שתף קטע נבחר

רשות השיגור: כשהאויב נופל בתרגום

טעויות כתיב, הגייה שגויה ושירים הזויים עם מסרים מאיימים. חמאס לא היה הראשון להצחיק אתכם: קול הרע"ם ונסראללה עשו את זה קודם. נזכרנו

לצופה הישראלי נראים הסרטונים או המסרונים העילגים של ארגוני הטרור בעברית כדבר מצחיק, אולם בצד השני מייחסים לכך חשיבות רבה במלחמה הפסיכולוגית. ולא, אל תצפו להפקת ענק או הקפדה על הפרטים הקטנים. אף אחד בחמאס או בג'יהאד לא יקפיד על הגהה או עריכה נכונה לפני שיגור. מבחינתם, המסר הוא החשוב, והוא עובר כנראה גם מבעד לצחוק.

 

עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו

  

חלק מהישראלים הופתעו לקבל אמש (שבת) SMS מאיים מחמאס: "הזהרה אל ציונים. טילי אל-קסאם מחכים איתכם. אם אתם רוצים את החיים אז צאו מארץ שלנו". מדובר בחידוש לעומת הסרטון שבחר הג'יהאד האיסלאמי להפיץ במהלך הסבב האחרון בינו לבין ישראל, ובמהלכו נשמע רעול פנים מאיים בעברית משובשת "אנחנו מוכנים לפלישה שלכם... אנחנו מזמינים אתכם לצאת ממדינה שלנו ולחפש איפה המדינה שלכם. חדשות זה מה שאתם רואים, זה לא מה שאתם שומעים".

 

הודעת חמאס. תשכחו מהגהה ()
הודעת חמאס. תשכחו מהגהה

כלי המלחמה הפסיכולוגי הזה אינו חדש. בנובמבר 2012, במהלך מבצע עמוד ענן, שלח חמאס סרטון בלתי נשכח עם מוזיקה מאיימת בלחן עממי ותמונות של אוטובוסים עולים באש, היישר מבית ההפקות של גדודי עז א-דין אל-קסאם. "מהעם הפלסטיני אל הציונים. התגעגענו לטגועי ההתאבדות" נשמע הקריין של רשות השיגור. "חכו לנו בקורב בתחנות האוטובוס ובבתי הקפה". כמה ימים לאחר מכן הגיע סרטון ההמשך עם מסר של "גדודי אל-קסאם אל הציונים" וברקע שיגורי רקטות. "אל תשנו. ייתכן ונגיע אליכם בעת שינתכם". והיה גם מסר אל החיילים: "תתקדם אמיץ! כדי שתהרג!!".

ההפקה של ארגוני הטרור עובדת שעות נוספות בעת מבצעים של צה"ל או הסלמה. כך, למשל, בעת שגלעד שליט היה בשבי הפיצו גדודי עז א-דין אל-קסאם סרטון שיועד לחיילי צה"ל במטרה להפחידם. בסרטון מתארים כיצד נחטף חייל ושר הביטחון דאז, אהוד ברק, נותן פקודה לחיל האוויר להפציץ את הבית אף שהחייל נמצא שם. "הממשלה שלך לא יכולה להגין עלייך ולא מפתיחה להחזיר אותך".

 

לא תמיד מצליחים הארגונים להפיץ סרטוני וידאו. במבצע עופרת יצוקה צה"ל השתלט לחמאס על תחנות הטלוויזיה, ואפילו שידר דרכה מסר לתושבי עזה ש"חמאס סיבך ונטש". את התעמולה נאלצו בחמאס להעביר לאתרי האינטרנט ולטלפונים הניידים.

  

שנה קודם לכן, ביוני 2007, שעה שחמאס השתלט על רצועת עזה, הושמע בתחנות הרדיו מקומיות ג'ינגל בעברית המפאר את "מסורת" הפיגועים. "הו הו הא הא. חמאס חמאס חמאס, העיניים שלי חמאס. הורסות המרכבה. בכל דקה פיגוע, חיילים מפחדים. בשקים שחורים, חתיכות בשר יהודים... רוצים ראש שרון", נשמע השיר ללחן לא ידוע.

 

חיזבאללה כמורה דרך

את התעמולה בעברית לא המציאו ברצועת עזה. מורה ורבה של חמאס היה מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שהפך את רשת אל-מנאר, השופר של הארגון, לכלי מרכזי בלוחמה הפסיכולוגית נגד ישראל. בצה"ל הבינו את החשיבות של אל-מנאר והשתלטו על התחנה כדי לשלוח דרכה מסרים. 

 

אחרי מלחמת לבנון השנייה שידרו בחיזבאללה סרטון בעברית שלעג לקברניטי מערכת הביטחון והצבא. על פי חיזבאללה, שהעניק לסרטון את השם "אלופי התבוסה", הפוליטיקאים והמצביאים הישראלים ירדו מגדולתם. שיר נוסף בעברית שוחרר כמה שנים לאחר המלחמה וגורס בעברית משובשת "אנחנו לניצחון ביום המלחמה. מאחורינו קולות הפציעות. ישאיר את הפציעות מתנות השמים. האלוהים נתן לנו את הנשקים. אלה את החיזבאללה הם המנצחים".

