שתף קטע נבחר

חור בשן: 3 סימנים לכך שמדובר בזיהום

רבים מאיתנו דוחים את הטיפול בשיניים, אם מתוך פחד או מתוך מחשבה ש"הכל יהיה בסדר". אנחנו מגיעים לרופא רק כשמתפתח כאב בלתי נסבל, אך התנהגות כזו עלולה לעלות לנו ביוקר. מהם הסימנים המעידים על כך שחור פשוט הפך לזיהום שמצריך טיפול מיידי?

מטופלים רבים דוחים את הטיפול בשיניים, ומגיעים רק כאשר מתפתח כאב בלתי נסבל. חשוב להבין שהפה ובריאות השיניים הם חלק בלתי נפרד ממצב בריאותנו הכללי. רובנו מתרצים זאת בכך שאנחנו חושבים ש"מקסימום נגיע לכאב, לא יותר", אבל זה לא נכון: שן רקובה אחת יכולה להפוך לבעיה מאוד גדולה, ולעיתים אף לסכנת חיים.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

כששן מתחילה לפתח חור, הגוף מאותת מיד בעזרת אותו כאב מוכר של רגישות לקור ומתוק. אצל מבוגרים חור בשן מתפתח במשך שנים, אצל ילדים אורך הדבר חודשים ספורים בלבד. בשלב זה, כל מה שצריך כדי להיפטר מהזיהום הוא הרחקה של הריקבון הנקודתי, ושחזור השן.

 

אם מתעלמים מסימני האזהרה, הרס השן ימשיך עד להגיעו ללשכת המוך, העצב במרכזה של השן. הרקמה העצבית מהווה קרקע נוחה להתפתחות חיידקים, ובשלב זה ההרס יתקדם במהרה.

 

עוד כתבות על בריאות השיניים

5 האפליקציות שישמרו על בריאות השיניים

חורים בשיניים? ההישגים בספורט בסכנה

שלא תגיע לרופא: 3 דרכים למנוע חור בשן

 

מחור בשן עד למרכז העצבים

נמק השן יהרוס את החוצץ האחרון בין חלל הפה על חיידקיו (חלל הפה הינו החלל המזוהם ביותר בגופנו, יותר מהחלל בו מסיים המזון את דרכו בגופנו), לבין סביבת השן - עצם וחללים עמוקים בגוף. הדבר משול לקשר בין החוץ לבין העצם בשבר פתוח בכל מקום אחר בגוף. לא הייתם שוקלים להסתובב עם שבר ביד כשהעצם מבצבצת, אז למה לכם להזניח את הפה?

  

ישנו שלב מטעה שבו פוחתים הכאבים, לאחר נמק מלא של השן. בשלב זה רבים שוכחים, או בוחרים לשכוח כי צריך היה לגשת לרופא. בשלב זה ישנו תהליך של התפתחות הזיהום בעומק הרקמה.

 

אצל חלקנו, הגוף מצליח לתחום את הזיהום. או אז, בצילום רנטגן הדבר יתבטא כנגע סביב קצה השורש. אצל אחרים, שלב זה יתבטא בכאב עז שיישכח רק לאחר הרס מספיק של העצם, ועד לפריצת הזיהום החוצה לחלל הפה. הדבר ייראה כפצעון מפריש. זה ישחרר את הלחץ בסמוך לשן, או אפילו יפרוץ דרך עור הפנים ולחוץ; דרך הסנטר, למשל. מצב כזה עלול להותיר צלקות שיוסרו רק בתיקון פלסטי.

 

חור בשן יכול לסכן את בריאות הלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חור בשן יכול לסכן את בריאות הלב(צילום: shutterstock)

 

מתי חור הופך למסוכן באמת?

במקרים רבים, הזיהום יכול להיות מכוון לעומק הרקמה דווקא - וזה כבר יכול להפוך במהרה לסכנת חיים:

 

זיהום שימשיך לכיוון הצוואר יכול להביא לחנק, והתקדמות עד מעטפת הלב. אם יכוון הזיהום לרצפת הפה, התרוממותה של הלשון יכול להפריע לנשימה גם כן, ולדרדר את מצבו של החולה במהרה.

 

התקדמות הזיהום לכיוון השרירים עלולה להגביל משמעותית את פתיחת הפה, מה שיקשה על ביצוע הנשמה בעת הצורך. מיותר לציין כי קירבת המוח מאפשרת לחיידקים לגרום להרס של רקמה זו תוך שהם מביאים ליצירת ציסטות שיכולות להביא לפרכוסים, שיתוק ובמקרים מסוימים - אף מוות.

 

מצב שכיח של התקדמות זיהום בטרם נעשה הרס של השן עצמה, נראה בהקשר של שיניים כלואות למחצה. בקשת שיניים בה אין מספיק מקום לבקיעתה המלאה של שן הבינה, רואים פעמים רבות שן המבצבצת חלקית מהחניכיים.

 

במקרה כזה, נוצר כיס הכולא שאריות אוכל, וחיידקים משגשגים שם במהרה. מצב כזה, המכונה פריקורוניטיס, מחייב פנייה לרופא לטיפול אנטיביוטי. פעמים רבות מומלץ לעקור את השן לאחר שהפאזה הסוערת שוכחת. ההחלטה היא פרטנית, ולא המלצה גורפת לעקור כל שן בינה.

 

מהם הסימנים המעידים על סכנה?

נפיחות ואודם באיזור הצוואר, רצפת הפה והסנטר.

 

כל קושי בבליעה או נשימה, כמו גם הגבלה משמעותית בפתיחת הפה.

 

חום, המצביע על מעורבות סיסטמית.

 

דאגו, אם כן, להיות במסגרת של בדיקות תקופתיות בכדי למנוע התדרדרות מסוכנת. הבעיות פתירות במהרה אם הן מזוהות בשלב הראשוני, אך עלולות להפוך לסכנה וסבל של ממש במקרה של הזנחה.

 

אל תתביישו, ופנו לרופא השיניים שלכם מייד כשמתעורר חשד. כשאתם מתחילים בטיפול אנטיביוטי, סיימו אותו לפי ההוראות. בשום פנים ואופן אל תפסיקו את נטילת האנטיביוטיקה עם העלמות התסמינים - הדבר עלול לעודד התפרצות נוספת וחמורה יותר של הזיהום.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
לא לדחות את הטיפול בשיניים עד שמרגישים כאבים
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים