שתף קטע נבחר

קרי הפר הסכמה? 'הבטיח שלא ילחץ על מו"מ'

ראש מכון מחקר אמריקני סבור כי בישראל פירשו לא נכון את הצהרת ארה"ב על תמיכה בממשלה הפלסטינית. בראיון ל-ynet הוא הזהיר את וושינגטון: "תגובת ישראל תהיה ביחס ישר לתחושת הבידוד שלה"

האם האמריקנים הפרו הסכמה שהושגה בין מזכיר המדינה ג'ון קרי לראש הממשלה בנימין נתניהו על תגובתם להקמת ממשלת האחדות הפלסטינית? ראש מכון וושינגטון למזרח התיכון (WINEP), רוברט סאטלוף, אמר ל-ynet: "נתניהו וקרי ניהלו שיחה מפורטת על תגובה עתידית לכינון ממשלת טכנוקרטים בתמיכת חמאס. האמריקנים הבטיחו לישראל לתמוך בעמדתה לא לנהל משא ומתן עם ממשלה כזו".

 

חדשות נוספות בנושא:

 

 

סאטלוף הוסיף והסביר כי "הייתה הבנה בין קרי לנתניהו שהאמריקנים ינקטו את גישת 'נחכה ונראה'. מישהו בצד האמריקני החליט לתת הצהרה פומבית, שהתפרשה כ'עסקים כרגיל' או אפילו כמעין הכרה אמריקנית, שזה כמובן לא נכון. אבל זה פורש ככה והצית את הצד הישראלי".

 

ההסכמה הייתה שלא יהיה לחץ אמריקני על ישראל לנהל מו"מ עם ממשלה כזו ושארה"ב תמתין זמן מה לפני שתגיב ותעקוב אחר התנהלות הממשלה הפלסטינית. גורם ההפתעה נעוץ בעיתוי ההצהרה של דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי. כמה שעות בלבד לאחר כינון הממשלה הפלסטינית היא הודיעה שארה"ב תעבוד אתה.

 

הצהרתה של סאקי:

 

קרי. "נחכה ונראה"         (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרי. "נחכה ונראה" (צילום: רויטרס)

סאטלוף הדגיש שההצהרה של סאקי פורשה כהכרה אמריקנית בממשלה החדשה, וזה "הקפיץ" את ישראל. אתמול במסיבת עיתונאים בביירות ניסה קרי לסגת מההצהרה הזו ולהדגיש שארה"ב עוקבת מקרוב אחר הממשלה החדשה.

 

סאטלוף אינו מסתיר את הביקורת שלו על התנהלות הממשל האמריקני כלפי ישראל. "יחסי ארה"ב והממשלה הפלסטינית החדשה מוגדרים על-פי עקרונות הקוורטט, החקיקה של הקונגרס והתמיכה בישראל", הוא אומר. שתי הנקודות הראשונות ברורות. "הנקודה השלישית, התמיכה בישראל, פירושה לא רק להכיר בזכות של ישראל לעשות משהו. לתמוך בישראל פירושו למנוע בידוד של ישראל בתנאים כאלה".

 

"לא יודע על איזו פלנטה האירופאים חיים"

על אף האמור ארה"ב מאפשרת בפועל לבודד את ישראל, לדברי סאטלוף. "האירופאים הצהירו הצהרה מטורפת - שהפיוס של פתח וחמאס פותח פתח לשלום. אני לא יודע על איזו פלנטה הם חיים. זו אינה העמדה האמריקנית, אבל בהיעדר תגובה אמריקנית התוצאה היא שאין מחיר שההנהגה הפלסטינית צריכה לשלם על הבחירה שלה בממשלה עם חמאס.

אם אנחנו לא כופים מחיר על ההחלטה של אבו מאזן לבחור בחמאס, אז אנחנו האמריקנים נראים כמי שאין להם השפעה, ויש פגיעה באמינות שלנו. בסופו של דבר אנחנו נסבול מזה".

 

סאטלוף מזהיר את וושינגטון מ"התוצאה של הסכמה בשתיקה לבידוד המדיני של ישראל". לדבריו, "האמריקנים חייבים לדעת שהתגובה הישראלית לממשלה בתמיכת חמאס תהיה ביחס ישיר לתחושת הבידוד שלה. ככל שישראל תמצא תמיכה בוושינגטון ובמקומות אחרים לעמדתה, היא תחוש פחות שעליה להערים קשיים כלכליים ואחרים על הממשלה הפלסטינית כדי להוכיח את עמדתה".

 

אתמול בירך האיחוד האירופי על הקמת הממשלה. שרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון, אמרה כי מדובר ב"צעד חשוב בהליך הפיוס הפלסטיני". לדבריה, הקמת הממשלה יוצרת "הזדמנויות חדשות לתהליך השלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
קרי ונתניהו. ההסכמה הופרה?
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים