שתף קטע נבחר

"כמו ארגוני הפשע". כך פעלה הסחיטה בנמל

החברות שעברו בנמל אשדוד הבינו בדרך הקשה שעדיף לעבוד עם חברת השירותים "דנה" המקורבת לאלון חסן. מי שבחר אחרת גילה עד מהרה שנגרמים לו "נזקים". גורם בלהב 433: "דפוס הפעולה - זו פשיעה מאורגנת"

המשטרה ממשיכה לחקור את העצורים בפרשת החשדות לשחיתות בנמל אשדוד, וגורמים ביחידה להב 433 הגדירו הבוקר (ד') את הפעילות של החשודים, ובראשם יו"ר ועדי עובדי הנמל אלון חסן, כ"ארגוני פשע שסוחטים את הקורבנות שלהם". במקביל מסר הבוקר (ד') מנכ"ל הנמל יצחק בלומנטל הצהרה קצרה, ולאחריה סירב לענות על שאלות. בינתיים מתכנסים ועדי העובדים של המחלקות השונות בנמל כדי לדון בהתפתחויות, ובעיקר במעצרו של היו"ר חסן.

 

בידי המשטרה עדויות רבות על מעשי הסחיטה שבוצעו בנמל והביאו גופים עסקיים לעבוד עם חברות הקשורות ליו"ר אלון חסן. חסן נתן חסות לחברת "דנה" שסיפקה שירותים לוגיסטיים בתוך הנמל, והוא מקורב לבעלי החברה יניב בלטר. חברה אחרת של חסן, "הופס", מייצרת ומוכרת חומרי ניקוי לחברות שעובדות עם נמל אשדוד.

 

על פי החשד, אחת משיטות הסחיטה של חסן ואנשיו הייתה גרימת נזקים לחברות שלא פעלו באמצעות "דנה". אותן חברות נאלצו לשלם קנסות של אלפי שקלים למשרד לאיכות הסביבה על עבירות שונות, והפעילות שלהן בנמל עוכבה - כל זאת על מנת להבהיר להן עם מי כדאי לעבוד.  

 

אלון חסן מובל למעצר, אתמול (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
אלון חסן מובל למעצר, אתמול(צילום: בראל אפרים)

החוקרים חושדים כי חסן תיאם עם עובדיו את גרימת הנזקים, ולאחר מכן דאג שגם פקחים יגיעו ויקנסו את החברות. בכמה מקרים נאלצו חברות לשלם קנסות של עשרות אלפי שקלים על פסולת שנפלה לים. חוקרי המשטרה עימתו את המנכ"ל הקודם שוקי סגיס עם ההתנהלות הזאת, ואף הציגו בפניו עדויות שלפיהן הוא קיבל מידע על ההתנהלות של חסן וחברת דנה, אך לא נקף אצבע. "אתה ידעת ולא עשית כלום כי קיבלת מהם טובות הנאה", הטיחו החוקרים בסגיס.

 

סנגורו של סגיס, עו"ד לוליק אסל, הכחיש את החשדות: "סגיס מעולם לא קיבל כספי שוחד, ולא ידע על הקשר של חסן וחברת דנה".

 

סגיס נשאל גם על ההתקשרות של חברת הקידוח "שמן" עם חברת דנה. הוא ניסה להסביר לחוקרים שכמו במקרים אחרים הוא הציג בפני "שמן", שהיא חברה ציבורית, שיש שלוש חברות שמעניקות שירותים בנמל ואחת מהן היא "דנה". בסופו של דבר שכרה שמן את שירותי דנה, ואולם החוקרים חושדים כי להבדיל מחברות אחרות, "שמן" לא הייתה קורבן בסיפור.

 

על פי הנתונים שיש בידי היחידה הכלכלית, בעוד "דנה" שכרה מנמל אשדוד שטח במחיר זול יחסית, היא השכירה את אותה חלקה בדיוק לטובת אחסון של חברת "שמן" בעלות גבוהה הרבה יותר. החוקרים שמים דגש על "שמן", שבין בעליה אנשי העסקים ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי, מאחר שמדובר בכסף ציבורי. החוקרים חושדים שהסכומים שעברו מ"שמן" ל"דנה" היו מנופחים, ואפשרו גזירת רווחים עצומים - בעקיפין גם לאלון חסן.

 

בידי המשטרה הקלטות שבוצעו בהאזנות סתר, תכתובות ומיילים שהועברו בתוך הנמל ומחזקים את החשד לעבירות. בשלב זה זוכים החוקרים לשיתוף פעולה של בעלי עסקים, שנסחטו לעבוד בנמל עם "דנה" ושמחו לספר על צורת ההתנהלות. עם זאת, המשטרה עדיין מנסה לחתום עם אחד החשודים על הסכם עד מדינה.

 

פרוץ הפרשה: 15 חשודים

בהצהרה לתקשורת הבוקר אמר המנכ"ל בלומנטל: "אלה ימים לא קלים. אסור שמעצר של כמה עובדים ישליך על שאר עובדי החברה המסורים". נציגי הוועדים מסרו: "מאבק העובדים נגד הקמת נמלים חדשים ומיותרים יימשך ואף יתחזק. נפעל נגד הסטת הדיון הציבורי מהעניין עצמו לנושאים אישיים".

 

אתמול אחר הצהריים הוארך מעצרם של שבעה מ-15 החשודים שנעצרו ועוכבו בבוקר. שופט השלום מפתח תקווה, מיכאל קרשן, קבע ש"מדובר בפרשה מורכבת ומסועפת של מעשה סחיטה והשפעה על גורמים שונים, שעל-פי החשד לחסן יד בכולם, והכול לטובת קידום אינטרסים פרטיים".

 

מעצרו של חסן הוארך בשבעה ימים בחשד לעבירות של מרמה והפרת אמונים, איסור הלבנת הון, קבלת דבר במרמה, סחיטה באיומים, איסור עשיית פעולה ברכוש אסור וקבלת שוחד. סמכויותיו הועברו למזכיר הוועד אבינועם שושן.

 

הפרשה התפוצצה אתמול כשהמשטרה עצרה 15 בני אדם, בהם עובדים בעבר ובהווה ובכירים מאוד בנמל אשדוד. על פי החשד, יצרו גורמים בנמל מנגנון לקידום ענייניהן של חברות פרטיות בשליטת מקורבים, ומנגנון זה תועל לספק רווח בתמורה לשוחד ולטובות הנאה מהחברות. העצורים חשודים בשוחד, מרמה, הפרת אמונים, סחיטה באיומים ועבירות נוספות.

 

בין היתר, נטען, הפעילו העובדים לחץ שנועד להבטיח את שכירת החברות המקורבות. הם עשו זאת גם כאשר היה בכך כדי לפגוע בהכנסות הנמל - ובקופה הציבורית. ראש אגף חקירות במשטרה, ניצב מני יצחקי, אמר אתמול: "במהלך השנה זיהינו פעילות של הלבנת הון והעברות כספיות חריגות - גם למדינות אחרות - שקשורות לנמל.

להערכתנו יש גם מקרי שוחד בנמל. אנחנו על קרקע די מוצקה. יש לנו די ראיות לביצוע המעצרים".

 

אחרי הארכת המעצר של חסן נכנסו חשודים נוספים לאולמו של השופט קרשן. עו"ד כץ, המייצג גם את דוד חסן – בן דודו של יו"ר ועד העובדים – אמר: "יש לי תחושה כבדה ולמעלה מכך שכבר היום אפשר להבין שהמשטרה לא מסוגלת להביא לראיות שאיתן אפשר לתת כתב אישום". השופט אמר כי דוד חסן פעל על פי החשד למען חברה של מקורבים בשיטות סחטנות כלפי חברות אחרות.

 

אמש הגיע הרמטכ"ל לשעבר, רב אלוף במילואים גבי אשכנזי, ומסר מרצונו עדות במשרדי להב 433 בלוד. אשכנזי עמד בעבר בראש דירקטוריון חברת שמן משאבי נפט וגז בע"מ עד התפטרותו באוקטובר האחרון. קודם לכן נחקר במשרדי היחידה במשך שעות איש העסקים ג'קי בן זקן, אחד מבעלי השליטה בחברת שמן. בן זקן, שמשמש גם בעלים של קבוצת הכדורגל מ.ס. אשדוד, שוחרר בתנאים מגבילים וירצה מעצר בית לילי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו "ידיעות אחרונות"
אלון חסן
צילום: גדי קבלו "ידיעות אחרונות"
מומלצים