שתף קטע נבחר

צילום: יותם רונן

אולמרט - הקרב הבא: הערעור, מועד המאסר ו"תעודת הביטוח" של הפרקליטות

אחרי שנשלח לשש שנים בכלא יוכל ראש הממשלה לשעבר לערער בתוך 45 יום לבית המשפט העליון על עונשו והרשעתו. מה יישקל בעת ההחלטה לעכב את ביצוע העונש? איך תוכל הפרקליטות להגיב לטענה על ראיות נסיבתיות, ומה הקשר לשולה זקן?

גזר הדין ניתן, תאריך הכליאה נקבע ל-1 בספטמבר, אבל עכשיו נותר לראות מה ייכתב בפרקים הבאים של הפרשה שטלטלה את המערכת המשפטית: אחרי שהשופט דוד רוזן שלח הבוקר (יום ג') את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט לשש שנות מאסר בגין לקיחת שוחד בפרשת הולילנד, ניתנו לסנגוריו 45 ימים שבהם יוכלו להגיש ערעור לבית המשפט העליון. שם יכולים להתפתח עוד כמה תסריטים.

 

לעיון בגזר הדין המלא - לחצו כאן

 

בהמשך צפויים באי כוחו של אולמרט להגיש בקשה לעכב את ביצוע המאסר עד לתום הליך הערעור בעניינו. לפני ההכרעה בבקשה יישקלו תקופת המאסר שנגזרה על אולמרט, סיכויי הערעור להישמע ומסוכנות המורשע. להערכת משפטנים, בנושא זה נראה כי קיים סיכוי גבוה לכך שבית המשפט ייעתר לבקשת אולמרט ויעכב את כניסתו לכלא.

 

"לוקחים בחשבון שורה ארוכה של פרמטרים ואני מניחה שכאן, כשאין מסוכנות, ונוכח הנסיבות, תינתן הארכה", אמרה עו"ד דבורה חן, בכירה לשעבר בפרקליטות. גם השופט בדימוס אמנון סטרשנוב מעריך כי בית המשפט העליון יקבל את הבקשה. לדבריו, "ישקלו את החומר, את הנסיבות, את כך שעבר זמן רב מאז ביצוע העבירה ואי אפשר להתעלם ממעמדו של האדם. יש סיכוי טוב לעיכוב ביצוע".

 

מה יכולים לטעון סנגוריו של אולמרט בערעור? בהתבסס על קו ההגנה ודברים שנאמרו בתקשורת, בין הטענות יכולות להיות שהראיות בתיק נסיבתיות, ולצ'קים שניתנו ליוסי אולמרט אין שום הוכחה; בנוסף במהלך המשפט לא זכו הסניגורים לחקור את עד המדינה שהלך לעולמו. טענה נוספת שיכולה להישמע היא כי ההליך המשפטי שנוהל היה "מזוהם" לנוכח הדיווחים הרבים בתקשורת.

 

מנגד, ייתכן שהתביעה קנתה "פוליסת ביטוח" באמצעות הסדר הטיעון עם שולה זקן. עו"ד חן וגם השופט בדימוס שלי טימן מציינים כי להתפתחויות האחרונות בתיק יכולות להיות השפעה מכרעת בשלב הבא: מכיוון שראש לשכתו של אולמרט לשעבר האירה בעדותה החדשה במשטרה את הפרטים בתיק, ייתכן שהמדינה תבקש במסגרת שלב הערעור להציג ראיות שלא נשמעו בפני השופט דוד רוזן, ויחזקו את הרשעתו של אולמרט.

 

רוזן סירב לשמוע את עדותה של זקן בשלב מאוחר מאוד בתיק. אולם אם תתקבל העמדה שלפיה יש לשמוע ולקבל "ראיות חפציות" חדשות, ייתכן שהעליון אף יחזיר בעקבות כך את התיק לעיון בית המשפט המחוזי.

 (צילום: יותם רונן) (צילום: יותם רונן)
(צילום: יותם רונן)

 (צילום: גיל יוחנן, יותם רונן) (צילום: גיל יוחנן, יותם רונן)
(צילום: גיל יוחנן, יותם רונן)


לחצו על התמונה להגדלה

באשר לסיכויי הערעור להתקבל, המשפטנים מדגישים כי קשה לנתחם מאחר שהערעור עדיין לא הוגש. יחד עם זאת, הם מזכירים כי הטענות צריכות להתבסס על ה"אדנים" הנכונים על מנת שיהיה להן סיכוי.

 "הנכונות של בית משפט עליון להתערב בממצאים עובדתיים שנקבע על סמך התרשמות מעדים היא נמוכה. לעומת זאת, בנוגע לערעור על טענות משפטיות או גם על טענות עובדתיות שלא קשורות להתרשמות של בית המשפט או על המסקנות מראיות אובייקטיביות, העליון יותר מסוגל לדון לגופו של עניין", ציין עו"ד אריאל בנדור מאוניברסיטת בר אילן.

 

השופט בדימוס הרן פיינשטיין סבור כי יש סיכוי לטענותיו של אולמרט, גם לאלה הנוגעת לקביעות עובדתיות של השופט. לדבריו, "הכול פתוח בבית המשפט העליון, גם לעניין ההרשעה וקביעותיה, נוכח כך שהיא לא מבוססת על עדויות ישירות אלא על רצף אירועים ועל עדותו של עדת המדינה".

 

השופט פיינשטיין ציין עוד שקיימת אפשרות שעברו של אולמרט יוליד הקלה בעונשו בבית המשפט העליון. הוא הוסיף כי הפחתה בשנות המאסר יכולה לקרות "לצד הזמן שעבר וגילו המתקדם של אולמרט, וכן הנסיבות שבהן קבע המחוזי כי אולמרט ידע בדיעבד שאחיו קיבל כסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אולמרט בבית המשפט, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים