תגובת ישראל לפיוס: סנקציות והפסקת המו"מ
6 שעות של ישיבת קבינט הסתיימו בשורת החלטות - השעיית השיחות, הסברה שתשחיר את אבו מאזן וסנקציות כלכליות: "לא ננהל מו"מ עם ממשלה שנשענת על חמאס". השרים הופתעו מההסכם: "נערכנו לפירוק - וקיבלנו פיוס. זו פאשלה"
בישראל נערכו לפירוק - וקיבלו פיוס: הקבינט המדיני ביטחוני קיים היום (ה') ישיבה מיוחדת שארכה 6 שעות, שבה נדונו בהרחבה דרכי התגובה והפעולה של ישראל להודעת פתח וחמאס על דיונים לקראת ממשלת אחדות משותפת. חברי הקבינט שמעו סקירה מפי גורמי ביטחון ודנו גם בדרכי ההסברה שיציגו את עמדתה של ישראל נגד החמאס.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הקבינט החליט לא להפיל את הרשות, אולם להפסיק את השיחות ולהוביל מהלכים שיכאיבו כלכלית לפלסטינים. "עד עכשיו נתנו להם אזהרות על סנקציות, כעת ניישם", אמר גורם מדיני. "לאחר שהם הודיעו כי הם הופכים לגוף אחד, אי אפשר לנהל משא ומתן מדיני. אבו מאזן הלך צעד אחד רחוק מדי. לא יהיו מגעים מדיניים עם הפלסטינים". הקבינט יודיע כי לאור ההתפתחויות המשא ומתן יושעה. כמו כן, ישראל תתקוף מבחינה הסברתית את החיבור בין הרשות לחמאס.
בהודעה הרשמית של ישראל בנושא נאמר כי "הקבינט החליט הערב פה אחד שממשלת ישראל לא תנהל משא ומתן עם ממשלה פלסטינית שנשענת על החמאס, ארגון טרור הקורא להשמדת ישראל. בנוסף ישראל תגיב לצעדים החד-צדדיים של הרשות הפלסטינית בשורת פעולות".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "במקום לבחור בשלום אבו-מאזן כרת ברית עם ארגון טרור רצחני שקורא להשמדת ישראל. אבו מאזן כרת ברית עם ארגון שאמנתו קוראת למוסלמים להילחם ביהודים ולהרוג אותם. החמאס ירה יותר מ-10,000 טילים ורקטות לשטח ישראל והוא לא חדל לרגע מפעולות טרור נגד ישראל. הברית בין אבו מאזן לחמאס נחתמה בזמן שישראל עושה מאמצים לקדם את המשא ומתן עם הפלסטינים".
יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר בתגובה כי "הקבינט קיבל החלטה מאוזנת ונכונה לנוכח המצב החדש שנוצר. אני מגבה את ראש הממשלה שדאג לשמור על האינטרסים הנכונים של הכבוד הלאומי הישראלי וביטחון אזרחי ישראל. עם רוצחים לא מדברים".
גורמים ישראלים, המעורים בנושא הפלסטיני, אמרו היום ל-ynet כי הדרג המדיני הופתע מההכרזה בעזה. "היינו עסוקים בבלימת המהלך של אבו מאזן, שאיים לפרק את הרשות", סיפר הגורם. "הנושא הזה טופל יחד עם האמריקנים. המודיעין לא עדכן את הדרג המדיני על התפתחות בשיחות שבין החמאס לרשות. זו פשוט פאשלה, לא ידענו על מה שמתרחש".
גם שרים המעורים מאוד בסוגיה הפלסטינית הופתעו מההודעה על הפיוס בין פתח לחמאס, ובכיר מדיני אישר אף הוא כי בירושלים לא ידעו על ההסכם המתגבש. גורם מדיני-ביטחוני ישראלי הבהיר כי מערכת הביטחון אכן עקבה אחר המגעים בין החמאס ובין הרשות, "אך לא ידענו באיזה יום בדיוק זה יקרה. לא ידענו שתהיה הודעה". עם זאת, גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו כי בניגוד לטענות, גורמי המודיעין כללו בהערכותיהם בתקופה האחרונה את האפשרות להסכם פיוס בין הרשות הפלסטינית לחמאס.
בתוך כך, ההסברה הישראלית נערכת להשחיר את שמו של יו"ר הרשות אבו מאזן בתקשורת הבינלאומית. בין היתר נבחנת אפשרות לפרסם מודעות בתקשורת הבינלאומית, שבה ייכתב כי מנהיג חמאס, שותפו של אבו מאזן, גינה את חיסול מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן. הכוונה ביוזמה זו היא לשכנע את דעת הקהל הבינלאומית כי אבו מאזן אינו פרטנר לשלום, וכי הוא מעדיף אחדות עם ארגון טרור איסלאמי על הסכם שלום עם ישראל.
האופוזיציה: "לבני ולפיד פחדנים"
באופוזיציה תקפו את החלטת הקבינט. ח"כ עמר בר-לב מהעבודה אמר כי "ראש הממשלה וחברי הקבינט איבדו עשתונות ומגיבים בפאניקה של חלשים מבלי שהם מציגים אלטרנטיבה. גם אם נשחיר את פניו של אבו מאזן ונחנוק את הכלכלה הפלסטינית, לא נבטיח את המשך קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. היום נשבר שיא חדש של פחדנות של השרים לבני ולפיד. במקום להתמודד עם האתגרים הם בורחים מהמערכה"
יו"ר מרצ, זהבה גלאון, הגיבה אף היא להודעה שיצאה לאחר שש שעות דיונים: "נחשף פרצופה האמיתי של ממשלת נתניהו, שחיפשה סיבה לפיצוץ המשא ומתן. במקום לראות בהסכם הפיוס בין הרשות לחמאס הזדמנות, מענישים את אבו מאזן, מטילים סנקציות על הרשות ונותנים פרס לחמאס. היום גם נחשפו פניהם של לבני ולפיד, שהצדיקו ישיבתם בממשלה הפנאטית והרעה הזאת, כדי לקדם הסכם שלום, ונתגלו כתומכים בקיצוניות הימנית-מתנחלית של בנט-ליברמן ושות', רק כדי להחזיק חזק בכסאותיהם ועל חשבון נאמנותם לבוחריהם".
בצד הימני של המפה בירכו. יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין: "החלטת הקבינט להפסיק את השיחות עם כנופיית אבו מאזן היא צעד הכרחי ונכון. עתה, משפרצופם האמיתי של הפלסטינם נחשף שוב, ראוי שגם ראשי מפלגות השמאל יביעו גיבוי פומבי ויאפשרו הצבת חזית אחידה אל מול חזית הטרור המתגבשת.
זו העת לא רק לסנקציות, אלא גם לפעולות שיחזקו את ישראל ובראשן סיפוח שטחי C".
הבוקר, בראיון לאולפן ynet, אמר סגן שר החוץ של חמאס ראזי חמאד כי ארגונו שומר לעצמו את כל האופציות פתוחות. "נשתמש בהכול כדי להגיע למדינה משלנו", אמר חמאד, ולא שלל דיונים עם הרשות הפלסטינית בנוגע לירי טילים מהגדה. "כמו שאמרנו, אנחנו רוצים מדינה פלסטינית בגבולות 67'. אם תקבלו את זה - כל המצב ישתנה".
בכיר בממשל אובמה אמר היום שארצות הברית תצטרך לבחון מחדש את הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית על רקע הסכם הפיוס. לדבריו, "כל ממשלה פלסטינית צריכה להיות מחויבת לאי-אלימות, הכרה במדינת ישראל והכרה בהסכמים קודמים. אם תקום ממשלה פלסטינית חדשה, נעריך אותה על סמך דבקותה בתנאים הללו, על סמך התנהלותה ופעולותיה, ונחליט - בהסתמך על החוק האמריקני - אם יהיו לכך השלכות על הסיוע".