שתף קטע נבחר

שיפוץ ירוק? יש דבר כזה

גם בשיפוץ הבית אפשר לפעול על פי עקרונות ירוקים שישפרו את איכות החיים שלכם, יפגעו פחות בסביבה ואפילו יחסכו לכם כסף. מדריך המקצוענים לשיפוץ ירוק

ירוק זה כבר מזמן לא טרנד חולף, אחרי כלובי מחזור הבקבוקים, מכוניות היברידיות ופחי סוללות הגיע הזמן לטפל גם בבית.

 

עוד סיפורים חמים - בדף הפייסבוק שלנו

 

ענף הבנייה הירוקה רשם צמיחה בשנים האחרונות. יותר ויותר חברות מתייחסות לעקרונות התחום ומתאימים את הבנייה לתקן הישראלי בנושא (ת"י 5281). על פי דו"ח "מצב הבנייה הירוקה בישראל', שפורסם על ידי המועצה לבנייה ירוקה, עולה כי מספר הבניינים בארץ העומדים בתקן בנמצא בעלייה מתמדת: אם בשנת 2010 הוסמכו ארבעה בניינים בלבד תחת התקן הירוק, ב-2011 הוסמכו כבר שבעה בניינים, ב-2012 הוסמכו 12 מבנים ובמחצית הראשונה בלבד של שנת 2013 הוסמכו כבר 28 בניינים על פי תו התקן. אמנם מגמת הבנייה הירוקה נמצאת בצמיחה משמעותית, אך היא עדיין קיימת באחוזים קטנים בלבד מתוך כלל הבנייה בישראל.

 

בנייה ירוקה. ארכיון (צילום: חגי דקל) (צילום: חגי דקל)
בנייה ירוקה. ארכיון(צילום: חגי דקל)

 

עוד בנושא:

מחפשים כיוון? לגדל צמחים במרפסת

חרם כלכלי או צונאמי- איך להתכונן לקטסטרופה?

הפטנט הישראלי שחוסך כסף וחשמל - גם בחורף

 

בנוסף לבנייה של בניינים חדשים, קיים גם תקן ירוק לבנייה קיימת (שיפוץ). כבר היום רבים לוקחים בעלי מקצוע מנוסים בבנייה ובשיפוץ לפי התקן, ואפילו ממנים "מלווה ירוק", בעל מקצוע שידאג לכך שהשיפוץ ייעשה על פי התקן. בדומה לתו התקן של בניינים חדשים, התקן של שיפוץ ירוק אינו מחייב, אך פורום 15 הערים הגדולות בישראל, חייב עמידה בתקן זה בשטחי הערים. בהרצליה יצאה הוראה ברורה על כך שהחל מהשנה כל שיפוץ כולל של מבנה, יחויב לעמוד בהנחיות הבנייה הירוקה.

 

תקן לעיצוב חללי פנים ירוק ישראלי עדיין לא קיים, אבל תקן אמריקני כזה כבר יש. חברת גוגל עיצבה את משרדיה בתל אביב בשאיפה לקיים חלל פנים ירוק ואכן השיגה במדד האמריקני 83 נקודות מתוך 110 אפשריות. כיום, אנו מבלים זמן רב בבית במנוחה ואף בעבודה והתאמתו לחסכון באנרגיה וניצול משאבים אופטימאלי משפיעה הן על מצב חשבון הבנק וכמובן על איכות הסביבה.

 

שפץ לי

אז מה אפשר לעשות כדי לחסוך במשאבים ולהיות קצת יותר אקולוגיים? במהלך השיפוץ השתדלו לשדרג את הקיים במקום לזרוק ולקנות חדש. למשל, במקום להחליף את המטבח כולו, אפשר להתקין דלתות חדשות בלבד או לצבוע מחדש את המטבח בהתאם לטעם שלכם.

