אבו מאזן הולך נגד הרחוב הפלסטיני
רבים בחברה הפלסטינית שמחים על חטיפת הנערים ומייחלים שהיא תביא לשחרור אסירים. אבל יו"ר הרשות יודע שהחטיפה עלולה לשים סוף לתהליך המדיני ולהבעיר את הגדה - שני מהלכים שמשחקים היישר לידיים של חמאס
עוד בחדשות:
- המשטרה חשפה פרטים שעלולים לסייע לחוטפים
- מבוקש: 'החיילים פועלים כמו נמלים בכמות גדולה'
- משעל והרמז לחטיפה: "תהיה תשובה". צפו
- פוטר עובד בכנסת: "הטרור - בגלל הכיבוש"
אבו מאזן בחר לעמוד באופן אמיץ אל מול הלכי רוח פופוליסטים הנושבים ברחוב הפלסטיני. החטיפה הנפשעת התקבלה על ידי קבוצות רבות שם כלגיטימית. קמפיינים של שמחה סביב נפילתם של "שלושה שליטים" חדשים החלו לצוץ ברשתות החברתיות. לא רק ברצועת עזה, גם באוניברסיטת ביר זית בחרו לחגוג את האירוע על ידי חלוקת ממתקים לעוברים ושבים. בשפלות לב, ותוך כדי ניסיון לגנוב דעת, החלו ארגוני הטרור הפלסטינים אף לדבר על לקיחתם בשבי של "שלושה חיילים ישראלים".
חמאס נכנסה אל תוך התהליך הזה מעמדת חולשה שנבעה מנפילת משטר האחים המוסלמים במצרים, אובדן המאחז האסטרטגי שלה בסוריה והמשבר הכלכלי שעבר עליה. חמאס ראתה במפלגת ה-AKP מודל של מפלגה אסלאמית היכולה לנהל מדינה, וכיוונה את מהלכיה לקראת הפיכתה לתנועה פוליטית. אך היסודות הטרוריסטים בתנועה חזקים מדי, ולעתים אף אינם מצייתים לדרג הפוליטי. בין הזרוע הפוליטית והצבאית בתנועת החמאס יש הפרדה ומידור.
בחטיפת הנערים הפרה חמאס את הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני ותקעה סכין בגבו של אבו מאזן. האמון בין התנועות, שנבנה בהדרגתיות, הופר ביד רמה. משלחת של אנשי פתח עושה את דרכה כרגע לרצועת עזה כדי לדון בשאלת עומק המשבר. אסור לשכוח שהציבור הפלסטיני מחכה בכיליון עיניים לבחירות שעליהן הוסכם שייערכו בטווח זמן של חצי שנה.
מעבר לכך, הפרת ההסכם מעלה את השאלה בקרב בכירי הרשות לגבי כוונותיה העתידיות של הזרוע הצבאית של חמאס. במידה שהיא תתחזק, האם שוב תפר את ההסכם ותנסה לכבוש מידי אש"ף את הגדה ולא רק באמצעים דמוקרטיים?
רק לחמאס יש מה להרוויח מעליית מפלס האלימות. ככל שיותר פלסטינים נפגעים, מתעוררת תרבות הנקם והקריאה למאבק חסר פשרות בישראל. עד כה ישראל מטפלת נכון במשבר, ולצד המאמצים המודיעיניים המרוכזים לאיתור והשבת החטופים הביתה, היא פוגעת נקודתית בתשתיות צבאיות ואזרחיות של החמאס. זוהי פגיעה אסטרטגית שתיצור לחמאס נזק רב לטווח הארוך. בנוסף, ישראל שוברת את כללי המשחק ואוסרת מחדש את משוחררי החמאס מהעסקאות הקודמות.
ברגע האמת בחר אבו מאזן לגנות את הפיגוע, לשוחח עם ראש הממשלה נתניהו לאחר נתק של כמעט כשנה ולהורות על תיאום ביטחוני מלא בין הצדדים. אבו מאזן עושה זאת אל מול דעת הקהל הרווחת ברחוב הפלסטיני, הרוצה בשחרור אסירים בכל תנאי ואל מול קולות של חלקים מפעילי תנועתו, פתח. בעשותו כך מוכיח אבו מאזן כי הוא מדינאי. העמידה שלו אל מול קהל תומכיו ומתנגדיו נועדה להשאיר פתח של תקווה לחידוש התהליך המדיני ועל מנת למנוע מהציבור הפלסטיני את המחיר הכבד שייגבה ממנו במידה שתפרוץ אינתיפאדה שלישית. המחיר של גינוי הטרור ושל תיאום ביטחוני על מנת לנסות ולשמר זיק קטן של תקווה, הוא מחיר נסבל.
ד"ר עידו זלקוביץ, מומחה לחברה ופוליטיקה פלסטינית, מלמד בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון, עמית מחקר במרכז עזרי לחקר איראן ומדינות המפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה וחבר במיתווים - המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית. ספרו "תנועת הפתח - איסלאם, לאומיות ופוליטיקה של מאבק מזוין" ראה אור בהוצאת רסלינג. בקרוב ייצא לאור ספרו החדש Books, Guns and Politics: Students and Resistance in Palestine בהוצאת ראוטלדג'