שתף קטע נבחר

אושר בגרמניה: הפנסיה לעובדי הגטו תורחב

ניצולי שואה שעבדו בכפייה במחנות הנאציים במלחמת העולם השנייה יוכלו לקבל תשלומי פנסיה רטרואקטיביים משנת 1997 ולא רק ארבע שנים אחורה כפי שקובע חוק הפנסיה הגרמני. היקף התשלומים: חצי מיליארד דולרים

הפרלמנט הגרמני אישר אתמול (יום ה') להרחיב את תשלומי הפנסיה לאלפי יהודים שאולצו לעבוד בכפייה בגטאות בתקופת מלחמת העולם השנייה. היקף התשלומים יסתכם בכחצי מיליארד דולרים. משמעות ההחלטה היא שכ-40,000 ניצולי שואה, שעבדו בגטאות של הנאצים בתמורה למזון או לכסף זעום, יקבלו הטבות נוספות מלבד הפיצויים מגרמניה.

 

עוד חדשות בעולם :

70 שנה לנורמנדי: הצנחנים חזרו, וגם המלכה

הגיעה לפסגה: בת 13 כבשה את האוורסט

נפאל: אלפים חיבקו עצים כדי לשבור שיא גינס

 

הוועידה לתביעות חומריות של יהודים נגד גרמניה, שסייעה לתווך בהסכם עם הממשלה הגרמנית, בירכה על ההחלטה. לדבריה, מרבית מניצולי השואה, שסבלו מתזונה לקויה במהלך המלחמה, איבדו רבים מקרוביהם ונותרו לבדם עם בעיות רפואיות וללא תמיכה משפחתית שתסייע להם להתמודד עמן.

יהודים בגטו קוטנו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
יהודים בגטו קוטנו(צילום: Gettyimages)

אולם במסגרת ההחלטה החדשה, ניצולי שואה שיעמדו בקריטריונים שנקבעו יוכלו לקבל תשלומי פנסיה רטרואקטיבית משנת 1997. לפי הממשלה, התשלומים הנוספים עשויים להגיע לסכום של 340 מיליון אירו (461 מיליון דולר) - כ-8,500 אירו בממוצע לכל ניצול.

 

הצעד "מעניק צדק היסטורי שלו חיכו ניצולי שואה מבוגרים רבים", אמר נציג הוועידה, גרג שניידר. "'פנסיות הגטו' הללו יעניקו נוחות ותמיכה לניצולים נזקקים בשנותיהם האחרונות". הגיל הממוצע של הניצולים שיקבלו את הפנסיות עומד על 85. שרת העבודה הגרמני אנדראה נאלס, שהציגה את ההצעה, הבטיחה שהתשלומים יועברו "במהירות וביעילות".

 

זה שנים שסוגיית הפנסיה נגררת בסחבת בירוקרטית גרמנית. ב-2002 נחקק חוק לפיו הפנסיות ישולמו רטרואקטיבית לשנת 1997. אולם אלפי תביעות נדחו בשל קריטריונים מגבילים. ב-2009 בית משפט הפך את הליך הגשת התביעות לפשוט ומוצלח יותר, אולם התובעים יכלו לקבל את התשלומים רק ארבע שנים רטרואקטיבית, במסגרת חוק הפנסיה הגרמני, ולא מ-1997.

 

לאחרונה קיבל בית הדין העליון לענייני רווחה בעיר קאסל את תביעותיהם של שלושה ניצולים מהמוסד הגרמני לביטוח גמלאות, לשלם להם פנסיה חודשית, עבור התקופה שבה עבדו במהלך שהותם בגטו במלחמת העולם השנייה. בית הדין בקאסל דחה על הסף את הפרשנות שהעניק

המוסד לביטוח גמלאות ללשון החוק, וקבע ששלושת התובעים - שני גברים ואישה בני 87-80, שכלאו הנאצים בגטאות בפולין ובבלארוס ועבדו במפעל עור שהיה שייך לשר-המלחמה הנאצי גרינג - זכאים לפנסיה.

 

בית הדין קבע כי גם ניצולי שואה שעבדו בכפייה ולא מבחירה אישית ושקיבלו תמורה אחרת מכסף עבור עבודתם, זכאים לפנסיה. כמו כן קבע בית הדין כי אין הגבלה גילאית לקבלת הפנסיה.

 

גרמניה שילמה עד היום כ-70 מיליארד אירו (95 מיליארד דולר) פיצויים על פשעיה הנאציים - רובם לניצולי שואה יהודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים