בנט: כוחות נאט"ו יגנו? זה סטארט-אפגניסטן
יו"ר הבית היהודי תקף את תוכנית אבו מאזן: "ברגע שצריך כוחות בינלאומיים - הם בורחים. לכל פטנט אחר פרט לצה"ל, נגיד 'לא תודה'". נתניהו התייחס לכך שנשיא הרשות שולל הכרה במדינה יהודית: "לא יהיה הסכם בלי הכרה"
ראש הממשלה עונה לתוכנית שהציג אבו מאזן ל"ניו יורק טיימס", יו"ר הבית היהודי מכנה אותה "סטארט-אפגניסטן". לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו, "זה אבסורד לחשוב שמצפים שיהיה הסכם שבו אנו נכיר במדינת הלאום של העם הפלסטיני והם לא יכירו במדינה היהודית".
עוד בחדשות:
בכיר בלשכת מרקל נפגש עם נטורי קרתא
אדוני השופט, מגיע לך ערך בוויקיפדיה
חברה ב"אחים המוסלמים"? עילה לגירושים
בפתח ישיבת סיעת הליכוד-ביתנו היום (ב') אמר נתניהו כי "יו"ר הרשות צוטט כמי שאומר שהוא לא יהיה מוכן להכיר במדינה יהודית וזה בזמן שהוא יודע שלא יהיה הסכם בלי הכרה במדינת הלאום. זה אבסורד". לדבריו, "אותם גורמים בינלאומיים שהפעילו לחץ על ישראל צריכים להפעיל לחץ על הרשות ולהבהיר מה יהיו המשמעויות לפלסטינים אם לא יהיה הסכם". נתניהו הבהיר כי "שום לחץ לא יגרום לי לוותר על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל ובראשם ביטחונם של אזרחי ישראל".
גם יו"ר הבית היהודי התייחס במסיבת עיתונאים שכינס לתוכנית אבו מאזן. הוא כינה את היוזמה שלפיה כוחות נאט"ו ישמרו על מדינת ישראל "הסטארט-אפגניסטן החדש". לדברי בנט, "כוחות בינלאומיים זה הדבר האחרון שיאפשר לנו שיאפשר לנו לישון בשקט. מההיסטוריה של מדינת ישראל אנחנו לומדים כלל מאוד פשוט ביחס לכוחות בינלאומיים: כשהכול רגוע - הם שם. ברגע שצריך אותם – הם בורחים. זה מה שהיה לפני ששת הימים, זה מה שהיה בלבנון כל השנים. אני זוכר כלוחם וכמפקד שתמיד הם מנעו מאיתנו לפעול, ומעולם הם לא הגנו עלינו".
בנט ציין כי אחרי מלחמת לבנון השנייה נאמר בהחלטה 1701 של האו"ם כי כוחות בינלאומיים ימנעו כניסת רקטות וטילים לדרום לבנון: "בוא נראה את התוצאות - יש לא פחות מ-100 אלף טילים בדרום לבנון, בחסות כוחות בינלאומיים. לכן, למרות מתקפת החדשנות הרטורית, אני מעדיף להישאר מיושן. רק צה"ל ישמור על הילדים שלנו ולכל פטנט אחר נגיד 'לא תודה'".
גם בישיבת סיעה לפני כן המשיך בנט בקו התקיף שלו בנושא המו"מ. שר הכלכלה הבהיר כי לא ניתן לקנות את הערכים שבהם הוא מאמין בכסף. "אומרים שלכל דבר יש מחיר. לערכים שלנו אין מחיר. אי אפשר לקנות ערכים בדולרים. ארץ ישראל הייתה של עם ישראל אלפי שנים לפני שהפלסטינים באו לעולם", הצהיר בנט. "אין מחיר לביטחון שלנו ושל הילדים שלנו וגם מיליארד דולר לא יחזירו לחיים ילד שנהרג מטיל פלסטיני".
בנוסף, המשיך בנט לתקוף את שרת המשפטים וראש צוות המו"מ ציפי לבני. "נדהמתי שראש הצוות הפלסטיני סאיב עריקאת אמר שהם היו פה הרבה לפנינו. במקום להעמיד אותו על מקומו, לבני ענתה לו שלא צריך לשאול איזה נרטיב צודק אלא להסתכל על העתיד. 2,000 שנות כיסופים זה נרטיב? התנ"ך? ירושלים? הכול זה נרטיב ושורש הכישלון נעוץ כאן".
בנט המשיך ואמר כי "אני אשלים מה ששרת המשפטים, שאמורה לייצג את העם היהודי, לא עשתה. ארץ ישראל היא נחלת אבותינו זה 3,800 שנה. המשפט 'לך אתן את הארץ הזאת' שנכתב בתנ"ך היה בעברית ונאמר ליהודים. ארץ ישראל הייתה של עם ישראל אלפי שנים לפני שהפלסטינים באו לעולם". לסיכום אמר בנט כי "העם היהודי חזק מהאיומים עליו. לא נתקפל בפני הפחדות. מנסים לשבור אותנו, אבל גם הפעם אנו ננצח".
גם קולו של שר החוץ אביגדור ליברמן, שלא נשמע בימים האחרונים, בזמן שישראל וארצות הברית ניהלו עוד קרב מילולי על אפשרות חרם שידרדר את הכלכלה בארץ נשמע היום וענה למזהירים בוושינגטון וגם באגף השמאלי של הממשלה ומבקש: נא להירגע, אין מה להיכנס להיסטריה.
"אני כבר רואה שלושה ימים פרסומים בשם גורם בכיר במשרד החוץ שמתדרך שלא ניתן לעצור את החרם, שהדרג המדיני לא מקבל החלטות ולא מתמודד", הוא אמר. "אני חושב שאני יודע מי זה הגורם הבכיר, ובמשרד החוץ יש תוכנית ברורה ומסודרת איך להתמודד עם החרם. יש תיאום מלא בין לשכת ראש הממשלה, משרד החוץ והמשרד לעניינים אסטרטגיים בנושא ההתמודדות עם החרם. אנחנו לא מזלזלים אבל לא נכנסים להיסטריה. תוך חודש-חודש וחצי לכולם תהיה ברורה הגישה שלנו".
שר החוץ ציין כי הבכיר מודר עוד מתחילת הדיונים עם הפלסטינים. "בדיעבד ההחלטה למדר את אותו גורם בכיר הייתה נכונה. יש אנשים שעיקר ההתמחות שלהם היא בהדלפות לא נכונות. כדאי שמי שמדליף לא יהיה חלק מהעשייה".
מפת החרמות: רשימה חלקית (לחצו להגדלה)
ליברמן ביקש להדגיש שבעבר כבר התמודדנו עם מצבים קשים מאלה, והכלכלה שרדה. "בפעם הראשונה היה חרם ב-1921 שהוכרז על ידי הערבים, וב-1945 מועצת הליגה הערבית קיבלה החלטה להחרים את כל העסקים של היהודים. רנו הפסיקה בעבר את פעילותה בישראל ב-1959 בגלל חרם ולחץ ערבי. מי שזוכר את מה שקרה כאן עם האמברגו הצרפתי אחרי 67'... בזכות האמברגו, ישראל פיתחה את התעשייה הצבאית ואת התעשייה האווירית. לאמברגו היה אפקט הפוך ולא רע".
לדברי ליברמן, "גם אמברגו הנפט אחרי מלחמת יום הכיפורים - החלטה שלישראל הייתה לא פשוטה, הצלחנו לשרוד את זה. רק בשנות התשעים החלו להגיע לכאן מכוניות יפניות. חוץ מסובארו, לא הגיעו לכאן יפנים, וגם לא פפסי קולה", הזכיר שר החוץ. "התמודדנו לאורך כל ההיסטוריה. גם הפעם נכין תשובות, ואני מניח שבחודש הקרוב גם זה יהיה משהו שברור ומובן לכולם".
ליברמן קישר את נושא החרם גם לחתימת הסכם "הורייזן 2020", תוכנית המחקר המדעי היוקרתית בשיתוף עם מדינות אירופה. "אם אני לוקח את נתוני הסחר עם אירופה לפני שנתיים, הם הסתכמו בכ-15 מיליארד אירו. שנה אחר כך היה גידול של כשמונה אחוזים. אם אני לוקח נתונים נוספים, ולמרות כל הלחצים, אפשר לראות שהצלחנו להצטרף לארגון שיתוף פעולה מדעי, הצטרפנו למועצה לזכויות אדם וחתמנו על 'הורייזן 2020'. ישראל מתמודדת היטב עם כל הלחצים ועם כל הבעיות והחרמות", הבהיר שר החוץ.
לנושא תוכנית המחקר המדעית התייחס גם שגריר האיחוד האירופי בישראל, לארס פאבורג-אנדרסן, שאמר בכנס השקת התוכנית: "ישראל צריכה לדעת שאירופה הניחה על השולחן שותפות מיוחדת חסרת תקדים, אם הסכסוך הישראלי-פלסטיני ייפתר". השגריר ציין כי "אני בטוח שכולם יודעים שהדרך לתוכנית לוותה במכשולים, אבל אנחנו שמחים שההסכם הושג".
לבני נגד המבקרים: "ארה"ב מתריעה מתוך דאגה"
במקביל, שרת המשפטים ציפי לבני יצאה נגד גל הביקורות בישראל בעקבות דבריו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שהזהיר מפני חרם על ישראל במקרה של כישלון במו"מ עם הפלסטינים.
"ישראלי או אמריקני שאומר לנו לשים לב לאיומים ביטחוניים או איומים אחרים של בידוד לא מאיים עלינו אלא מגדיר את אותם איומים", הבהירה לבני בפתח ישיבת סיעת התנועה בכנסת. "כשאדם יוצא להפליג וחבר אומר לו שתהיה סערה, הוא לא מאיים עליו אלא מתריע ועושה זאת מתוך דאגה".
לבני תקפה את המבקרים מהצד הימני של המפה ואמרה: "אם הם היו יודעים מה קרי עשה נגד אותם חרמות, הם היו משפילים מבט בבושה. יש מקום לומר 'לא יכפו עלינו דבר', אבל זה מגיע מאנשים שאין להם שום רצון להסדר".
תוכנית השלום של אבו מאזן
במקביל לדבריו של ליברמן ועל רקע העימות סביב החרם בין ישראל לארה"ב, הנשיא הפלסטיני אבו מאזן העניק הלילה ראיון ל"ניו יורק טיימס", שבו שטח את משנתו להסכם עתידי.
לפי אבו מאזן, ביטחון המדינה הפלסטינית יוטל לידיו של ארגון נאט"ו והיא תהיה מפורזת לתקופה בלתי מוגבלת - למעט כוח משטרה. "לא יהיה לנו צבא משלנו. האם יש לך אשליה שיהיה לנו ביטחון אם הישראלים לא יחושו בטוחים?", הוא אמר.
בראיון הוא הביע נכונות שצה"ל יישאר בגדה במשך חמש שנים לאחר יישום הסכם שלום, ולא שלוש שנים כפי שהציע לפני כמה ימים. גם המתנחלים, לפי ה"ניו יורק טיימס", יתפנו בלוח זמנים דומה, כלומר תוך חמש שנים.
על דרישת ישראל שהפלסטינים יכירו בה כמדינה יהודית אמר אבו מאזן בראיון: "זה לא בא בחשבון". הוא הזכיר שמצרים וירדן לא נדרשו לעשות זאת במסגרת הסכמי השלום שהן חתמו עם ישראל.
אתמול התעורר גל ביקורת גדול בישראל בעקבות דבריו של מזכיר המדינה האמריקני בסוף השבוע במינכן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי "הניסיונות להטיל חרם על ישראל אינם מוסריים ואינם מוצדקים. מעבר לכך, הם לא ישיגו את מטרתם". השר לעניינים אסטרטגיים ולענייני מודיעין, יובל שטייניץ, היה חריף יותר בתגובה ואמר: "דברי קרי פוגעניים, לא הוגנים ובלתי נסבלים. אי אפשר לכפות על מדינת ישראל לנהל משא ומתן עם אקדח לרקה, כשאנחנו דנים בדברים הכי קריטיים לאינטרסים הלאומיים והביטחוניים שלנו".