שתף קטע נבחר

זה לא שוויון לנשים בצה"ל

החוק בנוסח שעלה בכנסת אולי מציע לנשים שירות זהה באורכו לזה של גברים, אולם רחוק מלקדם שוויון אמיתי בין המינים בצה"ל

היוזמה לשינוי חוק השירות הצבאי, שאמורה הייתה להפוך את חובת השרות לשוויונית יותר, הייתה יכולה גם להוות הזדמנות לקדם שירות שוויוני יותר של נשים. כך לפחות חשבנו ב"פורום דבורה" לקידום נשים במדיניות וביטחון, כשתמכנו ביוזמה להארכת שרות הנשים, בעיקר על מנת לאפשר להן לשרת שירות משמעותי יותר ובתפקידים מגוונים יותר בצה"ל. לצערי הרב - טעינו.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

תנו לרופאים לחיות / רן אליעז

החרדים ניצחו, החילונים ישתמטו / יזהר אופלטקה

 

תמכנו בהארכת השירות, כי לא ניתן להשיג שוויון אמיתי בין נשים לגברים בצה"ל ללא איחוד מערכות האיתור, המיון וההכשרה. זהו תנאי הכרחי. קשה להאמין, אך בצה"ל של שנת 2014 המערכות הללו עדיין מופרדות. לצורך ההשוואה, כל חברה עסקית שמערכות המיון וההכשרה שלה היו מבוססות כיום על ההבדלים בין המינים הייתה בוודאות מעוררת שאלות בקרב המשקיעים.

 

ההנמקה הרווחת לחוסר הרצון המתמשך של הצבא לפתוח תפקידים חדשים בפני נשים תוך איחוד מערכות המיון היא שמשך שירותן קצר יותר מזה של גברים, דבר שהופך את הכשרתן בקורסים השונים לכדאית פחות מבחינה כלכלית. כיום, פתיחת תפקידים הנחשבים אטרקטיביים יותר בפני נשים כרוכה בהכרח בהארכת משך השירות שלהן.

 

השירות הצבאי בישראל משפיע הן על האופן שבו נשים תופשות את עצמן ואת מקומן בחברה והן על האופן שבו הגברים תופשים אותן. תפישות אלו מחלחלות אל המשך החיים גם מחוץ לצבא וכתוצאה מכך יש חשיבות רבה לקידומו של שוויון מגדרי בתוך צה"ל.

 

שירות של גברים ונשים בתפקיד זהה מחייב מיון והכשרה שווים, וכן, גם אורך שירות זהה, גם אם המשמעות הנגזרת מכך היא הארכת משך שירותן של הנשים. אך הארכת שירות הנשים מתוך מטרה לכסות על הפערים בכוח אדם שצפויים להיווצר עקב קיצור שירותם של הגברים בלבד אינה מוצדקת.

 

במקביל, אין לצה"ל כוונה להשתמש במקורות אחרים לכיסוי הגרעון האנושי הזה, כמו למשל הארכת שירות בני הישיבות או גיוס חרדים. יתרה מזאת, שיבוצם של בני הישיבות לתפקיד זה או אחר בצבא אינו מותנה באורך השירות שלהם. מתברר שיש מגזרים מסוימים שאינם צריכים לשלם מחיר עבור תביעותיהם, ואינם קשורים לצרכים האמיתיים של הצבא אלא רק למידת הלחץ הפוליטי המופעל עליו.

 

החוק בנוסחו הנוכחי אולי מציע לנשים שירות זהה באורכו לזה של גברים, אולם רחוק מלקדם שוויון אמיתי בין המינים בצה"ל. לפיכך עלינו להתנגד להארכת השירות לנשים ובמקביל לדרוש החלת מערכות מיון והכשרה זהות לנשים ולגברים ללא קשר לאורך השירות. את המחיר הנדרש מאיתנו כעת בהארכת משך השירות נהיה מוכנות לשלם כאשר יוארך באופן זהה גם שירותם של בני הישיבות.

 

תא"ל (מיל) ישראלה אורון, לשעבר קצינת ח"ן ראשית בצה"ל חברה בצוות היגוי ב"פורום דבורה" - נשים במדיניות וביטחון לאומי.  

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: shutterstock
שוויון לחיילות
Photo: shutterstock
צילום: באדיבות יוזמת ז'נבה
ישראלה אורון
צילום: באדיבות יוזמת ז'נבה
מומלצים