שתף קטע נבחר

בעקבות קופיקס? ענף בתי הקפה הכי מסוכן

על רקע פריחת רשתות הקפה המוזלות: סקר חברת המידע BDI קובע כי ענף בתי הקפה והמסעדנות הוא הכי מסוכן במשק. שליש מבתי הקפה והמסעדות נסגר בשנה הראשונה לפעילות וחצי בשנה השניה. עורכי הבדיקה: "כניסת הרשתות הזולות עשויה דווקא לייצב את הענף"

מאיזה ענף עסקי כדאי להתרחק, או לפחות לנקוט משנה זהירות כשבוחנים השקעה עסקית: מניתוח חברת המידע העסקי, BDI-COFACE, לחודש נובמבר, עולה כי התחום המסוכן ביותר במשק הישראלי הוא ענף בתי הקפה והמסעדנות.

 

 

מהנתונים של חברת המידע העסקי עולה, כי אורך החיים של העסקים בענף המסוכן ביותר (מסעדות ובתי קפה) הוא קצר במיוחד. שליש מבתי הקפה והמסעדות נסגרים כבר במהלך השנה הראשונה מיום הקמת בית העסק. בשנה השניה לחיי בית הקפה או המסעדה הסיכון אף עולה. רק כחצי מהעסקים בענף שורדים (לעומת 66% השורדים את השנה השניה בממוצע כלל הענפים).

 

למרות זאת, יש גם סוג של תקוה בענף. אומנם, ענף בתי הקפה והמסעדות הוא החלש והמסוכן ביותר במשק, אך לעומת חודש אוקטובר המצב טוב יותר. דירוג המדד BDI-COFACE לחודש נובמבר עומד על 6.74, לעומת 6.88 בחודש אוקטובר (ככל שהמדד נמוך יותר, התחום בטוח יותר).

 

ספקים: 100 ימים עד שרואים כסף

אחד הפרמטרים המרכזיים אותו בודק המדד החודשי של חברת המידע הוא מספר ימי האשראי. בחודש נובמבר האחרון נתון זה עומד על 98 ימים בממוצע בכלל המשק, כלומר תשלום של שוטף פלוס 98 לספקים בממוצע. נתון זה עלה ביומיים לעומת החודש הקודם ומספר ימי הפיגור לתשלום בכלל המשק עומד על 6 ימים.

 

עם זאת נמצא כי בכ-45% מהענפים (13 מתוך 29 ענפים שנבדקו) נרשמה הטבה במוסר התשלומים בחודש החולף. בכ- 45% מהענפים (13 ענפים) חלה הרעה במוסר התשלומים ובכ 10% מהענפים (3 ענפים) לא חל שינוי במוסר התשלומים.

 

דווקא בעניין זה, ענף בתי הקפה והמסעדנות הפתיע. למרות היותו הענף למסוכן ביותר, הוא עדיין מחזיק בנתון נמוך יחסית בנודע למספר ימי האשראי לתשלום - 90 ימים.

 

עוד בסיכון: הובלה ימית, נותני שירות כלליים ותיירות

למקום השני ברשימת הענפים החלשים והמסוכנים ביותר הגיע ענף שירותי הובלות - הובלה יבשתית עם דירוג סיכון 6.64, הרעה קלה בהשוואה לחודש הקודם (6.61).  

 

במקום השלישי ברשימה ממוקם ענף שירותים כלליים, בו עמד מדד הסיכון החודש על 6.49, הרעה קלה בהשוואה לחודש הקודם (6.44). ענף שירותים כלליים כולל תחומים כגון: שירותי נכסים, כח אדם, הנהלה, ייעוץ נדל"ן, עורכי דן, רואי חשבון, פרסום ועוד.

 

במקום הרביעי ברשימה ממוקם ענף תיירות ובתי מלון בו עמד מדד הסיכון החודש על 6.48, הרעה לעומת החודש הקודם (6.36).

 

15% מהעסקים בישראל ברמת סיכון קריטית

על-פי נתוני BDI-Coface, כ- 14.6% מהחברות והעסקים שנבדקו על-ידי כלכלני הקבוצה בחודש האחרון דורגו ברמות הסיכון הגבוהות והמסוכנות ביותר (דירוגי הסיכון 9 ו- 10).

 

לחברות ועסקים אלה בעיות קשות בתזרים המזומנים, חשבון או חשבונות מוגבלים בבנק ישראל, דיווחים חוזרים ונשנים על שיקים חוזרים, אורות אדומים קריטיים או מהותיים, ירידות חדות בהכנסות או ברווחיות, או מעברים חדים וקיצוניים מרווח להפסד. רמת הקשיים של חברות ועסקים אלו, לפי BDI-Coface, היא גבוהה באופן המאיים על המשך פעילותם בטווח של השנה עד השנתיים הקרובות.

 

"מדד הסיכון עדיין מראה כי ענף בתי הקפה והמסעדות הוא המסוכן ביותר בישראל, דווקא על רקע הורדת המחירים שמבצעות רשתות הקפה - בהתאם למגמה שנוצרה עם חדירתה של רשת קופיקס", אמרה ל-ynet תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-BDI-Coface. "עם זאת, עדיין צריך לבחון בעתיד את תוצאות הורדת המחירים על הסיכון בענף, שכן היא עשויה גם להוביל לגידול בביקושים ולהגדלת הכנסותיהן ויציבותן של הרשתות הפועלות בענף".

 

הענפים החזקים: קוסמטיקה, פרמצטיקה, כימיקלים ונייר

בצד השני של המטבע, הענף היציב ביותר במשק, נכון לחודש נובמבר, הוא ענף תעשיות הקוסמטיקה, פרמצבטיקה ודטרגנטים. מדד הסיכון בענף זה עמד על 4.45, ואף השתפר לעומת החודש הקודם, אז הניקוד בענף עמד על 4.88.

 

יציב קצת פחות הוא ענף תעשיית הכימיקלים, שמוקם בנובמבר במקום השני, עם מדד סיכון של 4.48 ( לעומת 4.85 בחודש הקודם).

 

ענף תעשיית נייר וקרטון ממוקם במקום השלישי ברשימת הענפים החזקים, ורמת הסיכון בו עמדה על 5.09 (הרעה לעומת 4.81 בחודש הקודם). במקום הרביעי דורג ענף שיווק וסיטונאות מוצרי דפוס והוצאה לאור. בענף זה עמד מדד הסיכון על 5.31 (הטבה לעומת 5.74 בחודש הקודם).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים