בודדים ועניים: כל 45 דקות מת ניצול שואה
היום מציינים בעולם את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. עבור רבבות ניצולים בישראל, הטקסים וההנצחה לא מחפים על מציאות כלכלית וחברתית עגומה
כל 45 דקות מת ניצול שואה: יותר מאלף ניצולי שואה נפטרים בכל חודש וגילם הממוצע של אלו שחיים בינינו, חלקם בעוני מחפיר, עומד על 85. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ב') הקרן לרווחת נפגעי השואה, ביום שבו מציינים ברחבי העולם את "יום הזיכרון הבינלאומי לשואה".
יום השואה הבינלאומי
- 59 שרים וח"כים: משלחת המונית לאושוויץ
- "אני נוסע לאושוויץ. נשיקות". מכתבי הימלר
- בני נוער מגלמים ניצולי שואה בהצגה משותפת
- הבמאית: התנתקתי מהיותי בת לניצולי שואה
למרות החלטת הממשלה על תוספת של יותר מחצי מיליארד שקל בשנים הקרובות, נראה שניצולים רבים מוסיפים לחיות בעוני. בישראל חיים כיום כ-193 אלף ניצולי שואה, כ-123 אלף מהם מטופלים על ידי הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל - עמותה שהוקמה על ידי ניצולי שואה.
86% מהפונים לסיוע כספי מהקרן - מתוך כ-60 אלף איש בשנה - חיים מהכנסה של פחות מ-5,000 שקל, מהם 66% חיים מהכנסה של פחות מ-3,000 שקל. מדי חודש מתקבלות בממוצע כאלפיים בקשות חדשות לסיוע כלכלי. 36 אלף פנו בשנתיים האחרונות בבקשות להחזר כספי על ציוד רפואי.
הגופים המטפלים בניצולים עדיין רבים. ביולי הכריזו שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן כי במטרה לייעל את הטיפול בזכויות הניצולים, הממשלה תעביר את הרשות לזכויות ניצולי השואה ממשרד האוצר למשרד הרווחה שבו יטופלו כל ענייניהם תחת קורת גג אחת, אך עד כה הרשות ממשיכה לפעול במשרד האוצר.
בקרן אומרים כי הזדקנות אוכלוסיית ניצולי השואה מביאה לגידול בצורכיהם הסיעודיים. כשליש מהניצולים נזקקו לסיוע סיעודי מהקרן ובכל חודש מתווספות כ-600 בקשות חדשות לסיעוד. בשנה האחרונה הממשלה הגדילה, כאמור, את התקציב המועבר לניצולים, ומספר הניצולים הזכאים לתוספת שעות סיעוד באמצעות הקרן גדל מכ-25,400 בשנה החולפת לכ-26,800 השנה.
עם זאת, לדברי רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, "הנתונים מציגים תמונה עגומה על מצבם של ניצולי השואה בישראל של 2014. הנתון הכואב של 60 אלף ניצולים הנזקקים לעזרת הקרן מדי שנה מדליק נורה אדומה ומחייב אותנו כחברה לעשות שידוד מערכות על הצרכים ההולכים וגדלים של אוכלוסיית הניצולים שעוד נותרה".
קלינסקי הוסיף כי "רוחות השינוי במדיניות של הממשלה הנוכחית וההבנה שהזמן רץ נגדנו מעודדות, ואנו מקווים שמגמה זו תימשך. יש לנו חלון הזדמנויות קצר ביותר, בן חמש שנים, להבטיח לניצולי השואה לחיות את שארית חייהם בכבוד. נכון להיום הניצולים חולים יותר, בודדים יותר, עניים יותר, ולצערי הרב מתמעטים יותר ויותר".
Read this article in English