שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

נשיקה ופרידה: חיילי אוקראינה יצאו מקרים

בעיניים דומעות נפרדו ממשפחותיהם הנחתים האוקראינים ועזבו את חצי האי לאחר שהכוחות הרוסיים השתלטו על רוב בסיסיהם. "הרוסים ניסו לאלץ אותי לעבור לצד שלהם, אבל בחרתי להישאר בצבא האוקראיני וזו הבחירה הנכונה"

אחרי שנשקו לנשותיהם ולחברותיהם, עלו אתמול (יום ג') הנחתים האוקראינים בחצי האי קרים על אוטובוסים ויצאו לדרך, חזרה למרכז המדינה. מפקדים לשעבר בשירות הצדיעו להם מחוץ לבסיס שכעת נשלט על ידי הכוחות הרוסיים. זו הייתה יציאה שקטה יחסית מהנמל המזרחי של פאודוסיה. רק עשרות חברים וקרובים הגיעו להיפרד מהנחתים. רכב של צבא רוסיה ליווה את האוטובוס עד שיצא משטחי חצי האי. 

 

עוד חדשות בעולם:

ועידת הגרעין בהאג מציגה: הדרת נשים?

התאומה זהבה: נחשף כוכב דמוי כדור הארץ

בן 4 חולץ ממפולת הבוץ: "כל הכפר נמחק"

 

ללוחמים ניתנה הבחירה בין להישאר בחצי האי קרים ולעבור לשרת את רוסיה או לעזוב את חצי האי ולשמור על תפקידם באוקראינה. עד כה 131 נחתים אוקראינים עזבו את קרים, לטענת משרד ההגנה. הם יוצבו זמנית במחסומי צבא בעיירה הדרומית הניצ'סק, אך יעדם הסופי טרם ידוע.

נחת מחוץ לבסיס בקרים (צילום: AP) (צילום: AP)
נחת מחוץ לבסיס בקרים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

עזיבתם את קרים באה במקביל להתפטרותו של שר ההגנה הזמני של אוקראינה בשל ביקורת קשה על תגובת הרשויות לסיפוח חצי האי על ידי רוסיה. אוקראינה המחלימה מההשפלה הרוסית נאלצה להתמודד אתמול גם עם לאומנים אוקראינים שזעמו על כוחות המשטרה לאחר שירו למוות במנהיגם.

 

אנטולי מוזגובוי, מפקד בכיר בן 30, סיפר לסוכנות הידיעות AP כי השאיר את אשתו, הנמצאת בחודש השביעי להריונה, ואת בתו אצל חמתו בקרים. "הרוסים איימו, הפחידו התנהגו בבריונות וניסו לגרום לנו לעבור צד לרוסיה. היה קשה מאוד לעמוד בלחץ הגדול שהופעל עלינו אבל בחרתי בדרך שאני יכול לחיות איתה", סיפר מוזגבוי. "התקבלנו כגיבורים באוקראינה. יכולתי סוף סוף לנשום בחופשיות לראשונה אחרי חודשים". כשמוזגבוי יידע איפה יוצב, הוא מתכנן לאחד את משפחתו.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בוועידת הגרעין בהאג אמר אתמול נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי הלוחמים הרוסים לא יוצאו בכוח מקרים. הוא הזכיר לקהל כי אחד מהישגי ועידת הגרעין הראשונה שנערכה ב-2010 היה החלטת אוקראינה להוציא את כל האורניום המועשר מאתרי הגרעין שלה.

 

שר ההגנה האוקראיני, איגור טניוק, דחה אתמול בפני הפרלמנט את הביקורת על כשלון משרדו בפרסום הוראות מפורשות לחייליו. אולם בכל זאת הצהיר על כוונתו להתפטר. הנסיגה מאוקראינה הוכרזה שלשום, אחרי שבוע שבו בסיסים רבים כבר עברו לשליטת הכוחות הפרו-רוסיים. התפטרות טניוק נדחתה תחילה, אך לאחר מכן אושרה והוא הוחלף במיכאילו קובל.

 

טניוק אמר גם כי כ-4,300 חיילים אוקראינים וכ-2,200 קרובים התבקשו לעזוב את קרים. משמעות אמירתו היא שכמעט שני שלישים מ-18,800 אנשי הצבא וקרוביהם שהוצבו בחצי האי נשארים באזור. בתוך כך, הצהיר משרד ההגנה כי 11 חיילים נחטפו על ידי הכוחות הרוסים ועדיין מוגדרים נעדרים, בהם קולונל יולי ממצ'ור, מפקד שזכה לתשבוחות כשהצליח להיאבק בחיילים פרו-רוסיים בבסיסו עד ההשתלטות עליו בסוף השבוע האחרון.

 


קולונל יולי ממצ'ור השבוי בידי הכוחות הפרו-רוסיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קולונל יולי ממצ'ור השבוי בידי הכוחות הפרו-רוסיים(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"החיילים הרוסים לא יוצאו בכוח מקרים". הנשיא אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
"החיילים הרוסים לא יוצאו בכוח מקרים". הנשיא אובמה(צילום: AP)

אולם בעוד הממשלה החדשה בקייב מתמודדת עם בעיות חוץ-אוקראיניות דוגמת רוסיה, היא נאלצת לרצות גם את האגף הימני של הפוליטיקה האוקראינית. בייחוד תנועה לאומנית רדיקלית שלקחה חלק גדול בהפגנות נגד הממשלה שהביאו להדחת הנשיא ויקטור ינוקוביץ' בפברואר. אלכסנדר מוזיצ'קו, אחד ממנהיגי התנועה נורה למוות הלילה במהלך פשיטה של המשטרה.

 

אולם רבים באוקראינה מפחיתים בחשיבות התנועה במפה הפוליטית ואין לה כלל מושבים בממשלה החדשה. המשטרה אמרה כי הפשיטה על ביתו של מוזיצ'קו נעשתה בעקבות חשדות שקושרות אותו לפשע מאורגן, חוליגניות ואיומים

על אנשי ציבור. אנשי התנועה דרשו את התפטרותו של שר הפנים.  

 

אתמול הצביעו נציגי מדינות ה-G7 בעד הדחת רוסיה מהארגון בתגובה לסיפוח חצי האי קרים. המנהיגים, שנפגשו בשולי ועידת הגרעין בהאג, סיכמו גם לקיים פסגה משלהם במקום כינוס ה-G8 שתוכנן להיערך בעיר סוצ'י שברוסיה. הם יתכנסו בבריסל בתחילת יוני במתכונת של שבע מדינות בלבד - לראשונה מאז 1998, אז הצטרפה רוסיה לפסגה השנתית של המדינות הדמוקרטיות המתועשות.

 

המדינות הסכימו גם כי הן מוכנות להחריף את הסנקציות מול רוסיה אם יוסלם המצב באוקראינה. במסיבת העיתונאים אתמול התייחס הנשיא למתרחש באוקראינה בכלל ובחצי חצי האי קרים בפרט מאז ההפיכה. אובמה הביע חשש שאחרי סיפוח חצי האי תמשיך רוסיה להתקדם עמוק לתוך אוקראינה, והזהיר את פוטין לא לעשות זאת. חרף ההוראה של הממשלה בקייב להסיג את הכוחות מקרים, התעקש אובמה שמדובר עדיין בשטח אוקראיני.


פורסם לראשונה 25/03/2014 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נחת אוקראיני נפרד ממשפחתו בבכי
צילום: AP
מומלצים