שתף קטע נבחר

14 מיליון ש' מחכים: למה קורבנות לא עודכנו?

נאנסות וקורבנות תקיפה ועבירות חמורות אחרות אמורים לקבל כסף מהפושעים. אבל הפרקליטות לא מסרה הודעות, ול-ynet נודע שבמערכת בתי המשפט הצטברו סכומי עתק. "זה בלתי נתפס ובלתי נסבל, המדינה פוגעת בנפגעים"

14 מיליון שקלים המוגדרים כפיצויים לנפגעי עבירה ממתינים במערכת בתי המשפט למי שאמורים לקבל אותם – אבל הקורבנות כלל לא מודעים לכך. בעקבות זאת מפנים בהנהלת בתי המשפט אצבע מאשימה כלפי פרקליטות המדינה על כך שאינה מקפידה על דיווח מוסדר, שוטף ועקבי לנפגעי העבירה על זכאותם לפיצוי כספי.

 

עוד בחדשות:

 

מדובר בסכומים המיועדים לקורבנות של עבירות שמהן נגזר פיצוי כספי, ובהן עבירות אלימות, גניבה, מין ועוד. בעשור שעבר נקבע בחוק העונשין כי בית המשפט מוסמך לחייב נאשם שהורשע לשלם פיצוי לנפגע העבירה. אלא שלקורבן העבירה אין חלק בהליך הפלילי המתנהל בבית המשפט בין המדינה לנאשם. לפיכך, לעיתים קרובות הוא כלל אינו יודע כיצד הסתיים ההליך, ובוודאי שאינו מודע לפיצוי הכספי המגיע לו.

 

על מנת ליישם את החוק מחויבת הפרקליטות להוות גורם מקשר שימסור את פרטי הקורבן למזכירות בית המשפט. אבל הפרקליטות לא עשתה זאת באופן עקבי, ול-ynet נודע שנפגעי עבירה רבים לא קיבלו את הכספים, שכאמור הצטברו בינתיים ל-14 מיליון שקל. בהנהלת בתי המשפט תוקפים את הפרקליטות: "פנינו אליהם ללא לאות, אבל גורמי התביעה אינם מוסרים את הפרטים באופן שוטף".

 

הנתון נחשף בעקבות יוזמה של יו"ר משותף של מרכז נגה בקריה האקדמית אונו, ד"ר דנה פוגץ', שפנתה ללשכת היועץ המשפטי בהנהלת בתי המשפט. בהתבסס על חוק חופש מידע היא ביקשה לקבל מידע על הסכום שנמצא במערכת ובתשובה התברר שמדובר במיליונים רבים. היום (ד') היא שלחה מכתב לפרקליט המדינה שי ניצן ולמשנה שלו אלי אברבנל על מנת שיטפלו בבעיה באופן מיידי. "לא האמנו שמדובר בכאלה סכומים. האם תיתכן דוגמה חמורה מזו לפגיעה של המדינה בנפגעי העבירה?", תהתה בפנייתה.

 

במהלך ההתכתבות שלה עם מערכת בתי המשפט התברר שפניות בנושא בוצעו לגורמים הבכירים ביותר במשרד המשפטים, בפרקליטות המדינה ובמשטרת ישראל בבקשה להקים מנגנונים למסירת פרטי נפגע עבירה באופן שיטתי. "תהליכי העבודה אמנם הוסכמו אולם גורמי התביעה אינם ממלאים אחריהם. טרם בוצעה הטמעה והפנמה שלה ביחידות ובמחוזות השונים",

טענו בהנהלת בתי המשפט.

 

קורבנות עבירה שרוצים לברר אם מגיע להם פיצוי כספי יכולים לפנות ליחידות הסיוע לנפגעי עבירה בפרקליטויות השונות או למוקד נגה לנפגעי עבירה (טל' 03-9299533, ימים א'-ה', בין השעות 13:30-8:30).

 

על מנת שהכספים יגיעו לקורבנות חייבת להיעשות עבודת הצלבה בין מערכת בתי המשפט לבין הפרקליטות. רק הפרקליטות יכולה לדעת באילו תיקים נגזרו פיצויים ומה הסכום שהופקד.

 

ד"ר פוגץ', שמייצגת קורבנות עבירה ומלווה אותם לאורך ההליך המשפטי, אמרה ל-ynet: "זה בלתי נתפס ובלתי נסבל. האם ייתכן שרשויות התביעה הן שיהיו החיץ הבלתי עביר בין הנפגעים לבין הפיצויים אשר נפסקו לזכותם? האם תיתכן דוגמה חמורה מזו לפגיעה של המדינה בנפגעי העבירה? מדובר בפיצויים שמהווים הכרה בפגיעה בקורבנות. אלה אמנם לא ישיבו את מצבם בטרם הפגיעה, אבל פעמים רבות הם מהווים את האפשרות היחידה שלהם לשיקום".

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי היא "ככלל מעבירה לבתי המשפט את פרטי נפגעי העבירה כדי לאפשר את העברת כספי הפיצויים אליהם. בניגוד לנטען בפנייה, הפרקליטות נענתה ליוזמה המבורכת של הנהלת בתי המשפט, שלפיה כדי להימנע מתקלות, כבר בעת הגשת כתב האישום יימסרו פרטי נפגע העבירה.

 

"בלי קשר לכך, עובדת היוותרותם בקופת הנהלת בתי המשפט של סכומי כסף ניכרים בסדרי הגודל המפורטים בפניה, לא הובאה לידיעת הפרקליטות. היה מצופה שכאשר נגבה פיצוי מהעבריין ופרטי קורבן העבירה אינם מצויים במערכת, תימסר הודעה על כך לפרקליטות. מבירור שנערך מול הנהלת בתי המשפט עולה כי סכום זה נצבר לאורך תקופה של למעלה מ-16 שנים ורק חלקו נוגע לתיקי פרקליטות. בכוונת הפרקליטות לבחון דרכים לאיתורם של נפגעי העבירה שכספיהם מוחזקים בקופת הנהלת בתי המשפט, בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים".

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושיוויון מגדרי בכנסת, ח"כ ד"ר עליזה לביא, תפנה לפרקליט המדינה ולשרת המשפטים בבקשה לתגובתם הדחופה ולשחרור הכספים בהקדם. "העובדה שלא ממומשות זכויותיהם של נפגעים ונפגעות, בעיקר משכבות מוחלשות שאינן זוכות לייצוג משפטי, חוזרת שוב ושוב", היא אומרת. "אני קוראת לנפגעי העבירה לפנות לקו החם של מרכז נגה ולברר על זכויותים והכספים שמגיעים להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פרקליט המדינה שי ניצן
צילום: גיל יוחנן
ד"ר דנה פוגץ'
מומלצים