שתף קטע נבחר

מצאתם "במבי" יתום בטבע? שמרו מרחק

רגע לפני עונת ההמלטות של הצבאים, בחברה להגנת הטבע קוראים לציבור שלא לאסוף עופרים מהטבע. "אנשים חושבים בטעות כי מדובר בעופר יתום, אך הוא מוגבל מבחינת תנועה ולכן האם מסתירה אותו מפני טורפים", אומר עמיר בלבן, רכז תחום טבע עירוני. "אם רוצים לשמור עליהם, אל תגעו בהם"

המשקעים הנמוכים בחורף הנוכחי משפיעים על יכולתם של עופרי הצבאים להסתתר ולשרוד מפני טורפים, אך גם מפני מטיילים שחולפים בסמוך לאזורים בהם הוסתרו היונקים הצעירים.

 

"אנו נמצאים בפתחה של עונת ההמלטות ולהבדיל משנים עברו, כמות הגשמים הקטנים גורמת לכך שהעשבים מאוד נמוכים במקומות רבים. המסתור הטבעי של העופרים בעונה הולך ומצטמצם, דבר שחושף אותם לטורפים אבל גם לעוברי אורח תמימים שחושבים כי מדובר בעופר יתום", אומר ל-ynet עמיר בלבן, רכז תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע. 

 

עופר שהובא לטיפול בירושלים לאחר שנאסף בשוגג מהטבע (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע) (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)
עופר שהובא לטיפול בירושלים לאחר שנאסף בשוגג מהטבע(צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

רק בסוף השבוע האחרון נאסף עופר מנחל צופים והובא לטיפול בשירות הווטרינרי בירושלים. לאחר זמן קצר הושב בחזרה לטבע. במקרה שני, הבחינה משפחה שטיילה בפארק בריטניה בשפלת יהודה בכלב שגילה את העופר ונחלצו לעזרתו, מחשש שנפצע מהמפגש עם הכלב.

 

ברשות הטבע והגנים מציינים כי וטרינרית ממושב סמוך הוזעקה לבדוק את מצב החיה ובהתייעצות עם הרשות, הוחלט להשאירו בטבע.

 

צביה ועופר ירושלמי בן יומו (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)
 

מדוע המחזה של עופר שנותר בגפו בין הצמחייה מצליח לבלבל חלק מציבור המטיילים בטבע ולגרום לו לשער כי מדובר בחיה שזקוקה לעזרה? בלבן מדגיש כי בחודש הראשון בחיי העופר "הוא מוגבל מאוד מבחינת תנועה ולא מסוגל לרוץ במהירות של האם, כך שאינו יכול להימלט מטורפים בצורה יעילה. לכן הצביה מטמינה את העופר באזורים סבוכים עם צמחייה גבוהה", הוא מציין.

 

"האמא שומרת ממנו מרחק ומשגיחה עליו. פעמים רבות היא עשויה למשוך את תשומת הלב של טורפים מזדמנים מאזור העופר למקום מרוחק יותר. בכל כמה שעות היא תגיע להיניק את העופר ולנקות אותו מסימני ריחות שעלולים לחשוף אותו לטורפים, ואז תקח אותו לאזור מסתור חדש".

 

בחברה להגנת הטבע קוראים לציבור שלא לקחת עופרים מהטבע. הליך השיקום שלהם בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים הוא מורכב וממושך. במקרים רבים סיכוייהם לשרוד לאחר שנלקחו מהאם אינם גבוהים בטבע וחלקם יישארו לחיות בשבי לכל ימי חייהם. בשני המקרים האחרונים העופרים הושבו לטבע, אך לא ידוע באם האמהות אספו אותן לחיקן והמשיכו במלאכת הגידול.

 

 "ההמלצה שלנו היא פשוטה מאוד - אל תגעו בעופר ותקראו לרשויות רק אם הוא פצוע", ממליץ בלבן. "זו תקופה רגישה ביותר לעופרים ואם אנחנו רוצים לשמור עליהם, הדבר הכי טוב הוא לעזוב אותם בטבע ולהתרחק מהם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מומלצים