שתף קטע נבחר

ממשיכה להנפיש: חייו וחייו של הג'יף

למרות שחלפו 26 שנים מאז שהומצא, הג'יף ממשיך לחיות ברשת, לבעוט ולהנפיש בדיחות וסרטונים קצרים במיוחד בכל רחבי האינטרנט

 


 

 

 

תסתכלו על שתי התמונות האלה. רואים את ההבדל? אולי, תלוי כמה חדה הראיה שלכם, כי זאת אותה תמונה ששמורה בשני פורמטים שונים. התמונה העליונה שמורה בפורמט (מבנה) שנקרא BMP ואילו התמונה השנייה שמורה בפורמט שנקרא GIF. התמונה בפורמט ה BMP נראית קצת יותר חדה ויותר ברורה, אבל את ההבדל המרכזי אתם לא רואים, אולי הרגשתם אותו כאשר הדף של הכתבה נטען לכם בדפדפן, הגודל. הגודל של תמונה 1 (BMP) הוא 600,054 בתים (בית = אות), והגודל של תמונה 2 (GIF) הוא רק 91,427 בתים. הבדל של 508,627 בתים, יותר מפי 6.

 

גם היום, בעידן האינטרנט המהיר, יש לנו רצון להעביר אינפורמציה בצורה המהירה והיעילה ביותר. אבל בתחילת ימי האינטרנט, כשאנשים התחברו עם מודמים רעשניים, זה היה אפילו הרבה יותר חשוב. עם מודם של 14,400 באוד תמונה בפורמט BMP הייתה עולה במלואה תוך 6 דקות, ואילו התמונה בפורמט GIF הייתה עולה במלואה תוך דקה אחת בלבד.

 

בת 26, אבל צעירה ברוחה

ה"קונץ פטנט" של פורמט ה GIF הוא היכולת לדחוס את האינפורמציה של התמונה כך שהנראות שלה לעין האנושית לא תיפגע. שמו של ממציא פורמט ה GIF (שמבוטא ג'יף) הוא סטיב וויליט, והוא קיבל לא מעט פרסים על ההמצאה שלו.

 

 

למרות שמאז הומצאו פורמטים יותר יעילים, כמו ה JPEG וה-PNG, ההמצאה של סטיב בת ה-26 שנה, המון במונחים טכנולוגיים, שרדה גם בזכות יכולת מיוחדת, היכולת להראות אנימציה. קובץ ה-GIF מסוגל להכיל בתוכו יותר מתמונה אחת. תוכנות שמבינות את פורמט ה-GIF, כמו הדפדפנים, יודעות לגרום לתמונות להופיע אחת אחרי השנייה וליצור סרטון קצר ללא קול. הדפדפן הראשון שידע לעשות זאת היה Netscape 2.0. מרגע שכל הדפדפנים החלו לתמוך ב Animate GIFs הם מיד תפסו מקום של כבוד, כי בתחילת ימי האינטרנט היכולת לראות סרטון קצר הייתה פלא גדול.

 

זהירות, בונים פה אינטרנט

בתחילה השתמשו בהם לדברים כמו: סימן שאתר מסוים הוא עדיין בבניה (כי אז באמת היה קשה לבנות אתרים):

 

 

ולמי שכבר היה אתר, פיזר בתוכו כל מיני Animated GIFs קטנים (שבמבט לאחור די עיצבנו).

 


 

 

 

 

בנקודה מסוימת הופיעו סרטונים שנהיו ויראליים, בתקופה שעוד לא ידענו מה זה ויראליות, כמו התינוק הרוקד (שהופיע לאחר מכן בסדרה הטלוויזיונית "אלי מקביל")

 

 

חשוב לציין שהתוכנה "המארחת" את ה Animated GIF היא זאת שאחראית להצגת התמונות המתחלפות, ולכן אם בדף של אתר יש המון Animated GIFs תהיה האטה במהירות התגובה של הדפדפן וגם של המחשב.

 

אפשר היה לחשוב שהשימוש ב Animated GIF ייעלם עם השנים. הרי כיום אפשר להטמיע סרטוני יוטיוב ויש מספיק אפשרויות אחרות להציג אנימציה בדפי אינטרנט. אבל כמה גורמים חברו על מנת שהם יישארו גם היום פופולאריים. קלות היצירה, תרבות הממים, גודלם הקטן ואימוצם כצורת אומנות.

 


 


 

 

וכמובן אי אפשר לשכוח את החתולים:

 


 

אז איך מיצרים animated gif?

 האמת, זה די פשוט. יש אתרים ליצירה ויש כמובן גם אפליקציות, כך שתוכלו להנפיש תמונות סלפי. צורת העבודה בהם מאד דומה. מצלמים כמה תמונות, מסדרים אותן לפני הסדר הרצוי, קובעים את מהירות חילוף התמונות ויוצרים קובץ. לעצלנים יש אפילו אפשרות להמיר כמה שניות של וידאו ביוטיוב. פשוט וחביב.

 

מהו הלקח המרכזי שאפשר ללמוד מהצלחת פורמט ה GIF? כנראה שאם משהו פשוט הוא ישרוד או כמו שאמר לאונרדו דה וינצ'י –"הפשטות היא החוכמה האולטימטיבית".

 

כשניר כץ לא יוצר Animated Gifs הוא כותב בלוג שנקרא "החיים על פי ניר ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
חיו וחיו של הג'יף
צילום: Shutterstock
מומלצים