שתף קטע נבחר

אם שכולה: 'איך צה"ל עדיין לא הפיק לקחים?'

מותו של סרן טל נחמן מירי כוחותינו עורר זיכרונות כואבים אצל הורים שכולים. "איך עדיין לא מבדילים בין חייל למחבל? למה לא ממגנים לוחמים?"

סרן טל נחמן הפך אתמול (ג') לחייל ה-11 שנהרג מאש כוחותינו בעשור האחרון. בעוד הוריו ספדו לו מעל הקבר והביעו צער על הנסיבות המיותרות של מותו, רק הורים שכולים בודדים יכלו להזדהות עמם בכנות. "אני שואלת את עצמי, איך בצה"ל עדיין לא למדו לקחים?", תהתה אמו של סמל נדב רוטנברג (20) שנהרג לפני כשנתיים מאש צה"ל בעת היתקלות עם מחבלים בגבול עזה. "איך עדיין לא מצאו את השיטה לזהות מהו כוח צה"ל ומהו כוח מחבל?"

 

הכתבות האחרונות על התקרית:

ירי כוחותינו על כוחותינו: השאלות הקשות

הקצין נטמן: 'מת סתם, משמעת הייתה מונעת'

אבי הקצין שנהרג בשוגג: "הלך על שטות"

 

"אני פשוט בהלם", הודתה יהודית רוטנברג, והאשימה את הצבא באחריות למחדל. "טעויות קורות, אבל אפשר לעשות הכול כדי למנוע אותן וצה"ל לא עושה הכול. אם חייל מקבל כדורים בגב והאפוד לא הגן עליו, אז אילו כלי מיגון נותנים לחיילים? מקצצים בכוח אדם בצבא כי רוצים עוד כסף, אבל בכסף הזה לא ממגנים את החיילים".

 

 (צילום: דובר צה"ל, חגי אהרון, אברהם יצחק מאיר, שי וקנין, אבישג שאר-ישוב, עידו ארז) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל, חגי אהרון, אברהם יצחק מאיר, שי וקנין, אבישג שאר-ישוב, עידו ארז)
 

גם במשפחת ורטמן, שבנה רב-סרן דגן (32) נהרג מאש כוחותינו במהלך מבצע עופרת יצוקה, שלחו תנחומיהם להורים שהצטרפו למשפחת השכול. "אנחנו מחבקים את המשפחה", אמר האב, ד"ר אלי ורטמן. "אנחנו את האובדן שלנו ראינו כחלק מהמלחמה. אנחנו מבינים שדבר כזה יכול לקרות כשנלחמים ואנחנו מתפללים שלא יהיו מלחמות, כל הדברים האחרים ייעשו בעזרת השם".

 

ורטמן נהרג לצד שני חיילים נוספים, סמ"ר ניתאי שטרן (21) ורב"ט יוסף מועדי (19), בתקרית בפאתי מחנה הפליטים ג'בליה ברצועת עזה. החיילים מחטיבת גולני זוהו בטעות כמחבלים ונפגעו מפגז שירה טנק לעבר בית שבו שהו. "דגן היה איש שכל נביעתו צמחה מלימוד תורה ומאישיותו המשגעת", סיפר האב. מאז מותו, התחייבו קרוביו להמשיך את דרכו. "אנחנו עסוקים בעשייה להמשכתו של דגן, מה שמחייב אותנו לדייק בהוצאה לפועל של דברים שאנחנו חושבים שדגן היה ממשיך בהם. זה עיקר חיינו עכשיו".

 

"דברים כאלה קורים, לא הרגשתי כעס"

בשנים האחרונות חלה אמנם ירידה במספר תאונות ירי כוחותינו על כוחותינו, בדגש על פעילות מבצעית, אבל את ההורים השכולים זה כמובן לא מנחם. גם הרב עמוס נתנאל נמנה עם ההורים שקיוו כי המקרה הטרגי שפקד אותם יהיה האחרון מסוגו, והתבדה נוכח הדיווחים אתמול. "זה לוקח אותי חמש שנים אחורה", הוא סיפר ל-ynet. "כשאני שומע על אירוע כזה אני רק מדמיין את הכאב של בני המשפחה, שאי-אפשר להכיל אותו ולעכל אותו ברגעים האלה, ובאותן השניות לבי איתם על כל מה שהם עוברים".

