שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

תראו מי שמדבר / האיפה ואיפה של בלאט

"איפה נשמע שאחרי סדרות יש שני משחקים על אליפות?" התלונן דייויד בלאט. מעניין שביורוליג השיטה לא מפריעה לו, כי שם מכבי ת"א היא האנדרדוג, שצריכה לגנוב משחק מקבוצות עם תקציב גבוה בהרבה. מליניאק ברביעי

"באיזו שיטה מטופשת משחקים בליגה בישראל", התלונן דייויד בלאט אחרי שמכבי ת"א הביסה את הפועל בדרבי. "איפה נשמע שאחרי סדרות יש שני משחקים על האליפות? אין שיטה דומה בעולם".

 

ב־NBA באמת משחקים בסדרות של הטוב מ־5 והטוב מ־7. הבעיה היא שבלאט בוחר להתייחס רק לשיטת המשחקים ומעדיף להתעלם מהשאר. בליגה הטובה בעולם מבינים שהכסף מגיע ממשחקים צמודים, ואם אותה קבוצה תהיה אלופה 40 שנה ברציפות, אפשר לסגור את הביזנס. לכן מתמרצים קבוצות חלשות, שמקבלות עדיפות לבחור ראשונות את השחקנים החדשים בדראפט, ומגבילים את התקציב לעשירים.

 

מסתכל על מה שנוח לו. דייויד בלאט (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מסתכל על מה שנוח לו. דייויד בלאט(צילום: ראובן שוורץ)

 

ב־NBA לא משחקת קבוצה עם תקציב של 80 מיליון נגד קבוצה של פחות מ־4 מיליון. לא תראו שם מאמן שמרוויח כמו כל החמישייה של היריבה, שמתלונן על השיטה. בלאט אוהב סדרות. בגמר של עונת 2012 מכבי ת"א הביסה את אשדוד 63:83. על פי בלאט, חבל שהיא לא שיחקה נגדה שבעה משחקים. איזה כיף זה היה יכול להיות.

 

השנה, טוען בלאט, יחסי הכוחות שקולים, אז למה לא לשחק סדרות? נכון שהפועל ירושלים יותר חזקה מאשדוד. השאלה, ממתי קובעים שיטת משחק לפי יחסי הכוחות? כשמעניין נשחק סדרות, וכשמשעמם נשחק משחק אחד. וואלה יופי.

 

אם בלאט לא שמע על ליגה שבה משחקים סדרות ואחריהן משחק אליפות בודד, שיחפש בגוגל ויגלה שיש חיה כזאת: היורוליג. שני שלבי בתים, אחר כך סדרה של הטוב מחמישה, ולקינוח פיינל־פור שמוכרע במשחק אחד. ביורוליג השיטה לא מפריעה לבלאט, כי שם מכבי היא האנדרדוג, שצריכה לפעמים לגנוב משחק מקבוצות עם תקציב גבוה משלה. הפער ביורוליג לא דומה לפערים בין מכבי לקבוצות בישראל, שלפעמים מגיע לפי 10 ויותר.

 

שיטה לא קובעים על פי יחסי כוחות. שמואל פרנקל ובלאט (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
שיטה לא קובעים על פי יחסי כוחות. שמואל פרנקל ובלאט(צילום: עוז מועלם)

 

לא נעים להפסיד אליפות אחרי שבמהלך העונה אתה מוביל בפער רציני, אבל כשמכבי ת"א לקחה גביע יורוליג במוסקבה, בעונה שבה צסק"א הפסידה רק משחק או שניים, זה היה ספורטיבי? מה שבטוח, את הביקורת על שיטת המשחקים שבלאט מרשה לעצמו להעלות במסיבת עיתונאים ביד־אליהו, הוא לא יעז להזכיר ביורוליג.

 

באחד מפסקי הזמן בדרבי, הבחנתי בדגלי גביעי אירופה שתלויים על גג היכל הספורט וגיליתי גם את דגל הזכייה בליגה האדריאטית – שהוכרעה בשיטת הפיינל־פור המוקצית מחמת מיאוס. מכבי לא שייכת לאדריאטית. היא הצטרפה אליה מרצונה החופשי, ולא רק שלא ביקשה לבטל את הפיינל־פור, אלא דרשה לארח את האירוע הפסול אצלה בבית, בישראל.

 

ליגה דפוקה  

בכל שבוע עורכת מינהלת הליגה בכדורסל משאל, ובוחרת את השחקן הישראלי המצטיין השבוע. השבוע נבחר עמית שמחון, וזה באמת משמח. מה שעצוב, שבכלל מקיימים משאל לבחירת הישראלי המצטיין של הליגה. סליחה, באיזו מדינה אנחנו חיים? של מי הליגה הזאת, לכל הרוחות?

 

באיזו מדינה אנחנו חיים? עמית שמחון, "שחקן" השבוע (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
באיזו מדינה אנחנו חיים? עמית שמחון, "שחקן" השבוע(צילום: ראובן שוורץ )

 

לא נראה לכם שבליגה הישראלית הגיוני שיבחרו את הזר המצטיין של השבוע? אבל בליגה שבה בעלי הקבוצות והמינהלת לוחמים בשחקנים הישראלים ורוצים להגדיל את מספר הזרים, אין פלא שבוחרים את הישראלי המצטיין. כי בליגה הדפוקה שלנו, יש יותר זרים מישראלים. האם גם בספרד בוחרים את השחקן הספרדי המצטיין של השבוע?

 

במקום שיהיו מעט שחקנים זרים שיחזקו את הישראלים, יש מעט ישראלים שמקשטים את הזרים בעזרת "חוק רוסי". מה שמחבר אותי לעניין מועדי המשחקים ב"ערב הספורט של ישראל" שמשודר בימי שני, או ראשון, או מתי שמתחשק לערוץ הראשון.

 

מינהלת הליגה מכרה את הליגה לטלוויזיה. לא את זכויות השידור, אלא את הליגה. לא סתם הניפו אוהדי מכבי ת"א שלטי מחאה לפני תחילת הדרבי, בהם מחו על שעת המשחק המוקדמת (18:15). בעניין הזה הצהובים היו יכולים למצוא קונצנזוס אצל האדומים, הסגולים והירוקים. פעם אמרו שהשעה הוקדמה כדי לאפשר לבני נוער לראות את המשחק, אחר כך הסבירו שזו חגיגת פורים או חנוכה, והאמת היא שמרגע שזכויות השידור נמכרו הטלוויזיה קובעת את שעות וימי השידור מתי שבא לה.

 

בכדורגל יש ישראלים. בכדורסל? פחות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
בכדורגל יש ישראלים. בכדורסל? פחות(צילום: אורן אהרוני)

 

אני מודע לצורך להתחשב בשיקולי רייטינג, אבל ההיגיון אומר שכדורגל, במיוחד אחרי שמכבי ת"א פתחה פער של 7 נקודות, ישחקו אחר הצהריים, וכדורסל בשעות הערב. זה לא יקרה כי הכדורגל יותר פופולרי מהכדורסל בכל העולם. אבל אצלנו יש סיבה הרבה יותר רצינית להעדפה של ליגת הכדורגל על הכדורסל, למרות שעונת הכדורסל מצוינת ועונת הכדורגל על הפנים.

 

צפיתי אתמול בשני הדרבים והבנתי הכל. בנוקיה שיחקו בכל קבוצה בעיקר זרים וכאמור שני ישראלים לקישוט. כעבור שעה בבלומפילד פתחו בהרכב לפחות שבעה ישראלים בכל קבוצה, ולא יותר מארבעה זרים. זו הסיבה שכדורגל ישודר בשעה המרכזית, ומי שרוצה לראות שחקנים אמריקאים משחקים כדורסל ברמה גבוהה, שיקום בלילה לראות NBA.

 

בין ווינרים ללוזרים  

כמה מילים על ההבדל בין ווינרים ללוזרים. כששחקני הפועל ת"א חגגו שלשום את ה־1:2 בפנדל בדקה ה־88, הפסיקו לשחק והצליחו להפסיד 3:2 בדקה ה־93, עלה לי פלשבק מ־2001.

 

הפועל נגד צ'לסי. קבוצה קצת יותר חזקה ממכבי, פנדל באותה דקה (88), שמעון גרשון עושה 0:1, אבל במקום להצטרף לחגיגות, יוסי אבוקסיס רץ להוציא את הכדור מהרשת, לחדש את המשחק כדי להספיק להבקיע עוד אחד. עוד אחד? נגד צ'לסי?

 

פעם היו בקבוצה הזו ווינרים. הפועל ת"א (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
פעם היו בקבוצה הזו ווינרים. הפועל ת"א(צילום: ראובן שוורץ )

 

כמו שלשום, באותה דקה (93), רק הפוך. סרגיי קלשצ'נקו, מהגבהה של... יוסי אבוקסיס.

 

ואיזה מסכנים האוהדים. לפחות עלי מוהר ואריק איינשטיין חסכו מעצמם את ה־3:2 הזה ואת השלט SUPER YUDEN RAT ביציע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
דייויד בלאט
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים