שתף קטע נבחר

ארה"ב: תיענשו. פוטין לאובמה: המשאל חוקי

נשיא רוסיה שוחח בטלפון עם נשיא ארה"ב בעקבות משאל העם בחצי האי קרים שבו נרשם ניצחון מוחץ לתומכי הסיפוח לרוסיה. "משאל העם תואם את החוק הבינלאומי", אמר לו, זמן קצר אחרי שארה"ב איימה: "תשלמו ביוקר. העולם לא ישתוק מול מדינה שכובשת מדינה"

פוטין לא מתכופף מול אובמה. נשיא רוסיה שוחח אמש (יום א') בטלפון עם נשיא ארה"ב, זמן קצר אחרי שנודע כי תושבי קרים נתנו לו אור ירוק לספח את חצי האי לרוסיה ולנתק אותם מאוקראינה. מספירת חצי מהקולות במשאל העם עולה כי 95.5% מתושבי קרים הצביעו בעד היפרדות מאוקראינה. בשיחת הטלפון בין מנהיגי המעצמות אמר פוטין לאובמה כי משאל העם בחצי האי קרים לגיטימי ותואם את החוק הבינלאומי. מוקדם יותר הזהיר הבית הלבן את רוסיה כי תשלם ביוקר על סיפוח קרים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בהודעה שפרסם הקרמלין נמסר כי פוטין ואובמה הסכימו שלמרות המחלוקות, על רוסיה וארה"ב לחתור יחדיו למציאת דרכים להשיב את היציבות לאוקראינה. בשיחה עם אובמה תקף פוטין את השלטון החדש באוקראינה ואמר כי השלטון הזה מראה חוסר רצון למגר את האלימות נגד דוברי הרוסית במדינה. אותה אלימות לכאורה היא ההסבר של פוטין להתערבות של רוסיה במתרחש בחצי האי קרים.

תומכי רוסיה חוגגים את הניצחון בסימפרופול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי רוסיה חוגגים את הניצחון בסימפרופול(צילום: EPA)

החגיגות בכיכר לנין בסימפרופול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות בכיכר לנין בסימפרופול(צילום: רויטרס)

"ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין הסב את תשומת הלב של אובמה לחוסר היכולת ולחוסר הרצון של השלטונות הנוכחיים בקייב לשים קץ לאלימות המשתוללת מצד לאומנים-קיצונים וארגונים קיצוניים, המערערים את היציבות ומפעילים טרור נגד אזרחים, כולל נגד אוכלוסיית דוברי הרוסית", נכתב בהודעת הקרמלין. בשיחה אמר פוטין שיש לשלוח פקחים אירופאים לכל חלקי אוקראינה בשל האלימות, שלדברי השלטון החדש באוקראינה - דווקא ארגונים פרו-רוסיים אחראיים לה.

 

בהמשך פרסם הבית הלבן הודעה משלו על השיחה ובה ציין כי אובמה הבהיר שלא יתנהל מו"מ דיפלומטי בשעה שרוסיה ממשיכה בפעילות צבאית בתוך שטח אוקראינה. הוא גם איים על פוטין בהטלת סנקציות אמריקניות ואירופיות, ולדברי היועץ לביטחון לאומי לשעבר טום דונילון, ייתכן שאלו יוטלו כבר ביום שני. בהודעה לא צוין משך השיחה בין שני המנהיגים, וכנראה היא הייתה קצרה יותר משתי השיחות שקדמו לה.

 

אובמה הבהיר לפוטין ש"משאל העם בקרים הפר את החוקה של אוקראינה, התרחש בצלה של ההתערבות הצבאית, ולעולם לא יוכר על ידי ארה"ב והקהילה הבינלאומית". אובמה חזר על העמדה האמריקנית שלפיה "פעולותיה של רוסיה הפרו את הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה. בתיאום עם שותפינו האירופיים, אנחנו מוכנים לכפות מחיר נוסף מרוסיה על מעשיה". יחד עם זאת, הוא הבהיר כי סיכוי לפתרון דיפלומטי של המשבר, אם רוסיה תפסיק את ההתערבות הצבאית.

 

לפי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", שיעור ההצבעה במשאל העם בחצי האי קרים היה גבוה מאוד ועמד על יותר מ-80%. תוצאות ההצבעה מספקות לפוטין את האמתלה האולטימטיבית כדי להעביר את חצי האי לשליטתו. ממשלת קרים כבר הודיעה כי תגיש היום בקשה רשמית לרוסיה לספח את האזור לתחומיה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ממש במקביל לפרסום התוצאות הודיע דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, כי ארה"ב דוחה מכול וכול את משאל העם, ואמר כי רוסיה תשלם מחיר כבד על ההתערבות שלה באזור. "התערבות צבאית והפרה של החוק הבינלאומי יגבו מחיר הולך וגדל מרוסיה, לא רק בשל אמצעים שנוקטות ארה"ב ובנות בריתה, אלא גם כתוצאה מהצעדים מערערי-היציבות שרוסיה עצמה מבצעת", אמר קרני. "במאה הזו, עברו הימים שבהם הקהילה הבינלאומית יושבת בחיבוק ידיים בשעה שמדינה אחת משתלטת בכוח על שטח של מדינה אחרת".

 

בפני המצביעים שהשתתפו במשאל העם בקרים לא עמדה האפשרות להצביע בעד השארת המצב על כנו: הם יכלו לבחור בין השארת קרים חלק רשמי מאוקראינה אך תוך לקיחת סמכויות אוטונומיות מורחבות מבעבר והפיכה למעשה ליישות כמעט עצמאית, לבין הצטרפות לרוסיה.

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מצביעים במשאל העם, ביום ראשון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעים במשאל העם, ביום ראשון(צילום: רויטרס)
משבר חצי האי קרים החל בעקבות הדחתו של נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', לאחר חודשים של הפגנות נגדו מצד שוחרי דמוקרטיה פרו-אירופים אך גם לאומנים קיצונים. אלא שאוקראינה אינה עשויה מקשה אחת, ובעוד מערבהּ קרוב יותר בנטיותיו לאירופה, מזרח המדינה הוא פרו-רוסי בעיקרו, ורבים מאוד מתושביו הם רוסים בעצמם.

 

רוסיה הודיעה כי היא חוששת לביטחון האינטרסים שלה ולביטחון הרוסים שם, ובמיוחד לאזור ה"רוסי" מכולם - קרים. לפני כשבועיים שלחה

אלפי חיילים לחצי האי והעמידה את צבאה בכוננות למלחמה. אירופה וארה"ב איימו עליה בסנקציות בתגובה, והעימות בין מוסקבה למערב הפך לחמור ביותר בין הצדדים מאז ימי המלחמה הקרה. שני הצדדים רואים באוקראינה אזור השפעה אסטרטגי מהמעלה הראשונה.

 

בחצי האי קרים יש מיליון וחצי תושבים, ורובם רוסים. השאר הם אוקראינים או טטארים שגורשו מהאזור בחצי הראשון של המאה ה-20 וחזרו אליו לקראת קריסת ברית המועצות. בעוד הרוב הרוסי רוצה להיפרד מאוקראינה בעקבות הדחת הנשיא הפרו-רוסי ינוקוביץ', האוקראינים והטטארים רוצים להישאר חלק מאוקראינה ולא מוכנים לעבור לשליטה רוסית.


פורסם לראשונה 16/03/2014 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא רוסיה פוטין. ממשיך בתוכנית הסיפוח
צילום: AP
מומלצים