שתף קטע נבחר

צרות במיטה: מהן בעיות הסקס שלנו - בכל גיל

כאבים בחדירה, שפיכה מוקדמת, קשיים במיניות אחרי הלידות וירידה בחשק - לא תמיד יחסי המין שלנו ממלאים אותנו בסיפוק ובנחת. מהן הבעיות הנפוצות בסקס בכל עשור של חיינו - ולמה לצפות בהמשך הדרך? מדריך

כמה טוב הסקס שלכם? בין דרישות העבודה, הילדים והלימודים, המיטה שלנו היא המקום שאמור לנקז אליו את מרב העונג ופורקן הלחצים. אבל מה קורה כשבעיות פיזיות ורגשיות מפריעות ליחסי המין? שפיכה מוקדמת, קושי בהשגת אורגזמה, כאבים בחדירה וירידה בחשק הם רק חלק מהצרות שאנו נתקלים בהן בכל גיל.

 

"הפרעות בתפקוד מיני, הן אצל נשים והן אצל גברים, קיימות לאורך החיים - מתחילת הדרך ועד בית גיל הזהב", אומר ד"ר עידן מיליצ'ר, אחראי מרפאה אנאורגאנית גברים במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). "מיניות היא חלק מאוד משמעותי במהות הקיומית, האישית והבין-אישית של המין האנושי, וכמו שאנו דואגים היום לכל דבר בבריאות שלנו, יש חשיבות לדאוג גם לבריאות המינית".

 

 

עוד עצות סקס:

 

אז מה קורה לנו בכל עשור של חיינו, כיצד משפיעים אירועים כמו לידה וגיל המעבר על יחסי המין שלנו ומה עוד צפוי בהמשך הדרך?

 

מתחילים מוקדם מדי

בעיות במיטה עלולות להיגרם בשל הגיל שבו התגלגלתם אליה לראשונה. "מחקרים מצביעים על כך שאם אנחנו מתחילים את חיי המין שלנו בגיל צעיר מאוד, בערך 15-14", אומר ד"ר מיליצ'ר, "ובעיקר כשתחילת יחסי המין הם לא על רקע של מוכנות רגשית אלא לחץ אישי וחברתי - סביר להניח שיתפתחו יותר ליקויים בתפקוד המיני.

 

"ככל שהיחסים מנוהלים בצורה בוגרת יותר, כחלק ממרכיב רגשי ובאופן הדרגתי, גם ההתפתחות של התפקוד המיני שלנו תהיה בריאה יותר ועם פחות ליקויים. עם זאת, חשוב כמובן לציין שמדובר בהכללה ויש להתייחס לכל מקרה לגופו".

 

שנות העשרה וגילאי 20

  • וגיניזמוס

10%-15% מהנשים - רובן צעירות - סובלות מווגינסמוס, הגורם לכאבים בעת החדירה. מדובר בכיווץ לא רצוני של שרירי הנרתיק, בשל פחד מהחדירה. "זאת תגובה רפלקסיבית שאינה בשליטת האישה", אומר ד"ר מיליצ'ר, "והיא נגרמת עקב מחשבה על חדירה שעומדת לקרות או בניסיון של חדירה ממשית של איבר מין, החדרת טמפון או בדיקה גינקולוגית".

 

האישה יכולה לרצות ביחסי המין ואף להיות מגורה, אך ברגע שהפין מתקרב לנרתיק היא מתכווצת ואינה מאפשרת חדירה.

 

כאמור, רוב הנשים הפונות לטיפול בשל וגינסמוס הן צעירות, ובשכיחות נמוכה יותר מגיעות נשים הנשואות שנים רבות או בגילים מבוגרים יותר, שמעולם לא הצליחו לקיים יחסי מין מלאים.

 

"לפני שנותנים לאישה 'כותרת' של וגיניזמית", אומר מיליצ'ר, "יש לבצע בדיקה גינקולוגית מדוקדקת כדי לשלול הפרעה גופנית הגורמת לחסימת הפתח או לכאב בניסיונות חדירה. בטיפול בווגיניזמוס המרכיב הפסיכולוגי חשוב ושזור לאורך התהליך הטיפולי".

 

  • וסטיבוליטיס

דלקת במבוא העריה, וסטיבוליטיס, היא הסיבה השכיחה ביותר לכאבים אצל נשים צעירות מגיל 20 באזור הכניסה לנרתיק בזמן קיום יחסי מין או אפילו החדרת טמפון. במצבים קשים ירגישו הנשים כאבים או אי נוחות כל הזמן, ללא קשר לחדירה.

