שתף קטע נבחר

הרבה איראן, מעט דיור. על מה מדבר נתניהו?

ראש הממשלה בוחר כל שבוע על מה לדבר בפתח ישיבת השרים, ולא מאפשר שאלות. בדיקת ynet מעלה את סדר העדיפויות המשתקף: המון ביטחון, מעט חברה. הרבה פלסטינים, בקושי בריאות - ואפס אזכורים לעוני. סדר היום שלו, סדר היום שלכם

ראש הממשלה לא רוצה להתראיין. בקדנציה השלישית שלו, בנימין נתניהו מעדיף לשמור מרחק מהתקשורת הישראלית, בורח משאלות ומפגישות מתוחות עם עיתונאים. לעתים ניתן למצוא ראיון שלו בכלי תקשורת זרים, אולם עם הציבור הישראלי הוא מעדיף לתקשר באמצעות נאומים, מסרים מוקלטים והודעות שהוא מקריא מהדף בפתח ישיבות הממשלה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בחודש הבא תציין הממשלה ה-33 שנה לכהונתה. 44 ישיבות נערכו מאז הישיבה הראשונה ב-19 במרס 2013, ועל רקע שתיקתו הרועמת, ההודעות שמוסר נתניהו לציבור בפתח הישיבות אמורות לאותת לנו מה הן תוכניותיו, מה מעסיק אותו ואת שריו ואילו נושאים קרובים ללבו. וקשה לומר שאלו אותם נושאים שמטרידים את הציבור.

 

 (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט) (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)
(צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)

מבדיקת ynet עולה כי הביטחון (32 אזכורים) ואיראן (19, חלקם חופפים) הם שני הנושאים המרכזיים שהעסיקו את נתניהו בשנה האחרונה בפתח הישיבות. מדי שבוע, אל מול המצלמות, הוא חזר פעם אחר פעם על המסרים המוכרים: לא ניכנע ללחץ, אין לנו על מי לסמוך אלא על עצמנו, נגיב על כל התגרות נגדנו, ובאופן כללי - נילחם בטרור ונשמור על ביטחון אזרחי המדינה.

 

נדיר מאוד למצוא ישיבה שבה לא מתייחס ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים. ברבים מהמקרים היה קשר לסוגיית איראן והמשא ומתן הגרעיני, לרוב בחפיפה להתפתחויות בזירה הבינלאומית: במחצית השנייה של 2013 העיסוק בנושא בולט מאוד, כמעט שבוע אחר שבוע, ברקע המשא ומתן על הסכם הגרעין עם המעצמות. גם סוריה העסיקה את נתניהו, וכן המשא ומתן עם הפלסטינים וההסתה נגד ישראל ברשות.

 (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט) (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)
(צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)
   

לא בתחתית הרשימה נמצאים גם נושאים כלכליים וחברתיים, אבל דווקא את נושא הדיור, לכל הדעות הבעיה הבוערת למספר הגדול ביותר של ישראלים, הזכיר ראש הממשלה רק פעמים בודדות בדבריו.

 

עוני? לא שמענו

נושא הסייבר וההיי-טק הישראלי המצליחים (7 אזכורים) מעניינים את נתניהו, כפי שמשתקף מהדברים, הרבה יותר מאשר מצוקת הדיור, יוקר המחיה או העוני. סוגיית העוני לא הוזכרה כלל (למעט פעם אחת בעניין עזרה לניצולי שואה), גם לא בימים שבהם תפסו את הכותרות דו"חות כואבים ונתונים על כך שאחוז הישראלים מתחת לקו העוני הוא כמעט הגבוה מבין מדינות ה-OECD.

 

המסתננים ומבקשי המקלט מאפריקה (הופיעו 6 פעמים) והניסיונות להחרים או לפגוע במעמדה של ישראל בעולם (5) עלו יותר על שולחנו של נתניהו מאשר מצוקת הדיור. מבחינת יחסים בינלאומיים, החיכוכים הפומביים ביחסים עם ארצות הברית (והניסיונות להרגיע) הולידו 13 התייחסויות לארה"ב בפתח ישיבות ממשלה. לאירופה היו חמש בלבד, ולארגונים בינלאומיים שבע.

 

נושא החינוך (6) נמצא באותו סדר עדיפויות של המסתננים. אגב, בימים שבהם התפוצצו עוד ועוד מכוניות תופת בשכונות מגורים והמשטרה ניצבה חסרת אונים - זכה נושא ביטחון הפנים במהלך השנה לשבעה אזכורים בלבד. רק האחרון שבהם, בשבוע שעבר, נגע לנושא הטרור הפלילי - אחרי דברים ארוכים בעניין איראן, כמובן. 

 

השוויון בנטל וגיוס חרדים מעניין את ראש הממשלה מעט מאוד, כך נראה. רק ארבע פעמים הוזכר הנושא בדרך זו או אחרת על ידיו, ותמיד באמירות כלליות בלי לנקוט עמדה נחרצת בוויכוח שאיים לקרוע את הקואליציה שלו. פחות מאשר המסתננים, פחות מאשר סוריה, קצת יותר מאשר יוקר המחיה ומורשת ישראל.

 

בחלוקה גסה וכולל חפיפות, אפשר לדרג כך את הנושאים על פי מספר האזכורים:

 

1. ביטחון (צה"ל, פעולות צבאיות, שב"כ, טרור)

2. איראן

3. הפלסטינים (משא ומתן, הסתה, עזה, חמאס, מדינה דו-לאומית, דה-לגיטימציה)

4. כלכלה/רווחה

5. ארצות הברית

6. סוריה

7. מסתננים, סייבר, ביטחון פנים וחינוך

8. יוקר מחיה, דיור, שוויון בנטל, בריאות.

 

אוזכרו פעמים יחידות: ג'ונתן פולארד, העורף, גז טבעי, גזענות בחברה, ירושלים, ספורט, עולים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל / פלאש90
נתניהו בישיבת הממשלה
צילום: יונתן זינדל / פלאש90
מומלצים