 

חיזבאללה החל להפעיל כבר בשנת 2006 את אתר התעמולה בעברית, "ההתנגדות האיסלמית", שמופעל מאיראן וגם מתעדכן מדי פעם. בעבר פורסם כי הוא מקדיש את תכניו בעיקר לדיווחים על ישראל, אך כיום ניכר כי הוא מתייחס גם לאירועים שלא קשורים לישראל בעולם הערבי. לפני כחודש הועלתה שם כתבה בעברית ובה מאיים חיזבאללה להגיב על התקיפה שיוחסה לישראל בגבול סוריה לבנון בשבוע שעבר, הפעם בעברית שאינה משובשת באופן יחסי.

 

קול הרע"ם עשתה את זה קודם 

את הלוחמה הפסיכולוגית בשפה העברית לא המציאו לא בחיזבאללה ולא בחמאס. בשנים 1953-1952 קמו במצרים ובסוריה שתי תחנות רדיו שכל תפקידן היה לשדר לתושבי ישראל תעמולה בעברית (משובשת), שכללה איומים רבים ואף דיווחים כוזבים. האחת נכללה בתחנת הרדיו קול דמשק במסגרת השידור העברי מאותה תחנה. השנייה נקראה קול קהיר, לימים קול הרע"ם מקהיר, בעקבות האיחוד בין מצרים לבין סוריה. גם לאחר פירוק האיחוד היא שמרה על שמה.

 

קול הרע"ם שידרה במשך שנים ידיעות מפוברקות, ובישראל התייחסו אליה בחוסר רצינות וגיחוך. כך, למשל, במלחמת ששת הימים היא דיווחה על הניצחונות הגדולים והמפוארים של צבאות ערב בקרבות, אך משהתבררה התבוסה חזרה התחנה לאיומים באמצעות נשק הנפט של מדינות ערב על המערב ובשליחת מחבלים לשטחי ישראל.

 

במלחמת ההתשה בתעלה החליטו מפעילי התחנה להכאיב לציבור בישראל. הם ניצלו את העובדה שהמדינה מודיעה למשפחות הנפגעים את הבשורה רק כמה שעות לאחר מכן, והחלה לפרסם את שמות הנפגעים - דבר שמשך אליה מאזינים בישראל גם בעורף וגם בחזית. במלחמת יום הכיפורים היא שידרה ראיונות עם שבויים ישראליים.

 

לאחר ביקורו בירושלים של נשיא מצרים אנואר סאדאת בנובמבר 1977 שינתה קול הרע"ם את הטון והחלה לשדר תכנים מתונים בכל הקשור לישראל, שכללו בין השאר קריאות לשלום. התחנה אף שינתה את שמה מקול הרע"ם מקהיר לקול השלום מקהיר. מאז, ובייחוד אחרי חתימת הסכם השלום, ההאזנה לתחנה בישראל פחתה.

  

מומחה: זה בעיקר מטריד ומנסה להוריד מוראל

ד"ר רון שלייפר, מומחה ללוחמה פסיכולוגית מאוניברסיטת אריאל, חקר את הנושא במבצע עופרת יצוקה. לדבריו, השימוש בתעמולה פסיכולוגית הולך וגובר מאז מלחמת לבנון הראשונה. "אש"ף הבין שהוא צריך להשפיע על ישראל והוא עשה את זה מיומו הראשון", הוא מסביר. "חמאס מבין את זה מהאינתיפאדה הראשונה וחיזבאללה הבין את זה ממלחמת לבנון. יש פה שילוב מעניין מאוד של סייבר יחד עם לוחמה פסיכולוגית, כי באופן מעשי אין פה נזק אמיתי, אלא מדובר בנזק פסיכולוגי".

 

שלייפר טוען כי החמאס מרבה להשתמש בלוחמה פסיכולוגית לרוב כשהוא לא משתמש בטילים, וזאת מתוך מטרה למוטט את המוראל וליצור טראומה. "הקסאמים הם לא נשק אסטרטגי. טילים קונבנציונליים זה לא נשק אסטרטגי אלא מטריד, והוא נועד לזרוע חוסר ביטחון", הוא אומר. "את אותה מטרה אפשר להשיג בלי סכנה פיזית על ידי דברים פסיכולוגיים, ללא צורך בחומרי נפץ".

 

מבחינת האמצעים להפצת הלוחמה הפסיכולוגית, הרי שהם השתכללו עם הזמן והפכו פרטניים יותר. "פעם היו עושים את זה באמצעות עלונים. מי ששלט בשמים שלט בעלונים, זה מה שישראל עשתה ממלחמת השחרור", הוא מסביר. "הצד השני היה עושה את זה עם בלונים או שלטים בגבול הצפוני, אפילו בעברית. כדי שהאזרח הישראלי יראה מה כתוב בשלט היה צריך שהתקשורת תדווח על זה. כיום המדיה הפכה להיות אישית וכל אחד עם סמארטפון גם קולט וגם משדר, אז אפשר להגיע לאנשים באופן פרטני".

 

ומה באשר להשפעה על הציבור הישראלי? כמו בכל דבר, תלוי מי שואל. "אף אחד לא ייתן תשובה הוגנת. כולם יגידו 'עליי זה לא משפיע', אבל כאשר אנשים חוזרים על זה הרבה פעמים, אז סימן שיש כאן עניין", אומר ד"ר שלייפר. "בסך הכול הטלפון הנייד של הפרט נחשב למדיום שלו, רכושו וחלק מאישיותו, ואז פתאום בא מישהו ופורץ אותו. אם זה מסרון מחברת פרסום זה סתם מעצבן, אבל אם זה מגיע מאויב שנשבע להרוס אותך - זה מטריד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמאס לא המציא את הגלגל
חכו לנו בקורב. מלחיץ?
מומלצים