שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

רוז'י גיבורת מבצע קדש: "חשבו שאני מרגלת"

בהסתערות על סכר הרואפה ניתק הקשר עם המג"ד ברן. רוז'י להר-זינגר, שרטטת צעירה, השתלטה על הקשר ועשתה סדר בשדה הקרב: "היה מוזר לשמוע קול אישה בתוך הלחימה". 58 שנה אחרי היא מקבלת תעודת הוקרה

רב"ט רוז'י להר-זינגר הייתה שרטטת מודיעין צעירה בחטיבה 7 כשצה"ל יצא למבצע קדש בחצי האי סיני. במהלך אחד הקרבות, אחרי שתנאי השטח הקשים הביא לניתוק הקשר בין מפקד גדוד 82, סא"ל אברהם (ברן) אדן, לבין פלוגות הטנקים הלוחמות, תפסה להר-זינגר פיקוד: היא התגברה על הבלבול והמהומה, לקחה את מכשיר הקשר והעבירה את הפקודות תוך כדי הלחימה. קור הרוח והתושייה שלה זיכו אותה בצל"ש בסוף המלחמה. 

 

 

בשבוע שעבר, בגיל 76 ולקראת יום העצמאות ה-66, היא קיבלה תעודת הוקרה מקצין שריון ראשי שהצהיר: "סיפורה של רוז'י הוא חלק מפנתאון הלחימה של חיל השריון".

 

להר-זינגר מקבלת את מכתב ההוקרה מתא"ל אולנסקי ()
להר-זינגר מקבלת את מכתב ההוקרה מתא"ל אולנסקי

להר-זינגר (משמאל) במהלך שירותה הצבאי ()
להר-זינגר (משמאל) במהלך שירותה הצבאי

להר-זינגר וחברותיה בצבא ()
להר-זינגר וחברותיה בצבא

בבוקר 31 באוקטובר 1956, בחניון גדוד 82 במתחם אבו עגילה, למדה להר-זינגר לראשונה על מערכות הקשר בתוך זחל"ם המודיעין. "זה נראה כמו עוד בוקר שגרתי ואני הייתי סקרנית, אז שאלתי את הקשרים שאלות", היא מספרת השבוע. "לא עלה על דעתי שכמה שעות מאוחר יותר אעשה שימוש במה שלמדתי".

 

באותו ערב, תוך כדי הסתערות גדודית אל עבר סכר הרואפה, ניתק הקשר בין המג"ד ברן לבין מפקדי הפלוגות. למרבה המזל, המיקום של זחל"ם המודיעין אפשר לשרטטת הצעירה לשמש תחנת ממסר לכוחות הלוחמים. "מיד תפסתי את הקשר וחזרתי על הפקודות", משחזרת להר-זינגר. "כששמעו את הקול שלי בפעם הראשונה מישהו צעק בקשר 'אל תקשיבו לה, היא מרגלת'. זה היה מוזר להם לשמוע קול של אישה באמצע הקרב. רק אחרי שקצין המודיעין שהיה המפקד הישיר שלי התערב התחילו להקשיב לי ולציית".

 

הקרב נמשך כמה שעות שנראו לה כנצח. עם סיום הלחימה והתכנסות הגדוד בנקודת האיסוף ניגש אליה המג"ד אדן, טפח על שכמה והודה לה בדרכו. "את הגבר היחיד בגדוד שלי", אמר לה, והמליץ לאלוף הפיקוד, חיים לסקוב, להעניק לה צל"ש על תושייתה.

 

עם סיום הלחימה קבלה להר-זינגר צל"ש מאלוף פיקוד דרום, אבל הקשר עם הצבא התרופף והלך עם שנים. "באותה שנה נבחרתי לאשת השנה בעיתון לאישה יחד עם גולדה מאיר", היא מספרת.

 

לקראת יום העצמאות השנה החליט קצין שריון ראשי, תת-אלוף שמואל אולנסקי, להעניק ללהר-זינגר תעודת הוקרה בשם חיילי ומפקדי השריון. "שמעתי את סיפורה של רוז'י לפני כמה חודשים וחשבתי שזה אירוע מיוחד עם תושייה רבה שחשוב להנחיל לחיילי השריון ולספר עליו", אמר. "יום העצמאות הקרב עומד בסימן של שיתוף נשים בגבורה ובלחימה, וזאת הזדמנות וזכות להכניס את סיפור הגבורה של רוז'י לפנתאון של חיל השריון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוז'י, אז והיום
להר-זינגר. קור רוח מדהים תחת אש
מומלצים