 

"התופעה שכיחה ב-15% מכלל הנשים שבאות לבדיקה גינקולוגית", אומר מיליצ'ר. "הסיבות לתופעה אינן ברורות, אך נמצא קשר לזיהומים נרתיקיים כמו פטריות או וירוסים שונים (פפילומה, הרפס), קשר לדלקות בדרכי השתן, קשר הורמונלי כמו נטילת גלולות, לידות, וסת וכן הלאה, ואף הועלתה השערה לגבי הפרשת יתר של מלח אוקסלט בשתן".

 

  • קשיים בהשגת אורגזמה

כשמדובר בנשים, הכוונה לעיכוב עקבי וחוזר בהשגת אורגזמה או היעדרה לאחר עוררות מינית. האבחנה של ההפרעה מבוססת על אבחנה קלינית, והתופעה שכיחה אצל כ-30% מהנשים.

 

על פי ד"ר מיליצ'ר, הסיבה העיקרית לבעיה היא נפשית. "לעתים קרובות הקושי לחוות אורגזמה נובע בראש ובראשונה מחוסר ידע בסיסי על אנטומיית איברי המין ועל השינויים הפיזיולוגיים של התגובה המינית", הוא אומר. "גם חוסר ידע על מקומו של הדגדגן ועל חשיבות תפקידו בהנאה ובאורגזמה הנשית יקשה את ההגעה לחוויה זו.

 

"כמו כן, ציפיות שאינן עומדות במבחן המציאות אצל שני בני הזוג יכולות לפגוע בתחושות המיניות וביכולת הריכוז המיני. חוסר ידע של בן הזוג ותקשורת מינית לקויה יקשו גם הם על יחסי מין פתוחים ומשוחררים מעכבות, שתוצאתם היא אי-חוויית אורגזמה".

  

  • שפיכה מהירה

שפיכה מוקדמת היא ההפרעה הנפוצה ביותר בתפקוד המיני של גברים, בעיקר צעירים - 30% מהם יסבלו מהתופעה המטרידה ולעתים מביכה.

 

על פי חוקרים מאוניברסיטת קייס ווסטרן שבאוהיו, בארצות הברית, שפיכה מוקדמת מוגדרת ככזו המתרחשת תוך פחות משתי דקות, בניגוד לגברים הפולטים זרע לאחר שבע דקות או יותר. לצורכי טיפול, שפיכה מהירה מוגדרת כהפרעה כשהיא גורמת לחוסר נוחות בולטת או לקשיים ביחסים בין-אישיים, ללא קשר לזמן העובר בין החדירה לפליטת הזרע.

 

"במהלך השנים התפתח הטיפול בשפיכה מוקדמת ועבר שינויים רבים ומגוונים", מרגיע מיליצ'ר. "לאחר שהתברר כי אחת הסיבות לשפיכה היא רגישות יתר בראש הפין, הוחל בפיתוח תכשירים מקומיים או סיסטמיים שיורידו את הרגישות ובכך יאפשרו את הארכת זמן השפיכה ומשך קיום יחסי המין. במהלך השנים היו ניסיונות מוצלחים חלקית לטפל בשפיכה מהירה על ידי תרסיס או במשחות מקומיות שונות, והיעילות מגיעה לכ-50%". 

וסטיבוליטיס הוא הסיבה השכיחה ביותר לכאבים אצל צעירות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
וסטיבוליטיס הוא הסיבה השכיחה ביותר לכאבים אצל צעירות(צילום: shutterstock)
 

גילאי 30+

  • סקס אחרי הלידות

עם העלייה בגיל הנשים היולדות, מדובר באירוע החיים העיקרי המתרחש בעשור זה, ומוביל בעיקר לאובדן החשק המיני ולבעיות ביחסי המין אצל כ-75% מהזוגות.

 

"אובדן חשק הוא תופעה נורמלית בנשים רבות לאחר הלידה", אומר ד"ר מיליצ'ר. "הסיבות לכך נובעות משינויים גופניים, אך בעיקר משינויים נפשיים ומהתפקוד החדש כאם שעליה להיות זמינה וקשובה יום ולילה לצורכי התינוק. "עקב כך נוצר אצל האישה מחסור בזמן פנוי לעצמה, עייפות מצטברת ומתח. המין אינו נמצא בראש מעייניה בתקופה זו, ויש מקרים שבהם יכולות לעבור אף שנתיים עד שהיא תתאושש נפשית וגופנית מהלידה. 

 

"בצד הפיזי, הגוף נחלש ומאבד ויטמינים ומינרלים רבים, חלים שינויים במשקל ובמבנה הגוף וכן שינויים הורמונליים. ירידה בטסטוסטרון לאחר לידה תוארה גם היא כגורמת לירידה בחשק המיני בתקופה זו. נשים רבות סובלות מיובש בנרתיק כתוצאה מירידה באסטרוגן ובהורמונים אחרים, תופעה העלולה להימשך עד שישה חודשים.

 

"בנוסף, ירידה במתח השרירים באזור הנרתיק עלולה ליצור ירידה בתחושה בזמן יחסי מין וירידה בעוצמת האורגזמה".

 

המפץ הגדול הזה עובר כמובן גם על הגבר. "הוא חווה שינויים פסיכולוגיים וחברתיים המעמידים בפניו אתגר", אומר ד"ר מיליצ'ר. "תשומת הלב עוברת ממנו לתינוק, דבר שעלול לגרום לו להרגיש דחוי, וכעת גם מוטלת עליו אחריות לדאוג לרווחתם ולפרנסתם של בני הבית.

 

"חשוב ששני בני הזוג יבינו שמספר חודשים עד שנה לאחר הלידה יחסי המין בדרך כלל לא יהיו כבימים עברו. צריך להיות מוכנים לשינויים ובעיקר סבלניים ולא לוותר על המגע הזוגי. ליטוף, התעלסות ומגע באיברי המין חשובים מאוד לקשר הזוגי והאינטימי החדש שנוצר בעקבות הלידה ולמניעת תחושה אצל שני בני הזוג שמא הם דחויים ולא מושכים".

 

חלק מהגברים עשויים לחוש קושי במשיכה אל בת הזוג שלהם לאחר שנכחו בלידה והיו עדים לתהליכים הפיזיים, ואחרים חוששים מלהכאיב לבת הזוג ביחסים לאחר הלידה.

 

"רוב הנשים מתחילות לחוש תשוקה תוך מספר חודשים לאחר הלידה", אומר מיליצ'ר. "אם לאחר חצי שנה ויותר עדיין קיימת בעיה, יש מקום לפנות לייעוץ מקצועי".

 

הלידה מביאה עמה שינויים פיזיים ונפשיים משמעותיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הלידה מביאה עמה שינויים פיזיים ונפשיים משמעותיים(צילום: shutterstock)
 

גילאי 40+

"בעשורים המתקדמים יותר בחיים", אומר מיליצ'ר, "הליקויים בתפקוד המיני דומים, אבל אם בגילאי 30-20 הליקויים הם יותר על רקע פסיכולוגי, בגילאים אלו מדובר כבר על רקע אורגני, ואז המצב קצת משתנה".

  

  • בעיות בזקפה

קשת ההפרעות בזקפה כוללות חוסר יכולת להשיג זקפה או לשמור על זקפה המאפשרת מגע מיני מלא. ברוב המקרים, הגורמים לבעיה מערבים היבטים רגשיים וגופניים גם יחד.

 

על פי ההערכות המקובלות, יותר מ-50% מהגברים מעל גיל 40 סובלים מדרגה מסוימת של הפרעות בזקפה, ו-10% מהגברים בישראל בגילאים 55-45 סובלים מאין אונות של ממש. בגיל 65 ומעלה יעלה שיעור זה ל-40%, אך רק מעט מהם פונים לטיפול.

 

רוב ההפרעות בזקפה קשורות בסיבות רפואיות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, עישון, אלכוהוליזם, בעיות הורמונליות, השמנת יתר, נטילת תרופות מסוימות וכן חבלה או ניתוח באזור איבר המין. ההפרעה בדרך כלל אינה קשורה בגיל כשלעצמו, אך ישנן תופעות המושפעות מהגיל, כגון זקפה המושגת לאט יותר ואינה קשה כבעבר.

 

נוסף על כך, במחקר שנערך לפני כעשור נקבע חד-משמעית כי בנות זוג של גברים עם בעיות זקפה מתחילות לחוות קשיים משל עצמן במיניות, ולהפך - אם מטפלים בבעיית הזקפה של הגבר, גם בבעיות שלה חלה בדרך כלל הטבה.

 

  • שפיכה מעוכבת

"שפיכה מעוכבת היא קושי תפקודי הקיים אצל 2%-7% מאוכלוסיית הגברים", מסביר ד"ר מיליצ'ר. "במצב הקל מדובר בקושי לשפוך תוך כדי מגע מיני מלא, ובמצב הקשה יותר מדובר באי יכולת לשפוך, אפילו לא באוננות".

 

על פי ד"ר מיליצ'ר, הקושי עשוי לנבוע ממקור פיזי ו/או פסיכולוגי, ויכול להופיע גם לאחר שנים רבות של תפקוד מיני תקין. ייתכן שישנה רגישות נמוכה בראש הפין הגורמת לעיכוב בשפיכה, אך יש להביא בחשבון גורמים נוספים כגון סוכרת, טרשת נפוצה ומחלות אחרות העלולות לפגוע ברפלקס השפיכה ("לעתים הליקוי בשפיכה מהווה את הסנונית המבשרת את המחלה", הוא אומר), שימוש בתרופות ובעיקר נוגדות דיכאון, ושימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות.

 

ניתן לטפל בבעיה זו בגישות שונות, חלקן משלבות שיטות סקסולוגיות והתנהגותיות עם תרופות מעוררות.

הקושי יכול להופיע גם לאחר שנים של תפקוד מיני תקין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקושי יכול להופיע גם לאחר שנים של תפקוד מיני תקין(צילום: shutterstock)
 

גילאי 50 ו-60+

  • ירידה בחשק המיני בנשים

הקריטריונים לאבחנה פסיכיאטרית של ירידה בחשק המיני הם היעדר פנטזיות ואי חשק לקיום יחסי מין, כשאלה מתקיימים באופן קבוע או חוזר. בעת ההערכה מתחשבים בגורמים המשפיעים על התפקוד המיני, כמו גיל ומרכיבים שונים בחיי המטופל.

 

"בעיית החשק המיני היא הבעיה הנפוצה ביותר בנשים, אם כי קיימת גם אצל גברים בשכיחות נמוכה הרבה יותר", מפרט ד"ר מיליצ'ר. "אצל נשים בגילאי 50, גיל המעבר, יש ביטוי משמעותי מאוד לירידה בחשק. בראש ובראשונה זה קשור לגיל, שעושה את שלו. בגילאים אלו גם נוטלים תרופות כאלה ואחרות לטיפול ביתר לחץ דם, סוכרת, בעיות נוירולוגיות ועוד, כך שגם המחלה וגם הטיפול התרופתי בה משפיעים על התפקוד המיני".

 

בגילאים אלו בא לידי ביטוי בצורה ניכרת יותר אורח החיים שלנו, בהשפעה מצטברת מהעשורים הקודמים. פעילות גופנית, עישון, תזונה, אלכוהול - לכל אלה יש חשיבות רבה לבריאות בכלל ולבריאות המינית בפרט.

 

גם למערכת היחסים, שלעתים נמצאת בשחיקה גדולה בעשור זה, יש משמעות. "בעשורים הראשונים יש מרכיב פסיכולוגי גדול", אומר ד"ר מיליצ'ר, "ובעשורים המתקדמים יש משמעות למרכיב הזוגי, הבין-אישי, לתפקוד המיני. בגילאים האלה אומרים שזה 'קודם יחסים, ואחר כך יחסי מין'. אם יש מערכת יחסים טובה עם בן הזוג, יש תקשורת נעימה וכן הלאה, יהיו גם יחסי מין מספקים יותר.

 

"מעבר לזה, כמובן שלכל אירוע חיים אחר המתרחש בעשורים אלו, כגון גירושים, מעבר דירה, פרישה ממקום עבודה וכו' משפיעים גם על התפקוד המיני שלנו".

 

  • ירידה בחשק המיני בגברים

"בניגוד לגיל המעבר אצל נשים", אומר ד"ר מיליצ'ר, "נושא גיל המעבר בגברים כמעט שאינו זוכה להכרה ציבורית או רפואית, אף שזו בעיה קיימת. אצל נשים גיל המעבר מוגדר עם הפסקת המחזור החודשי, ואצל גברים אין אירוע ספציפי המציין זאת, אך בכל זאת הם עוברים תופעות המאפיינות את גיל המעבר בסביבות גיל 50 ולעתים גם בגיל 40".

 

התופעות הללו מזכירות את שחוות הנשים בגיל המעבר, כולל גלי חום, קשיים בשינה, ירידה ברמה הקוגניטיבית - וגם פגיעה בתפקוד המיני. ההשערה הרווחת היא שהגורם בגברים הוא ירידה ברמת הטסטוסטרון, לכן מכונה תקופה זו "אנדרפאוזה".

 

"עם העלייה בגיל יש גם יותר מקרי סוכרת ומחלות לב", אומר ד"ר מיליצ'ר, "מחלות הפוגעות במנגנוני התפקוד המיני. אצל גברים נראה ירידה בחשק ובעיות בזקפה, וזמן ההגעה לאורגזמה הולך ועולה. אצל הגברים, בכל עשור יש ירידה נוספת בחשק המיני, וכן רפיון כלשהו בזקפה הבא לידי ביטוי בחוסר זקפה ו/או זקפה שיורדת מהר".

  

מה שבטוח, באף עשור לא כדאי לוותר על ההנאה המינית, ומומלץ לפנות לטיפול בכל מקרה של בעיה. "בכל בית חולים ובכל קופת חולים יש מרפאות רב-תחומיות שנותנות מענה במישור הרפואי, הפסיכולוגי והזוגי, ודווקא פה האמרה 'ויפה שעה אחת קודם' נכונה ביותר", מסכם ד"ר מיליצ'ר.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בגילאי 30-20 הבעיות הן על רקע פסיכולגי בעיקר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים