שתף קטע נבחר

המאבק בהון השחור מתרחב לאינטרנט

סמנכ"ל רשות המסים, ערן יעקב, אמר בוועדת הכספים: ההון השחור המתגלגל במשק הישראלי נאמד בכ-200 מיליארד שקל, ובאינטרנט לבדו מתבצעות עסקאות לא מדווחות בהיקף של מיליארדים. בדיון נאמר כי המאבק יתרכז גם בהון השחור של ישראלים שנמצאים בחו"ל

רשות המסים מרחיבה את המרדף המודיעיני לאיתור בעלי ההון השחור דרך רשת האינטרנט. סמנכ"ל הרשות ערן יעקב הודיע על כך היום (ד') לוועדת הכספים. הוא ציין כי ברשת מתבצעות היום עסקאות רבות בהיקף מיליארדי שקלים בשנה שרובן אינן מדווחות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה של ynet:

השכר הממוצע ירד ב-0.6% ל-9,088 

מנכ"ל נמל אשדוד זכאי לנהג

מדוע חצי מהישראלים לא משלמים מס הכנסה

 

סמנכ"ל הרשות הופיע בפני ועדת המשנה המיוחדת, שהוקמה במטרה לסייע לממשלה לצמצם את תופעת ההון השחור וטען, כי "באינטרנט קיים מידע רב, חלקו אפילו גלוי, כך שאיסופו וניתוחו יכול לסייע לאיתור חלק ניכר מההון השחור. ההון השחור שמתגלגל במשק הישראלי נאמד בכ-200 מיליארד שקל שהם כ-22% מהתוצר. זהו שיעור גבוה וישראל נמצאת על המפה העולמית במקום לא טוב". עם זאת, ציין כי השיטות לאומדן ההון הן בעייתיות וקשה לומר בוודאות מהו היקפו המדויק.

 

במהלך ישיבת הכנסת נאמר כי המאבק יתרכז גם בהון השחור של ישראלים שנמצאים בחו"ל. צויין כי ההון הלא מדווח נחבא דווקא בסכומים לא גדולים בפיקדונות בנקים, בתיקי ניירות ערך, ובנכסי נדל"ן. רשות המסים תציע בקרוב לוועדה, להרחיב את חובת הדיווח המקוון גם על בעלי הפיקדונות ונכסים בחו"ל.

 

סמנכ"ל הרשות הוסיף, כי "בארץ עדיין רווח השימוש בחשבוניות פיקטיביות והון שחור בהיקף לא מבוטל שמתגלגל בין ארגוני הפשיעה החמורה". לדבריו, הקושי במאבק נובע ממחסור במשאבים ומסחבת חקיקתית. 

 

סגן שר האוצר מיקי לוי, הודיע כי האוצר מבקש להוסיף לרשות לפחות 300 תקנים ושישנם כבר 3,000 מועמדים, אך אלה יופעלו רק בעוד כשנה וחצי, זאת לאחר בחירתם והכשרתם. 

 

המטרה: הגדלת גבייה של 15 מיליארד בשנה

אבי ארדיטי, סמנכ"ל למודיעין וחקירות ברשות המסים, גילה כי למרות מגבלות כוח האדם הם חושפים מדי שנה, רק בענף חלפני המטבע (הצ'יינג'ים), עבירות מס בהיקף של 4-3 מיליארד שקל מתוך מחזור שנתי של כ-100 מיליארד שקל. החוק המהדק את הפיקוח על עסקאות החלפנים אמנם אושר בכנסת, אבל אישור הפעלתו עדיין תקוע.

 

פול לנדס, יו"ר הרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים, הוסיף כי הפיקוח על החלפנים הוא עדיין בעייתי ולא מספק, ואמר: "יש לנו מידע על חשדות לעברות מס והלבנת הון בהיקף של מיליארדי שקלים". בנוסף, לנדס הצביע על נקודת התורפה של המאבק בחקיקה החסרה שלא מתייחס לעבירות אלה במלוא החומרה הפלילית, "אחרת היה ניתן להאשים ארגון פשע גם בהעלמת הון".

 

עו"ד יהודה שפר מפרקליטות המדינה, לשעבר יו"ר הרשות לאיסור הלבנת הון, אמר: "לוחצים על חברי כנסת להתנגד לחוקים לאיסור ההון השחור ולהגברת הסנקציות. הצעות חוק שהממשלה הגישה לפני שנים התמסמסו עד שנמוגו. אין שום סיבה שנפגר אחר מדינות במערב, שאצלן חקיקת המלחמה בהון שחור חמורה מהחקיקה הפלילית הרגילה". הוא ביקש להגדיל את משאבי יחידת "יהלום" הנלחמת בארגוני הפשיעה.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), טען כי היעד המיידי שהוועדה צריכה לחתור אליו הינו הגדלת הגביה מההון השחור ב-15 מיליארד שקל בשנה, "כדי שנוכל למנוע העלאת מסים".

 

יו"ר ועדת המשנה, ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), תמך ביעד הזה. שטרן הוסיף, כי "הצבע שניתן להון הזה מצביע גם על חור שחור בתודעה הציבורית שרק מוסיף שחור לחיינו".בנוסף, ביקש שטרן מהאוצר מסמך המפרט את שורת החוקים והסנקציות כנגד יצרני ההון השחור המוקפאים בכנסת, לרבות בוועדת חוק ומשפט.

 

נשיא לשכת רואי החשבון רו"ח דודי גולדברג, אמר כי "חקיקה חדשה ומאסיבית נגד מעלימי המס אמנם קשה יותר, אך עדיפה על הדרך הקלה הקיימת, של העלאת מסים הגורמת להתמרמרות באוכלוסיית משלמי המס שומרי החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים