שתף קטע נבחר

מזמינים פנקס צ'קים? לא חייבים דרך הבנק

חשבתם להזמין פנקס צ'קים בבנק? כדאי שתדעו שיש דרכים נוספות להדפיס את הפנקס, למשל במדפסת הביתית. מה אומרות התקנות ולמי זה משתלם?

אמצעי התשלום האלקטרוניים הולכים ומתפתחים והשימוש בכרטיסי אשראי גדל, אולם בישראל עדיין מודפסים מדי שנה מאות אלפי פנקסי צ'קים עסקיים ופרטיים. הרוב המוחלט של הצ'קים מונפק באמצעות הבנקים, שגובים עבורם עמלות נאות. אולם תופתעו לדעת שיש גם אפשרות אחרת.

 

 

הבנק כמובן לא יגיד לכם, אבל ניתן להדפיס את פנקס הצ'קים בכל מקום, ואפילו במדפסת בבית. אמנם לא לכל אחד זה משתלם, ויש גם צורך לעמוד בדרישות מסויימות, אך בהחלט כדאי לדעת שאין לבנק בלעדיות על ההמחאות.

 

הצ'קים הם עדיין אמצעי תשלום נפוץ, במיוחד על ידי עסקים המבצעים באמצעותם תשלומים לספקים. בעוד אדם בעל חשבון פרטי עשוי להסתפק ב 1-4 פנקסים בשנה, בית עסק בינוני יכול להידרש למאות ואף אלפי צ'קים בתקופה זו. לרוב, צ'קים עסקיים גם דורשים העתקים (העתק של הצ'ק הנשאר בידי העסק), לצורך הנהלת חשבונות.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)

 

היכן ניתן להנפיק פנקס צ'קים?

מלבד הבנקים, כאמור, ישנם לא מעט בתי דפוס המתמחים בהדפסת המחאות בהתאם לדרישות הלקוח. ברמה התיאורטית, ניתן גם להדפיס צ'ק במדפסת ביתית באמצעות תוכנה ייעודית. עם זאת, יש שוני גדול באיכות הצ'קים, שכן קיימים סוגי נייר שונים, תוכנות, עיצובים נדרשים וכן הגנות שונות על הצ'ק למניעת זיופים (אחת הבעיות הקשות בתחום ההמחאות) - ככל שהצ'ק "פשוט" יותר, כך הוא פחות מוגן מפני זיופים.

 

האם מותר על פי חוק להדפיס צ'קים?

התקנות קובעות כי כל אחד רשאי להדפיס צ'קים ובלבד שקיבל את אישור הבנק שבו מתנהל החשבון שעליו מיועדים להימשך הצ'קים. בתקנות מצויין כי הבנק אינו יכול לסרב לבקשה כזו, אלא אם כן יש לו סיבה טובה לסירוב.

 

אולם, מה שמסבך את העניין הוא החובה לעמוד ב"תקן 501 - תקן הצ'ק האחיד". התקן הזה קובע כללים מאוד מפורטים כיצד צריך להיראות הצ'ק, מה גודלו, מה צריך להיות כתוב בו ובאיזה מקום. כמו כן הצ'ק נדרש לשורה מגנטית (אותה שורת מספרים הנמצאת בתחתית הצ'ק, בחלק מהצ'קים היא אף מוצפנת).

 

אז האם זה משתלם?

עלות צ'ק פשוט, ליחיד או עסק קטן (עד מחזור של 5 מיליון שקל בשנה) נמצאת בפיקוח וכמעט כל הבנקים גובים עבורו את המחיר המקסימאלי המותר להם - 36 אגורות (7.2 שקלים לפנקס). למעט במסגרת מבצעים ללקוחות חדשים המאפשרים מספר פנקסי צ'קים בחינם.

 

עלותם של צ'קים עסקיים הכוללים מקור והעתק, מתחילה ב 120 שקל, לעשרה פנקסים מינימום (תעריפון בנק הפועלים). מדובר בצ'קים הבסיסיים והפשוטים ביותר, כאשר כל פנקס מכיל 25 צ'קים. שימוש בנייר כימי כולל לוגו של החברה, שרטוט וצבע, יקפיצו את המחיר בכ-300 שקל נוספים.

 

כמות זהה של פנקסים עם אותן תוספות ועם מכלול הגנות נגד זיוף תעלה בחברה עצמאית כגון חברת "אופסט קולור" - 307 שקל. הפרש של יותר מ-30%. ככל שכמות הצ'קים גדולה יותר, גם הפערים גדלים.

 

כאמור, ישנן גם תוכנות שונות המאפשרות הדפסת צ'קים במשרד או בבית. כאן יש צורך לבצע שיקולי עלות מול תועלת אך במקרים מסויימים סך העלויות (התוכנה, המדפסת, הדיו, הנייר, העיצוב וכו') עדיין עשוי להיות משתלם יותר.

 

בשורה התחתונה, ככל שכמות הפנקסים גדולה יותר - כך פחות משתלם להדפיס בבנק. ללקוח הפרטי עדיין יותר זול להזמין פנקס בבנק, אולם לעסק, ארגון, או מוסד קטן-בינוני ובוודאי לעסקים גדולים יותר – ייתכן בהחלט ומשתלם להדפיס מחוץ לבנק ולחסוך לא מעט כסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים