שתף קטע נבחר

הילדה ששרדה: "קראתי לאבא, הוא לא שמע"

אמנה סרחאן, בת 10 מעכו, סיפרה על הלילה הנורא שבו קרס הבניין על משפחתה. הפיצוץ הפך מוקד לחילופי האשמות ב"החצר האחורית" של עכו

הפקרות, זלזול ואי-טיפול בתשתיות, אלו הטענות העיקריות של תושבי עכו העתיקה, יממה לאחר קריסת הבניין בעיר ומותם של חמישה דיירים. "האסון הבא בדרך", הזהיר אחד מהם בצל ביקורת על אפליית ערבים. "ברעידת אדמה קטנה יכולים לראות שכל הבתים זזים מהמקום". במקביל, סיפרה אמנה סרחאן בת ה-10, הניצולה היחידה ממשפחתה, על חוויותיה מהאירוע.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

"ישנתי ופתאום נפלה על הרגל שלי אבן", סיפרה. "שמעתי את אבא שלי קורא לעזרה. התחלתי לקרוא לו אבל הוא לא שמע אותי. לא ידעתי מה קרה לו, ישר קראתי לאנשים לעזור לו עד שהוציאו אותו מהמקום". היא הביעה געגועים למשפחתה ולחבריה והוסיפה כי "כואב לי על אבא ואמא ואח שלי, אני רוצה להגיד לאמא שאני אוהבת אותה מאוד".

 

ההרוגים - מימין: נג'אח ונאסר א-דין סרחאן, מוחמד וחנאן באדר, ונג'אח סרחאן (צילום: wwww.alarab.net, אתר פאנט) (צילום: wwww.alarab.net, אתר פאנט)
ההרוגים - מימין: נג'אח ונאסר א-דין סרחאן, מוחמד וחנאן באדר, ונג'אח סרחאן(צילום: wwww.alarab.net, אתר פאנט)

 

"על עיריית עכו והממשלה לקבל אחריות לאסון, שקרה בגלל זלזולן בתשתית", ביקרה עאליה, תושבת העיר העתיקה. "אם היו משקיעים בחיזוק המבנים הנזק לא היה כזה גדול. כל ההשקעה היא אך ורק בעכו עצמה. הערבים מופקרים ואין מי שידאג לנו".

 

אוסאמה גזאוי, תושב אחר באזור, הסביר כי "הרשויות הקפידו לא לאפשר לנו לשפץ בתים בעיר העתיקה". לדבריו, "כאן אין אפשרות להרוס ולבנות מחדש. כדי לשמור על בתינו צריך לחזק אותם, אבל את זה לא מקבלים. אם אותו פיצוץ היה קורה בעכו עצמה לא היינו רואים אותו נזק ומספר הרוגים, כי שם יש השקעה טובה מאוד בתשתית ובבנייה".

 

הפיצוץ אירע בשעות הלילה וגרם לקריסת בניין המגורים. צוותי חילוץ והצלה פעלו באתר אך נאלצו לקבוע את מותם של מוחמד (43) וחנאן (38) בדר, נג'אח (51) וראיק סרחאן (55), ובנם נסר אלדין (8). עשרה בני אדם נוספים נפגעו בפיצוץ, ובהם אמנה סרחאן. לעת עתה, מתמקדת חקירת האירוע בשני כיוונים מרכזיים: רשלנות או כשל טכני בתחזוקת תשתית הגז או פיצוץ מכוון שנגרם בשל סכסוך.

 

בתי המגורים הישנים והצפופים בעיר העתיקה, "החצר האחורית" של עכו, התקשו לעמוד בעוצמת ההדף ושלוש קומות התפוררו לאבק. המים והרוח ממפרץ עכו הסמוך גוררים שחיקה מתמשכת, אך תקנות שיפוץ הבניינים העתיקים מגבילות את אופן שימור המבנים ומותירות בתי מגורים באזור במצב מט לנפול. 

 

"עכו העתיקה היא רעועה, עומדת על כרעי תרנגולת", הסביר סמי הוורי, תושב העיר ומנהל עמותת "אל-יתר". "אם הבית היה חדש לא היו נהרסות שלוש קומות והיו נחסכים חיים". לדבריו, המצב נובע מניסיון למנוע מהתושבים לשפץ ולשמר את בתיהם ולאלץ אותם לעזוב.

"יש המון אנשים שנואשו ועזבו, כי חשבו שהעיר שלהם מסוכנת".

 

לטענת סגן ראש העיר אדהם ג'מאל, העירייה אינה עוסקת בהזנחה והטיפול בה נופל בין כיסאות הבירוקרטיה. "יש קושי לשמר את הבתים בגלל רשות העתיקות, שדורשת תנאים מיוחדים. המנהל צריך להשקיע בבתים האלה, לא העירייה".

 

עד כה נאטמו באזור 250 בתים, וחברת עמידר והחברה לפיתוח עכו העתיקה משפצות ומוכרות אותם לכל המרבה במחיר. המהלך גרר טענות לג'נטריפיקציה (תהליך שמתאר דחיקת מעמדות נמוכים משכונות חלשות לטובת אוכלוסיה מבוססת יותר) ויצר בשטח הבדלים תהומיים בין רחובות סמוכים. "יש חלקים שפירקו בהם אבן-אבן ובנו אותם מחדש", אמר הוורי. "הרשויות מרשות לעצמן להשתמש בבטון, אבל לתושבים אסור. עיריית עכו הוציאה על אחד המבנים שבעה צווי סכנה, והחברה לפיתוח מצפצפת עליהם. למה הם לא משפצים את המקום או מסירים את הסכנה?".

 

תקלה או חבלה?

תושבים אחרים בשכונה טענו בשעות הבוקר כי הבניין קרס בשל תקלת חשמל שמקורה באנטנות שעל גגו. "בלילה, אחרי יום העבודה, חזרתי לבית, החשמל הפסיק לעבוד ובתוך שניות הרגשנו כמו רעידת אדמה", סיפר סאלח, דייר בבניין. "הפיצוץ היה בגלל המצברים שהותקנו מעל הבניין, הבנתי שהייתה תקלה מסוימת למעלה שלא טופלה בזמן".

 

דבריו זכו לתמיכה מצד תושבים אחרים, אך חאלד באדר, מי שהתקין את האנטנות האמורות והיה גם אחיו של אחד ההרוגים, דחה אותם. "אין דבר כזה שתקלה במאוורר של אנטנה גרמה לפיצוץ. כל אחד נותן מחשבה, אבל מדובר באנטנה פשוטה ואין במקום גז ומאווררים. האנטנות האלו עובדות כמעט 15 שנה והאסון הזה לא נגרם מהן. מדובר במעשה פלילי. בעבר הציתו את האנטנות וזה יכול להצדיק את דבריי". באדר עצמו מסר עדותו במשטרה באשר לאירוע.

 

ענאן חג'אזי, ראש ועד בעלי העסקים בעיר העתיקה, הוסיף כי "מדובר באירוע טראגי. אתמול הכרזנו על אבל והיום באנו לעבוד מחוסר ברירה, כי אנחנו צריכים להמשיך את שגרת החיים שלנו. מבפנים אנחנו מאוד כועסים ומקווים שהאנשים שגרמו לפיצוץ יובאו לדין".

 

מעיריית עכו נמסר בתגובה: "השימוש בבטון לשיפוץ מבנים עותומאנים אסור כי הוא מהווה סכנה בטיחותית קונסטרוקטיבית למבנים. השיפוצים מותרים אך ורק בחומרים מיוחדים".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה כי החקירה עדיין נמשכת וכל כיווניה נבדקים. מפורום חברות הסלולר נמסר כי "הנושא נמצא בחקירת משטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
אמנה סרחאן, היום
צילום: מוחמד שינאווי
צילום: מוחמד שינאווי
הלוויית הרוגי הפיצוץ
צילום: מוחמד שינאווי
סמי הוורי
צילום: מוחמד שינאווי
אוסאמה גזאוי
צילום: מוחמד שינאווי
מומלצים