שתף קטע נבחר

כיבוש ופשעים: העבר האפל של דנמרק ייחקר

כשאומרים" דנמרק", חושבים על זכויות אדם וליברליזם. אך כעת ילידי גרינלנד מעמתים אותה עם עבר אפל, שכולל קריעת ילדים ממשפחות והפקעת קרקעות

גרינלנד מתכננת לאלץ את השליטה הקולוניאלית שלה לשעבר, דנמרק, להתמודד עם הפרת זכויות האדם שביצעה לכאורה נגד האינואיטים, התושבים הילידים של האי. כך הודיעה ראש ממשלת גרינלנד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ועדה חדשה תתחיל החודש לחקור את הטענות להפרת זכויות אדם, שכוללות הוצאת ילדים ממשפחות אינואיטיות בשנות ה-50 של המאה ה-20 למען היטמעות טובה יותר שלהם בחברה הדנית. אלא שהקמת הוועדה כבר עוררה זעם בדנמרק.

ראש ממשלת דנמרק, הלה תורנינג שמידט, בביקור בגרינלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת דנמרק, הלה תורנינג שמידט, בביקור בגרינלנד(צילום: AFP)

ראש ממשלת דנמרק ומזכ"ל האו"ם מבקרים באי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת דנמרק ומזכ"ל האו"ם מבקרים באי(צילום: AFP)
 

רוב גדול מבין 57 אלף תושבי גרינלנד, אי שגודלו כרבע מארה"ב, הם צאצאים של האינואיטים. גרינלנד נכבשה לראשונה על-ידי דנמרק במאה ה-18 וקיבלה מקופנהגן אוטונומיה רחבה יותר ב-2009. המפלגות הפוליטיות המרכזיות בה תומכות ביציאה לעצמאות בסופו של דבר. עם זאת, כלכלתה ממשיכה להיות תלויה במידה רבה מאוד בסובסידיות כלכליות דניות.

 

"פיוס הוא צעד חשוב מאוד בדרך לעצמאות של גרינלנד", אמרה ראש הממשלה אלגה המונד, שנולדה בעצמה למשפחה אינואיטית. "עבור ארץ ששואפת להתקדם לעבר אוטונומיה רחבה יותר ועצמאות, יש צורך שאנשיה יכירו את הסיפור שלהם".

 

גרינלנד חדלה מלהיות קולוניה דנית רשמית ב-1953, והחלה להיפתח להשקעות בתחום הכרייה למרות דאגות מקומיות בנוגע להשפעה הסינית הגוברת שם ולנזק הסביבתי. דנים רבים עדיין עובדים כעובדי מדינה וכבכירים בתחום העסקים בגרינלנד, ויש נישואי תערובת בין הילידים לבין הדנים. אבל הסיפורים על הפרת זכויות אדם בעידן הקולוניאלי עדיין מעוררים זעם בקרב האינואיטים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מרחבי גרינלנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרחבי גרינלנד(צילום: רויטרס)
 

כך, לדוגמה, עשרות ילדים אינואיטים הופרדו ממשפחותיהם ב-1951 כחלק מתוכנית של ממשלת דנמרק. רובם מעולם לא הושבו למשפחותיהם. במקום זאת הם הועברו לבית יתומים בבירה נואוק. ב-1953 העבירה ממשלת דנמרק יותר מ-100 בני אדם מבתיהם בת'ולה כדי לפנות מקום למערכות הגנה שנועדו להגן על בסיס חדש של חיל האוויר האמריקני. לפי היסטוריונים, לאינואיטים ניתנו שלושה ימים לארוז את חפציהם וללכת משם.

 

"לא נתנו להם אפילו לצוד בשטחי הציד שלהם", אומרת המונד, "דברים כאלה נותרו בנפשות של האינואיטים ופוגעים במשפחות רבות שנעקרו מבתיהם".

 

הוועדה החדשה גרמה מחלוקת בדנמרק. "אני רואה בממלכת דנמרק משפחה. עשינו טעויות יחד, יצרנו התקדמות יחד, ולכן אני לא רואה צורך בוועדת פיוס", אומר כריסטיאן באך, חבר בכיר במפלגה הסוציאל-ליברלית שלוקחת חלק בקואליציה בדנמרק. "אני חושב שהוועדה הזו היא עלבון קשה לדנמרק", מוסיף סורן אספרסן, דובר "מפלגת העם הדני" הימנית בגרינלנד.

 

דנמרק מעבירה לגרינלנד כ-668.77 מיליון דולר בשנה, סכום שערכו כמחצית מהתקציב הלאומי של האי. אבל למרות התלות הכלכלית וההסתמכות שלה על דנמרק לצורכי הגנה, תחת כהונתה של המונד החלה גרינלנד לנקוט גישה אסרטיבית יותר. המונד אומרת שהוועדה לא

נועדה להשחיר את תדמיתה של דנמרק אלא לאפשר הערכה כנה של אירועי העבר.

 

"העניין הוא לא לגרום לדנמרק להיראות רעה, העניין הוא להביא את חיינו ואת הדיון בהיסטוריה שלנו לדרגה גבוהה יותר", אומרת הלמונד. "היה נחמד לו היינו עושים זאת בעזרת פתיחות והושטת יד, אבל במקום זאת נתקלתי בחומה".

 

"אני פועלת למען עצמאות", אומרת המונד, אף שהיא מציינת כי היא אינה יודעת מתי תבוא העצמאות הזו. "אני מקווה שזה יקרה בזמן שבו עדיין אוכל לרקוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גרינלנד. "החקירה היא עלבון קשה לדנמרק"
צילום: רויטרס
מומלצים