 

משפצים? אפשר גם לחשוב ירוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משפצים? אפשר גם לחשוב ירוק(צילום: shutterstock)

 

כיום החומרים ה"ירוקים" אינם נדירים כבעבר, והמחיר שלהם יורד בהדרגה. הרעיון בשיפוץ ירוק הוא להעדיף חומרים ידידותיים לסביבה, כגון צבעי קיר וקירות גבס עם תו תקן ירוק.

 

למעשה כיום ישנם 120 מוצרים בעלי תו תקן זה: בלוקים, פאנלים אקוסטיים, חומרי בידוד תרמיים, משטחים קשיחים, לוחות גבס, צבעים, דבקים, אריחים ועוד.

 

משחקי אור וצל

במזג האוויר הישראלי השמש הקיצית יכולה להיות סיוט, כך שבדירות רבות התריסים מוגפים והמזגן והתאורה פועלים סביב השעון. לעומת זאת, בחורף רבים מאיתנו מוציאים כסף על חימום הבית במקום ליהנות מקרני השמש החורפית. בשיפוץ ירוק מושם דגש על כניסת אוויר ואור שמש, על בסיס המצב הקיים של הבית (כיווני הזריחה והשקיעה, כיווני רוח).

 

מפני שאנחנו לא עומדים לשנות את מיקומי החלונות בקירות, יש למצוא פתרונות יצירתיים, ירוקים וזולים יחסית לשיפור המצב לחיסכון באנרגיה. אחת הדרכים למשל, היא התקנה של סוכך קטן מעל לחלון דרומי. בקיץ הסוכך ימנע קרינה ישירה, אך יאפשר כניסה של אור טבעי. בחורף, לעומת זאת, השמש נמצאת בזווית חדה יותר ולכן הסוכך לא ישפיע עליה והיא תעזור לחמם את הבית באופן טבעי.

 

אפשר לחסוך בעזרת הצללה ()
אפשר לחסוך בעזרת הצללה

 

עוד פתרון, לבעלי הגינות שבינינו, הוא שתילה של עצים נשירים מסביב לבית שתעזור להצללה במהלך הקיץ, ובחורף כשהעלים נושרים, קרני השמש יוכלו לחדור ולחמם את הבית.

 

בנוסף השתמשו בצבעים בהירים לחזית המבנה והגג, על מנת להקטין כמה שניתן את ספיחת קרני השמש.

באשר לאוורור, מדובר גם בעניין בריאותי, משום שחוסר אוורור יכול להוביל לאלרגיות ואסטמה בקרב ילדים. לכן, חשוב לבחון היטב לפני השיפוץ את רמת האוורור בכל אחד מהחדרים, להבין האם יש חדר ללא חלון בכלל וכמה שעות ביום החלונות פתוחים. נצלו את השיפוץ על מנת להתקין מאוורר תקרה בחדרים שאינם מאווררים מספיק.

 

בידוד תרמי

בידוד הקירות והחלונות במהלך שיפוץ יכול לצמצם באופן משמעותי את צריכת האנרגיה על חימום וקירור. לפני השיפוץ, כדאי לבדוק יחד עם בעל המקצוע מהן נקודות החולשה והחוזק מבחינת בידוד: האם הקירות והגג מבודדים את הבית מחום וקור? מה רמת הבידוד הנוכחית של החלונות? האם רוב חשבון החשמל מופנה להדלקת חימום וקירור? אם התשובה חיובית, כדאי לשקול החלפה של החלונות ושיפור בידוד הקירות.

 

ניתן לשקול עיבוי של כל הקירות החיצוניים של הדירה או הבית, בבידוד מיוחד שנועד להגדלת ה"נוחות התרמית" ולצמצום צריכת האנרגיה של משק הבית. כשמשפצים בניין שלם, ניתן להשתמש בחיפוי חזיתות בעל כושר בידוד גבוה, או להשתמש בטיח תרמי שעוזר לבידוד המבנה.

 

באשר לאיטום החלונות, זיגוג כפול לדירה ישתלם מאוד בהמשך הדרך, במיוחד בדירות שנוטות להיות חמות במיוחד בקיץ או קרות מאוד בחורף.

 

שדרוג מערכת האינסטלציה

ניתן לשפר את מערכת האינסטלציה בדירה ולחסוך בטווח הארוך על הוצאות חשמל, מים ואפילו תיקונים. התקנת מסנן אבנית בראש הצנרת של הדירה או וסת לחץ ראשי יסייעו לכם בכך. התקנת ברזים חסכוניים וראש מקלחת יצמצמו גם כן את בזבוז המים.

 

דוד שמש. עוד אנרגיה טובה (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
דוד שמש. עוד אנרגיה טובה(צילום: חיים הורנשטיין)

 

פתרון נוסף שכדאי לשקול במהלך שיפוץ נוגע לדוד המים החמים: נסו למצוא יחד עם בעל המקצוע דרך לקצר את המרחק בין דוד המים החמים למקלחת. ככל שהמרחק גדול יותר, כך יותר מים מתבזבזים בדרך למקלחת. דאגו גם לבידוד הצינור העובד מהדוד למקלחת, על מנת לשמור ככל הניתן על הטמפרטורה שלהם.

 

מה בדבר מים אפורים? אמנם מערכת למחזור מים אפורים אינה חוקית עדיין, אך מתקדמת לקראת אישור. כהכנה למערכת מים אפורים בעת השיפוץ, כדאי לשקול הפרדה בין השירותים לשאר הצנרת, על מנת שבעתיד תוכלו לחבר מערכת מים אפורים בקלות.

 

מכשירי חשמל חסכוניים

שיפוץ הבית הוא הזדמנות מצוינת לעבור למכשירי חשמל חסכוניים וידידותיים יותר לסביבה. על כל מכשיר חשמלי מצוינת היעילות האנרגית שלו, בדירוג שבטווח שבין A (הדרגה הטובה ביותר) ל-G (הגרועה ביותר).

 

עדיף דירוג A (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עדיף דירוג A(צילום: shutterstock)

 

החלפת המזגן הישן במזגן חדיש וחסכוני תוביל לחיסכון משמעותי בחשמל ובכסף תוך מספר שנים. מאוורר תקרה הוא פתרון מצוין שיחסוך לכם שעות מזגן לא הכרחיות.

 

דוד השמש הוא אחד המתקנים היעילים ביותר מבחינה אנרגטית ובטח במדינתנו החמה אפילו בחורף. דוד שמש מחזיר את ההשקעה בקנייתו תוך 3-5 שנים מפני שלא תצטרכו להדליק את הדוד ברוב השנה.

 

מכשיר חשמלי נוסף בעל דגמים חסכוניים הוא מדיח כלים - עבור דגם כזה תשלמו כ-500 שקלים יותר ממדיח רגיל, אך תקבלו חיסכון משמעותי במים.

 

תאורה חסכונית וחכמה

גם בתחום התאורה ניתן לבצע שיפוץ שמתחשב בסביבה. עוד לפני השיפוץ, בקשו מהאדריכל לתכנן תאורה יעילה וחסכונית, עם שימוש מקסימלי באור הטבעי החודר לבית.

 

פתרון נוסף לחיסכון בתחום הוא התקנה של גלאי נוכחות,

 שמזהה נוכחות בחדר ומכבה את האור כאשר אתם יוצאים ממנו.

 

רוצים לדעת עוד? המועצה הישראלית לבנייה ירוקה השיקה ב-2012 את בית הספר לבנייה ירוקה, שמכשיר בעלי מקצוע בתחום. לאחרונה החלה המועצה קיים קורס לקהל הרחב, שכולל חמישה מפגשים וסיור, בין הנושאים שנלמדים בקורס: בנייה, שיפוץ, חומרים, טכנולוגיות, פתרונות ופרקטיקות קיימות בשוק הבנייה הירוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תחשבו ירוק ותרוויחו
צילום: shutterstock
מומלצים