שתף קטע נבחר

צילום: AFP

"זה הופך למותחן ריגול". פרשת המטוס המלזי

סודות צבאיים, יריבויות, תחרות על הודעות על גילוי ממצאים - אלה רק חלק ממה שקורה מאחורי הקלעים של החיפושים שעורכות מדינות אחר טיסה MH370. ובינתיים, החיפושים נמשכים: מטוס סיני הבחין היום ב-3 עצמים בצבע לבן, אדום וכתום באזור החיפושים החדש בדרום האוקיינוס ההודי

בחיפושים אחר טיסה MH370 של "מלזיה איירליינס" שמרתקים את העולם כבר שלושה שבועות, משתתפות יותר מ-25 מדינות, ששלחו 60 כלי טיס וספינות. אבל המים באוקיינוס ההודי סוערים, ולא רק בגלל הגלים. בעוד המלזים הואשמו בתגובה מבולבלת ובתקשורת לקויה, סין הפגינה את כוחה הצבאי וזרועה הארוכה ואילו גורמים המעורבים במבצע החיפושים טוענים שמדינות אחרות גררו רגליים לגבי חשיפת פרטים שעלולים לחשוף מידע הגנתי רגיש.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

תקשורת לקויה. מסיבת עיתונאים של מלזיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תקשורת לקויה. מסיבת עיתונאים של מלזיה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
כמה מדינות באזור, בהן סין, מלזיה, אינדונזיה והפיליפינים, מעורבות בסדרת סכסוכים טריטוריאליים בים סין הדרומי. על הפרק: שליטה בנתיבי סחר ימיים, דיג, ואפשרות לאיתור מאגרי נפט או גז טבעי.

 

ארצות הברית הייתה אולי מנהלת ביד רמה פעולה בינלאומית כזו, אבל הפעם סייעה באופן מינורי יחסית. איש למעשה לא תיאם את מבצע החיפושים עד למעבר לנקודת החיפוש בדרום האוקיינוס ההודי, שם האוסטרלים תפסו פיקוד.

 

אחת הבעיות היא שבאסיה אין מבנה צבאי דומה לנאט"ו, אף שלכמה מדינות בריתות רשמיות עם ארה"ב. למדינות החברות בחבר הלאומים - מלזיה, סינגפור, ניו זילנד ואוסטרליה - יש גם הסדר עם בריטניה לשיתוף פעולה צבאי במשברים.

ארה"ב סייעה באופן מינורי. טייסי חיל האוויר האמריקני בחיפושים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארה"ב סייעה באופן מינורי. טייסי חיל האוויר האמריקני בחיפושים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"יש צורך דחוף בצעד קדימה של מבני ביטחון אזוריים", אמר סגן-מרשל במיל' (דרגה המקבילה לאלוף) מייקל הארווד מחיל האוויר הבריטי, לשעבר נספח הגנה בוושינגטון. הסיכון, לדבריו, הוא שהחיפוש יהפוך ל"מבחן גבריות" ויאיץ יריבויות. כבר כעת, כמה מדינות ניהלו למעשה תחרות בהודעות על ממצאים ותצלומי לוויין.

 

המטוס המלזי מדגם בואינג 777, שהיה בדרכו לסין עם 239 נוסעים ואנשי צוות, התרסק לפי ההערכות האחרונות בדרום האוקיינוס ההודי. עם הזמן התברר שהמפתח לאיתורו נמצא בטכנולוגיה צבאית מסווגת. אולם חוקרים דיווחו על קיפאון לנוכח הסירוב לשתף מידע רגיש - בעיה שהחריפה ככל שאזור החיפושים התרחב.

 

"זה הופך למותחן ריגול", אמר שליח מאחת ממדינות דרום-מזרח אסיה, וציין שארצו עוברת לבחון "אזורים וטכניקות שמעט מדינות רוצות לדבר עליהם בפומבי".

מטוס אוסטרלי (צילום: AP) (צילום: AP)
מטוס אוסטרלי(צילום: AP)

תמונות הלוויין הסיני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תמונות הלוויין הסיני(צילום: רויטרס)

הכוח הסיני

אתמול נעו לאזור החיפושים חמש ספינות סיניות, ומומחים מצביעים על כך שסין מגלה יכולות צבאיות שחסרו לה עד לפני כמה שנים. גורמים רשמיים במדינה אף דיברו על מספר הלוויינים הרב שהועמדו לטובת המשימה, נושא רגיש שלרוב מדינות מעדיפות שלא לדון בו בפומבי.

 

"לפני כעשור, סין בכלל לא הייתה יכולה להיות במשחק הזה", אומר כריסטופר הארמר, בעברו טייס חיפוש והצלה בחיל הים האמריקני, כיום עמית בכיר במכון למחקרי מלחמה בוושינגטון. "זה מראה עד כמה הם התקדמו, הרבה יותר מהר ממה שאנשים ציפו".

 

ועדיין, המדינה היחידה בעלת המשאבים הטכניים למצוא את המטוס - או לפחות את הקופסה השחורה, שעשויה להימצא בקרקעית האוקיינוס - היא כנראה ארצות הברית. כלי השיט התת-מימיים שלה משו את שרידי טיסת אייר פראנס 447, שהתרסקה ושקעה באזור מרוחק באוקיינוס האטלנטי.

מטוס סיני משתתף בחיפושים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוס סיני משתתף בחיפושים(צילום: רויטרס)

עד כה, וושינגטון שלחה שני כלי טיס לסיור ימי מסוג "פוסידון", בנוסף לצוללת בלתי מאוישת ו"מאתר הפינגים", שמיועד לזהות אותות מהקופסה השחורה. הוא אמור להיות מותאם לספינה אוסטרלית.

 

פוקר מכ"ם

על קואלה לומפור נכפתה חשיפת כמה מהגבולות והטווחים של ההגנה האווירית שלה. בד בבד, ייתכן כי סירוב שכנותיה של מלזיה לשחרר מידע רגיש ממכ"מים, פגע בחקירה במשך ימים שלמים.

 

בפגישה בין שגרירים במה שהפך לחמ"ל המאולתר של המשבר, מלזיה ביקשה עוד ב-16 במרס עזרה ממדינות שהמטוס עשוי היה לעבור בשטחן. היא נתקלה בסירובים מנומסים, אמרו שני גורמים המקורבים לשיחות. כמה מהמדינות ביקשו ממלזיה בקשות בכתב, מה שהוביל למבול של חילופי מסרים דיפלומטיים וקשרים ברמות הגבוהות.

סודות צבאיים? לא מעניינים את קרובי הנוסעים המודאגים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סודות צבאיים? לא מעניינים את קרובי הנוסעים המודאגים(צילום: AFP)

"זה הפך למשחק פוקר שבו מלזיה חילקה את הקלפים בשולחן, אבל לא הצליחה לכפות על האחרות לחשוף את ה'יד' שלהן", אמר לרויטרס גורם מאחת המדינות האחרות שהיה מעורב בשיחות. רק בשבוע שעבר פרסמה מלזיה רשימת מדינות שבדקו את הנתונים שלהן.

 

סין, בינתיים, משחקת ברמה אחרת לגמרי. יכולתה להניע כוחות הרחק לחצי הכדור הדרומי מרשימה במיוחד. בחודשים האחרונים בייג'ינג שלחה כמה פעמים כוחות למים הדרומיים, בהן ביקורים של ספינות קרב בניו זילנד ובדרום אמריקה. גם שוברת הקרח שלה "דרקון השלג" סייעה במאמצים לחילוץ אנשי הצוות שנלכדו על שוברת הקרח הרוסית באנטרקטיקה בשנה שעברה.

 

"סין משגרת כוחות משום שזה מה שמעצמות גדולות עושות, וכמובן שטמונות

בכך שאיפות פוליטיות", אמר קצין צבא מערבי לשעבר. "האם הן עושות זאת טוב? רק ארה"ב תדע כעת (דרך מעקב ומודיעין). אך הזמן יעשה את שלו".

 

ובאשר לצפון האוקיינוס ההודי - שם הכוחות הסינים פועלים לצד מדינות אחרות במאבק נגד הפיראטים הסומלים - גורמים רשמיים בהווה ובעבר אומרים כי כל הצדדים כמעט בטוח מרגלים ומנטרים אחד אחרי השני בו זמנית.

 

סודות צבאיים, לפי שעה, הם הסוגיה האחרונה שנמצאת בראש מעייניהם של אלה המקווים לשמוע בשורות בקשר לקרוביהם הנעדרים. "לא אכפתי לי מהסודות האלה. אני רק רוצה שבני יחזור", אמרה לי גויקי, אמו של הנוסע הנעדר לי לה, לכלי תקשורת בסין.

 

בתוך כך, סוכנות הידיעות הרשמית של סין שינואה דיווחה הבוקר (שבת) כי מטוס של חיל האוויר הסיני הבחין בשלושה עצמים חדשים בשטח החיפוש החדש מול החוף המערבי של אוסטרליה. העצמים הם בצבע לבן, אדום וכתום וצוות המטוס הבחין בהם מגובה של 300 מטר. אתמול הודיעה אוסטרליה כי מטוס חיפוש שלה זיהה עצמים באותו אזור וכי נבדק אם הם שייכים למטוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
היעלמות טיסה MH370 מסעירה גם את המים הגיאופוליטיים
צילום: AP
מומלצים