 

בנו, סרן יונתן נתנאל (27), נהרג בימי עופרת יצוקה, כשאחד הקירות במבנה שבו שהה בצפון הרצועה קרס מפגיעת פגז טנק של צה"ל. "מהניסיון האישי, זו חוויה כפולה: מצד אחד כאב מאוד עמוק ופנימי, ומצד שני חוסר יכולת לעכל את מה שקרה", הוא גילה. "לוקח ימים, שבועות וחודשים עד שאתה מתחיל לאסוף את עצמך בחזרה".

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

הלווייתו של סרן טל נחמן בנס ציונה (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הלווייתו של סרן טל נחמן בנס ציונה(צילום: אבי מועלם)

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
 

חרף התחושות הקשות, נתנאל מפגין יותר הבנה ביחס לצה"ל וצורת התמודדותו עם התופעה. "אני יכול להעיד שצה"ל התייחס ומתייחס ברצינות ובכאב לאירועים כאלה, ועבודת התחקיר היא רצינית ויסודית. בצבא מפיקים לקחים וגם משקיעים משאבים על מנת שדברים כאלה לא יקרו", הוסיף האב השכול. "אני יודע שהלחימה היא מורכבת ומסובכת ומביאה גם למצבים לא פשוטים, שבהם חיילים מחפים זה על זה בטווחים קרובים מאוד, ודברים כאלה קורים, ולכן לא הרגשתי כעס".

 

בניגוד למקרים אחרים שבהם יש אויב שניתן להאשים, במקרי ירי דו-צדדי המצב מורכב יותר. נתנאל סיפר כי הוא ומשפחתו העדיפו לא לחפש אשמים. "השתדלנו לנסות גם לראות מה עומד בצד השני, של הפוגע, בצוות הטנק שפגע ביוני. עם הזמן, השכלנו להבין שיש שם חיילים שפגועים, פצועים ומדממים. מהשבוע הראשון של הלחימה הייתי איתם בקשר. המג"ד שלהם חשב להוציא אותם החוצה, והוא מספר שבגלל השיחה שלי איתם הוא החליט להשאיר אותם בפנים. בסוף זה היה צוות מצטיין בלחימה. הם גם זקוקים לתמיכה ולליווי שיאפשרו להם להמשיך לחיות ולעשות דברים טובים, עם כל הכאב".

 

נתנאל גם מתקשה להאמין כי המקרה של נחמן יהיה האחרון. "אם נעבור על כל מלחמות ישראל, לא הייתה מלחמה אחת שבה לא היו מקרים כאלה", הוא מציין. "זו מציאות שקשה למנוע אותה, אבל מבדיקה קרובה ומקשר עם אותם האנשים שתחקרו ובדקו את האירוע שלנו, אני יודע שיש למידה והשקעה באמצעים, בטכנולוגיה ובהפקת לקחים, כדי שמקרים כאלה לא יקרו. אם נסתכל באופן יחסי כמובן על האחוזים", הוא מזכיר, "הם כל הזמן נמצאים בירידה".

 

הרמטכ"ל בני גנץ התייחס למקרה הטרגי בנאום באילת בפני מאות בני משפחות שכולות, שהגיעו לכנס השנתי של ארגון "יד לבנים". "לצערי עם ישראל התעורר לאירוע מצער - טל נחמן נהרג בתאונה מבצעית בגבול רצועת עזה. אסון כבד למשפחתו ואסון כבד ומצער לנו. נעשה כל מאמץ להמשיך לתחקר את האירוע הזה, לחזק את המשפחה ולבצע את המשימה שלנו בכל מקום שבו נידרש", אמר גנץ.

 

ממצאי התחקיר הראשוני כבר הוצגו לרמטכ"ל. בעקבות המקרה הנחה אלוף פיקוד דרום, אלוף שלמה (סמי) תורג'מן, על הקמת צוות מומחים בראשות אל"מ מרדכי כהנא, מפקד בית הספר למקצועות החי"ר. הצוות יבחן את האירוע ויגיש את המלצותיו בימים הקרובים.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל משתתף בצער המשפחות ונמצא איתן בקשר הדוק ורציף כל השנה. ככלל, צה"ל מתחקר אירועים חריגים שבהם חיילים נורו מאש כוחותינו. כל מקרה נבדק לגופו ומתוחקר על-ידי הגורמים הרלוונטיים".


פורסם לראשונה 04/02/2014 23:13

 

מאיר אוחיון ואליאור לוי השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
"גם בצד השני יש חיילים פגועים"
צילום: אבי מועלם
צילום: באדיבות המשפחה
סרן טל נחמן ז"ל
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים