שתף קטע נבחר

צילום: AFP, רויטרס

גינוי בלי כיסוי. חוסר אונים מול פוטין

בארצות הברית ובאירופה גינו את הפלישה הרוסית, אך מה עומד מאחורי הגינויים החריפים? פרשנים מעריכים שהסיכוי לתגובה מערבית נמוך

למרות אזהרות בוטות על תוצאות המהלך הרוסי בחצי האי קרים, ניתוח המצב מעלה שבפני ארצות הברית ומדינות האיחוד האירופי עומדות אופציות תגובה מוגבלות. נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייצב בליל שבת מול המצלמות בבית הלבן והבטיח "לגבות מחיר" אם ריבונות אוקראינה תיפגע - אך ההצהרה לא מנעה מנשיא רוסיה פוטין לקדם את אישור שליחת כוחות הצבא שלו לאוקראינה בהצבעה שהתקבלה בפרלמנט במוסקבה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בסוף השבוע פירטו גורמי ממשל אמריקניים על המהלכים שמתכנן הממשל בוושינגטון בתגובה לעוינות הרוסית, שכוללים אי הרחבת המסחר וביטול ביקור מתוכנן של אובמה בסוצ'י לפגישת G8. אבל הוועידה של המדינות המתועשות צפויה להתכנס ביוני, אז מה יעשה הנשיא האמריקני עד אז?  

כוחות רוסיים ברחובות העיר בלקלבה בחצי האי קרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות רוסיים ברחובות העיר בלקלבה בחצי האי קרים(צילום: AFP)

אובמה ופוטין בשנה שעברה. חזרה לדינמיקת המלחמה הקרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ופוטין בשנה שעברה. חזרה לדינמיקת המלחמה הקרה(צילום: רויטרס)

 

אוקראינה איננה חברה מלאה בנאט"ו, ולכן לארצות הברית ולאירופה אין מחויבות אוטומטית להגן על גבולותיה. מהלך בינלאומי בגיבוי האו"ם נראה בלתי אפשרי, משום שרוסיה מחזיקה בזכות וטו כחברה קבועה במועצת הביטחון. חברי המועצה אמנם התכנסו הערב לדון במשבר, אך קשה לתלות בדיוני הפורום תקווה לפתרון - אלא אם יובילו למגעים עם רוסיה שיובילו להבנות.

 

"נשמעו התבטאויות חריפות מצד ארצות הברית ומדינות נוספות בנאט"ו", ציין המומחה לצבא רוסיה, קייר גילס, החבר בצוות מחקר בלונדון, "אבל מדובר באיומים ריקים מתוכן. אין כל כך מה לעשות כדי להשפיע על המצב".

 

לא רק אוקראינה מונחת על הכף

המהלך של פוטין ללא ספק צפוי להעמיק את המתיחות ביחסים המעורערים גם כך עם אובמה. התערבות אמריקנית במשבר באוקראינה תסבך את הבית הלבן, שזקוק לשיתוף פעולה רוסי לעצירת מלחמת האזרחים בסוריה, לקידום המשא ומתן על הגרעין האיראני ואף להסדרת עזיבת החיילים האמריקנים את אפגניסטן - נסיגה שבחלקה מעורבת רוסיה דרך נתיבי העברת ציוד ולוחמים.  


 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אנו ניצבים בפני החלטה קשה: אם נעניש את רוסיה נפגע בעצמנו", אמר אנדרו קוצ'ינס, מנהל תוכנית רוסיה במרכז ללימודים בינלאומיים ואסטרטגיה בוושינגטון.

 

אובמה כבר ניסה בעבר להשתמש בתוכניות הנסיעה שלו לרוסיה כקלף ענישה, מתוך תקווה שפוטין יתגמש כדי למנוע לעצמו מבוכה דיפלומטית. בקיץ האחרון שיחקו בבית הלבן באפשרות של ביטול ועידה שתוכננה להתקיים בין שני המנהיגים. אז המטרה הייתה להביא להסגרת המדליף האמריקני אדוארד סנואודן שברח לרוסיה. במוסקבה העניקו לסנואודן מקלט זמני, מה שהוביל לביטול המפגש שתוכנן בין אובמה לפוטין, אך הנשיא האמריקני הגיע בכל זאת לכינוס בינלאומי בסנט פטרסבורג.

 

לפי שעה מסתמן שהבית הלבן לא שוקל מעורבות צבאית באוקראינה בתגובה למהלך הרוסי. בהצהרתו בבית הלבן ביום שישי, שמילותיה נבחרו בקפידה, ציין אובמה כי אי-יציבות באוקראינה איננה משרתת את אינטרס המדינה, רוסיה או אירופה - ולא הצהיר שמדובר בסכנה לביטחון הלאומי של ארה"ב.

 

בבירות אירופה פרסמו בסוף השבוע הצהרות גינוי להפגנת הנוכחות הרוסית בשטח אוקראינה, וקראו לנסיגה רוסית, אך מעט מאוד אפשרויות ענישה הושמעו. האיחוד האירופי נמנע מאימוץ מלא של אוקראינה לחיקו או מפתיחת חזית מול רוסיה - מחשש להשלכות הכלכליות של סכסוך עם אחת משותפות הסחר הגדולות של האיחוד.

 

"העולם ניצב בפני עימות שלא ניתן להעריך את תוצאתו", אמר ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, שמדינתו גובלת באוקראינה. הוא קרא לאיחוד האירופי להעביר "מסר ברור מאוד" שלפיו לא יסבלו מעשי תוקפנות, אך שוב נמנע מלהזכיר צעדים ספציפיים שהיה רוצה שיינקטו במערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה ופוטין בסנט פטרסבורג בקיץ
צילום: רויטרס
מומלצים