אובמה פוגע בטייקונים. פוטין לא מניד עפעף
בבית הלבן הזהיר אתמול אובמה מסנקציות נוספות על מגזרים שלמים בכלכלה הרוסית. אך בזמן שהעיצומים הנוכחיים כבר החלו לטלטל את השווקים של רוסיה, הטייקונים שסופגים הפסדים שומרים על פרופיל נמוך - הם התחייבו שלא יתערבו בעניינים הפוליטיים של פוטין בתמורה ליד חופשית בעסקיהם
אנשי העסקים החזקים ביותר ברוסיה חיכו יותר משעה כדי לדבר אתמול (יום ה') עם הנשיא ולדימיר פוטין, שהחלטתו לספח את חצי האי קרים עלתה לחברות שלהם באובדן הון של מאות מיליוני דולרים. כשפוטין הגיע סוף סוף - לחמש דקות - הוא לא העניק להם שום ביטחונות שהם או חברותיהם לא ייפגעו מהאי-וודאות שנוצרה בשל ההשתלטות על חתיכת האדמה, שלה ערך קטן מאוד בעיניהם מלבד אולי גאווה לאומית.
עוד חדשות בעולם:
"אסון למעמד האישה": בנות 9 יינשאו בעיראק
גם ונציה רוצה להיפרד מאיטליה: אנו לא פרבר מת הכומר הבפטיסטי הקיצוני ושונא ההומואים
כלכלת רוסיה החלה להיסדק השבוע מהמשבר בקרים. זאת עוד לפני שהטילו עליה ארצות הברית
ואירופה סנקציות נוספות. בורסת המניות ירדה ב-10 אחוזים החודש, ומיליארדים נמחקו. כלכלנים חתכו את תחזיות הצמיחה לאפס השנה ומשקיעים זרים מושכים את כספיהם מהבנקים הרוסיים. סוכנות הדירוג סטנדרט אנד פור ציינה את כל הסוגיות האלה כשקיצצה את התחזית למדינה.
אתמול, לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר כי הוא מוכן להטיל סנקציות קשות יותר על הכלכלה הרוסית, שיפעילו לחץ על רוסיה בצעדים מדודים, החשש העיקרי כעת הוא עד כמה חמורים יהיו העונשים. "הסיכון המרכזי בסנקציות הוא שאנחנו עדיין לא יודעים מה הן יכילו", אומרת נטליה אורלובה, כלכלנית ראשית בבנק "אלפא" שבמוסקבה. "קשה להעריך את ההשפעה שתהיה לסנקציות כי אנחנו לא יודעים מה הן יהיו". מוקדם יותר אתמול הורתה ארה"ב על הקפאת נכסיהם של ארבעה אנשי עסקים המקורבים לפוטין וכן על בנק רוסי המספק להם תמיכה. אם פוטין לא ייסוג מחצי האי קרים, כפי שמצפים ממנו, יורחבו הסנקציות בשבועות הקרובים.
הכלכלה הרוסית הייתה חלשה עוד בטרם נכנסה למשבר הנוכחי - היא צמחה רק ב-1.3 אחוזים בשנה שעברה. השנה, תחזיות הצמיחה שעמדו על שני אחוזים נמחקו כלא היו. ויועצו הכלכלי של פוטין, אלכסיי קודרין, צופה שלא תהיה צמיחה בכלל. המטבע הרוסי, הרובל, איבד 9 אחוזים מערכו אל מול הדולר תוך פחות משלושה חודשים. ירידה בערך המטבע תגרום לכך שהייבוא ייהפך ליקר יותר לרוסי הממוצע. בניסיון לתמוך במטבע, הבנק המרכזי העלה את השער הריבית בחדות בשבוע שעבר מ-5.5 אחוזים ל-7. עם זאת, צעד זה יפגע גם הוא בכלכלה בכך שיהפוך הלוואות ליקרות יותר.
משקיעים משכו מרוסיה בחודשים ינואר ופברואר 35 מיליארד דולרים. זרימת הכספים החוצה עלולה להגיע עד ל-50 מיליארד דולרים ברבעון אם הסנקציות יוחרפו, הזהיר קודרין. הסיכון הגדול עבור רוסיה יהיה אם ארה"ב או אירופה ירחיבו את הסנקציות באופן אגרסיבי יותר שיכוונו נגד קשרי מסחר. מדובר במפלט אחרון, לפחות לאירופה, שלה יש הרבה מה להפסיד ממהלך כזה - מדינותיה מייבאות שליש מהגז שלהן מרוסיה.
אך גם אם לא יוטל אמברגו על סחר, הסיכון בסנקציות נוספות יהיה טמון בנזק. השקעות או הלוואות ברוסיה יגררו סיכונים גבוהים יותר, החלטות יעוכבו ומשקיעים ימשיכו למכור את מניותיהם - טוען צ'רלי רוברטסון, אנליסט מלונדון.
הטייקונים שומרים על פרופיל נמוך למרות הפסדיהם
עם זאת לפחות בפומבי, הטייקונים הרוסים שומרים על פרופיל נמוך. בפגישת אנשי העסקים עם פוטין, אלכסיי מורדשוב, ששוויו מוערך ב-13 מיליארד דולרים, ודמיטירי פאמפיאנסקי, ששוויו מוערך בשני מיליארד דולרים, לא הביעו אף דאגה או תלונה - אף שחברותיהם נפגעו קשות בשווקים.
המניות של חברת הפלדה הגדולה ברוסיה של מורדשוב "סברסטל", צנחה ב-13 אחוזים החודש וגרמה לירידה של כ-900 מיליון דולרים בשווי השוק שלה. המניות של חברת ייצור הצינורות TMK של פאמפיאנסקי צנחו ב-19 אחוזים החודש והיא איבדה יותר מ-500 מיליון דולרים משווי השוק שלה.
שתיקת הטייקונים נובעת מעסקה שחתמו עם פוטין לפני יותר מעשור שלפיה הם יוותרו על כל שאיפותיהם הפוליטיות בתמורה ליד חופשית בענייני העסקים שלהם. מאז מעצרו ומאסרו של מיכאיל חודרוקובסקי ב-2003, אף מיליארדר לא ניסה להטיל ספק במדיניות פוטין.
טייקון המתכות, ולדימיר פוטנין, ששוויו מוערך ב-14 מיליארד דולר, אמר שהוא חשב זמן רב על מה יעשה במקרה שיוטלו איזה שהן סנקציות על השוק הרוסי. לדבריו, החברות שלו, הכוללות את "נורילסק ניקל", משתמשות
בכמה מטבעות כדי להימנע מסיכונים. פוטנין, עם זאת, מתעקש שלא הוא ולא שותפיו צופים שהסנקציות יוחרפו עד כדי כך שיפגעו במסחר.
כלכלנים עצמאים אומרים כי לרוסיה יש יותר מה לאבד כלכלית מסנקציות הדדיות, משום שלחברות אירופיות ואמריקניות יש קשרי סחר חזקים עם אזורים אחרים בעולם, כמו אסיה ואמריקה הלטינית. אך לדבריהם, קשה לדמיין שארה"ב תפגע ברוסיה בסנקציות קשות כמו אלה שהטילו על צפון קוריאה או איראן משום שכלכלת מוסקבה שזורה יותר באלה של המערב.
"העולם יכול לעמוד באובדן של מיליון חביות נפט איראניות", אמר רוברטסון, "אך כעת כשעלויות האנרגיה גבוהות יותר משל ארה"ב, קשה לראות את אירופה הופכת לרצינית יותר בעניין הסנקציות".