שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

אובמה: רוסיה בצד הלא נכון של ההיסטוריה

מסיבת העיתונאים עם נתניהו בבית הלבן התמקדה במשבר בקרים, והנשיא אובמה איים על רוסיה בבידוד: "מעשיה יגבו ממנה מחיר, היא לא יכולה להפר את החוק בלי להיענש". האיחוד האירופי דן בסנקציות על מוסקבה: מוויזות עד נפט - איך אפשר לכופף את פוטין?

ראש הממשלה התארח בבית הלבן - אבל הפעם הכותרות הראשיות לא עסקו במשא ומתן המדיני, אלא במשבר האוקראיני. "רוסיה בצד הלא נכון של ההיסטוריה", אמר הערב (יום ב') נשיא ארה"ב ברק אובמה על הפלישה הרוסית לחצי האי קרים. אובמה אף שלח מסרים מאיימים למוסקבה: "עם הזמן, מעשיה של רוסיה יגבו ממנה מחיר", אמר, והבהיר כי המצב בחצי האי קרים הולך ומסתבך.

 

משבר חצי האי קרים: שידור חי

 

לדברי אובמה, "הצעדים שנקטה רוסיה הם עבירה על החוק הבינלאומי. ישנם קשרים ארוכי שנים בין המדינות, אי אפשר שרוסיה תפרוס את חייליה על הקרקע ותחלל את העקרונות הבינלאומיים. הגינוי התקיף שהיא מקבלת ממדינות העולם מוכיח שרוסיה נמצאת בצד הלא נכון של ההיסטוריה. רוסיה אינה יכולה להציב חיילים על אדמת אוקראינה ולהפר את החוק הבינלאומי מבלי להיענש".

 

בתחילת דבריו במסיבת העיתונאים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אובמה כי ארצות הברית מאותתת לרוסיה כי היא בוחנת שורה של צעדים כלכליים ודיפלומטיים, שיביאו לבידודה של מוסקבה. "תהיה לכך השפעה שלילית על כלכלת רוסיה ועל תדמיתה בעולם", הזהיר הנשיא. בכך הוא חזר על הדברים שאמר לנשיא ולדימיר פוטין בשיחתם הממושכת בסוף השבוע, אז איים הנשיא אובמה ב"בידוד מדיני וכלכלי של רוסיה" אם זו תפר את החוק הבינלאומי.

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

בתוך כך, שרי החוץ של האיחוד האירופי שנפגשו הערב בבריסל איימו גם הם בסנקציות של אירופה על מוסקבה אם רוסיה לא תסיג את

כוחותיה מאוקראינה. הם לא סיכמו על דד-ליין או על פרטי צעדי הענישה שעשויים להינקט נגד מוסקבה, אבל מנהיגי האיחוד יקיימו ועידת פסגה ביום חמישי וייתכן ששם הם יקבלו החלטות נוספות.

 

רדוסלב סיקורסקי, שר החוץ של פולין המגלה מעורבות משמעותית במשבר בין רוסיה לבין שכנתה של פולין אוקראינה, אמר: "האיחוד האירופי יבחן מחדש את היחסים שלו עם רוסיה אם לא תהיה הרגעה של המתיחות". צעד ענישה אפשרי אחד שהוזכר על ידי שרי האיחוד אחרי פגישתם היה השעיית השיחות על נושאי ויזה עם רוסיה.

 

כוחות פרו-רוסיים בחצי האי קרים    (רויטרס)

כוחות פרו-רוסיים בחצי האי קרים    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיא רוסיה פוטין מבקר בתרגיל צבא רוסיה בגבולה המערבי, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין מבקר בתרגיל צבא רוסיה בגבולה המערבי, היום(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רוסיה והאיחוד האירופי דנים מאז 2007 בשיתוף פעולה בנושאי אשרות כניסה, ורוסיה מעוניינת לקבל מעמד של מדינה שאזרחיה אינם זקוקים לוויזה כדי לנסוע למדינות האיחוד האירופי. מדובר בנושא שעולה על הפרק כמעט בכל פגישה בין מוסקבה לבריסל. השרים האירופים שוקלים גם את האפשרות של הטלת אמברגו נשק על רוסיה, אולם אחרי כמה שעות של שיחות הם לא קיבלו החלטה בנושא. כמה מדינות הביעו הסתייגויות.

 

רוסיה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של האיחוד האירופי אחרי ארצות הברית וסין, ובשנת 2012 ייצאה לאיחוד האירופי סחורות בשווי כ-170 מיליארד דולר. היא גם ספקית האנרגיה העצמאית החשובה ביותר של האיחוד האירופי, ואחראית ליותר מרבע מצריכת הנפט והגז של מדינות האיחוד.

 

מוקדם יותר הערב נכנסו בארה"ב ובאירופה לכוננות, בעקבות דיווח בסוכנות הידיעות אינטרפקס, שלפיו גורם במשרד ההגנה האוקראיני אמר שרוסיה הודיעה לצבא אוקראינה בחצי האי קרים שעליו להיכנע עד 5 בבוקר - או להתמודד עם מתקפה רוסית נגדו בחצי האי. בהמשך גם הודיע משרד הפנים האוקראיני כי רוסיה הורתה לשתיים מספינות הצבא האוקראיני להיכנע מיד - או להתמודד עם מתקפה רוסית. אלא שבחלוף כשעתיים הכחישה רוסיה את הדיווחים, וטענה כי לא הציבה שום אולטימטום לאוקראינה: "אלה שטויות גמורות".

ספינות הצי הרוסי בחצי האי קרים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ספינות הצי הרוסי בחצי האי קרים(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

חיילים רוסים בחצי האי קרים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חיילים רוסים בחצי האי קרים(צילום: MCT)

מוקדם יותר, אחר הצהריים, פרסם משרד החוץ של רוסיה הצהרה חריפה נגד ארצות הברית, המלבה את המתיחות בין המעצמות, שמזכירה בימים אלה את תקופת המלחמה הקרה. בהודעת מוסקבה נאמר כי הצהרתו של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, כללה איומים נגד רוסיה ו"אינה מתקבלת על הדעת". קרי גינה אתמול את "מעשה התוקפנות יוצא הדופן" של רוסיה, כדבריו, על רקע הכיבוש השקט שביצעה בחצי האי קרים האוקראיני, בעקבות הדחת נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'.

 

מהלך היום נראה כי החיילים הפרו-רוסים מחזקים את אחיזתם בקרים, והם השתלטו גם על מסוף של כלי שיט בעיר הנמל האוקראינית קרץ', שהמרחק בינה לבין רוסיה במעבורת הוא כ-20 קילומטר, מה שמגדיל את החשש כי רוסיה מתכוונת לשלוח כוחות נוספים לחצי האי. כמו לאורך

ההשתלטות על שאר אזורי חצי האי קרים, החיילים בטרמינל סירבו להזדהות, אולם הם דיברו ברוסית וכלי הרכב שבהם נסעו נשאו לוחיות זיהוי רוסיות.

 

בצהריים כבשו מפגינים פרו-רוסים את הקומה הראשונה של בניין הממשלה בעיר דונייצק שבמזרח אוקראינה. כתב של סוכנות הידיעות רויטרס בחדר העיתונות בקומה הרביעית של הבניין סיפר כי המפגינים השתלטו על הקומה הראשונה, אולם אינם יכולים לטפס לקומות העליונות משום שפעילות המעליות הופסקה ודלתות חדרי המדרגות נסגרו. על הבניין, בן 11 קומות, מתנוסס כבר שלושה ימים דגל רוסיה במקום דגל אוקראינה, וגם בחוץ מנופפים מפגינים בדגלי רוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים