שתף קטע נבחר

המו"מ הופסק: "חשש מאינתיפאדה מדינית"

הקבינט הישעה את המגעים והודיע על סנקציות כלכליות, והפלסטינים מגיבים: "כל האופציות פתוחות". בכיר מדיני: "אבו מאזן ינסה לפגוע במעמד ישראל בעולם". נתניהו פתח את הקמפיין ההסברתי: "ההסכם עם חמאס הורג את השלום"

הקבינט הודיע על סנקציות כלכליות והפסקת המשא ומתן עם הפלסטינים, ואלו ממהרים להגיב. ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת אמר הערב (יום ה') כי הרשות תשקול את "כל האופציות" בעקבות החלטת ישראל: "הפיוס והאחדות הפלסטינית נמצאים בראש סדר העדיפויות כעת". פרט להודעה כי השיחות לא יתקיימו כל עוד חמאס יהיה חלק מממשלה פלסטינית, החליט הקבינט גם לנסות להשחיר את פני אבו מאזן, והקמפיין כבר נפתח.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כחלק מאותו קמפיין, התראיין ראש הממשלה בנימין נתניהו ב-MSNBC. "ההסכם עם חמאס הורג את השלום", אמר ראש הממשלה בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית. הוא התייחס לביטול הפעימה הרביעית של שחרור האסירים ואמר כי ישראל ידעה על כוונת הפלסטינים להתאחד עם חמאס ולפנות לקהילה הבינלאומית: "לא רצינו לשחרר מחבלים בזמן שאנחנו יודעים שהפלסטינים הולכים לזרוק לפח את תהליך השלום".

 

נתניהו: לא אשב על ממשלה שבה יושב חמאס

בראיון הוסיף נתניהו כי "הפלסטינים בחרו ללכת אחורה אל חמאס במקום קדימה עם ישראל, אך נהיה מוכנים לשוב למו"מ אם הם יהיו מחויבים לשלום. אבו מאזן אינו יכול ליהנות משני העולמות, שלום עם ישראל וברית עם חמאס. אני מקווה שהוא ישנה את דעתו". הוא הבהיר כי ישראל לא תדון עם ממשלה שחמאס לוקח בה חלק: "כל עוד אני ראש ממשלה, לא אנהל משא ומתן עם מי שחתם על הסכם עם ארגון שמחוייב להשמדת מדינת ישראל. לא אשב עם ממשלה שבה יהיה חמאס, אלא אם כן חמאס יפסיק להיות חמאס".

 

עריקאת טען כי "נתניהו וממשלתו השתמשו בפילוג הפלסטיני כתירוץ לא לעשות שלום, עכשיו הם רוצים להשתמש בפיוס כתירוץ לאותה מטרה. זה טיפשי מאוד. המסקנה ההגיונית היחידה היא שממשלת נתניהו לא רוצה שלום".

 

ארה"ב: "קוראים לכל הצדדים לשמור על איפוק"

בארה"ב נראה כי עדיין לא השלימו עם סוף סיפור המשא ומתן. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח היום עם אבו מאזן במאמץ להשיב את המשא ומתן לשולחן, ובמקביל השליח המיוחד מרטין אינדיק ממשיך בפעולותיו בירושלים וברמאללה.

 

דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי, אמרה הערב כי "מתחילת התהליך זה היה עניין של הצדדים לקבל החלטות לקידום השלום. במהלך תשעה חודשים ננקטו צעדים מזיקים מצד שני הצדדים. קרי דיבר עם אבו מאזן והבהיר את עמדת ארה"ב, שלפיה היא מאוכזבת מהסכם הפיוס. קרי הודיע לאבו מאזן שלכל ממשלה פלסטינית צריכות להיות העקרונות שהוא תמך בהם: מחויבות לאי אלימות, הכרה בישראל ובהסכמים קודמים".

 

הממשל האמריקני קרא לכל הצדדים לשמור על איפוק ולהימנע מצעדים שעלולים לדרדר את המצב. האמריקנים אף הזכירו כי בעבר נמסרו הודעות על איחוד בין פתח לחמאס שהסתיימו בלא כלום. בשל כך השליח אינדיק יישאר באזור.

 

גורמים מדיניים ישראלים העריכו כי להבדיל מהפעמים הקודמות, הפעם הפיוס יוביל להרכבת ממשלת אחדות, ומביעים חשש כי אבו מאזן יפתח ב"אינתיפאדה מדינית" נגד ישראל. גורם מדיני בכיר, המעורה בסוגיה הפלסטינית, אמר ל-ynet כי על פי ההערכות הישראליות, אבו מאזן לא צפוי לעודד אלימות וטרור, אולם הוא יגביר משמעותית את פעילותו כדי לפגוע במעמדה של ישראל בעולם וגם במזרח התיכון, וינסה לגרום לנזקים ביחסים הרגישים והחשאיים של ישראל עם מדינות באזור.

 

לדברי הגורם, "אבו מאזן לא רוצה טרור ולא רוצה אלימות, אבל הוא יגביר את המאבק בזירה הבינלאומית. הוא יילך לליגה הערבית, יפרסם הצהרות, יתייחס לכל אירוע בעל רגישות דתית וייצור מהומה. אנחנו לקראת אינתיפאדה מדינית, עם ריבוי הפגנות מצד אחד, וריבוי פעולות תג מחיר מצד שני וכמובן - התגברות הדה-לגיטימציה של ישראל בעולם".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

על פי אותו בכיר מדיני, הקבינט קיבל את ההחלטה להשעות את המשא ומתן עם הפלסטינים אולם לא לפגוע בשיתוף הפעולה הביטחוני מתוך אינטרס ישראלי מובהק. עם זאת, החשש במערכת הביטחון הוא כי שיתוף הפעולה יישחק לאחר הקמת הממשלה הפלסטינית החדשה. למרות ההערכה כי לא תיפתח אינתיפאדה שלישית, בישראל קיים חשש כי תהיה התגברות של אירועים אלימים, הן בצד הפלסטיני והן בצד הישראלי. "יכולה להתעורר אלימות", אומר גורם ישראלי.

 

"הפלסטינים אומנם עייפים, ומחפשים פרנסה, אבל המציאות צפויה להשתנות, ויהיה דשדוש, שעשוי בסופו של דבר להוביל לכך שאנחנו נהפוך לאט לאט לאחראים על המצב בשטח, מה שיכול להוביל בספו של דבר למצב של חוסר עשייה ומדינה אחת לשני עמים", אמר הבכיר. במערכת המדינית יש המאמינים כי ההחלטה של אבו מאזן להוביל לאחדות פנים-פלסטינית נובעת מתוך רצון אישי להיזכר בהיסטוריה הפלסטינית כמי שאיחד את העם הפלסטיני: "אבו מאזן נלחם על המורשת שלו, אך הוא לא מבין את הציבור הישראלי. ההתנהלות שלו הופכת את סיסמת האין פרטנר לקונצנזוס בציבור הישראלי".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה ח"כ יצחק הרצוג אמר: "אני שואל היום את ראש הממשלה: האם אתה חושב שההחלטות שלך מסייעות לביטחון ישראל? כי אם החלטת שנסתם הגולל על האפשרות להסדר, אתה צריך להציג חלופה לסיכול המדינה הדו-לאומית. אני, כראש הממשלה, במקום להיות מופתע שוב ושוב על-ידי האירועים, הייתי שם אחת ולתמיד את ההצעה הישראלית להסדר, שתזכה לגיבוי בינלאומי, תוך קבלת כל הערבויות הבטחוניות והמדיניות".

 

בהכנת הכתבה השתתפו יצחק בן-חורין ונמדור סמל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר סיון, ישראל סאן
"כל האופציות יישקלו". עריקאת
צילום: כפיר סיון, ישראל סאן
מומלצים