שתף קטע נבחר

IBM - הענק הכחול

International Business Machines הנה אחת מהחברות הגדולות והמשפיעות על תעשיית המחשבים העולמית. לכבוד יום הולדתה ה-103, אנחנו מציגים בפניכם סקירה היסטורית של תפקידה בהיסטורייה העשירה בשוק המחשבים האישיים

לא יאומן, אבל חברת IBM נוסדה לפני 103 שנים בדיוק. בשנת 1911, בניו-יורק מוזגו שלוש חברות. על המיזוג ניצח צ'רלס פלינט ולמנכ"ל החברה הממוזגת נבחר הרמן הולרית'. IBM החלה דרכה כחברה לעיבוד ממוחשב של כרטיסי ניקוב והעסיקה כ-1,300 עובדים. בהמשך הפכה לחברת ענק בעלת זרועות וחברות בת בכל העולם. ראשי התיבות הנושאים את שמה מאז ועד היום הנם International Business Machines. במלחמת העולם השניה כסיוע למאמץ המלחמתי, חרגה IBM מגבולותיה המוכרים וייצרה בנוסף למערכות מידע, גם רובים מסוג קרבין M1 עבור הצבא האמריקני.

  

שנות החמישים והשישים

בשנות החמישים היתה IBM לחברה הדומיננטית ביותר לייצור מחשבים והעסיקה עשרות אלפי עובדים, רבים מהם עסקו במחקר ופיתוח. IBM הוציאה לשוק את המחשב המרכזי הראשון IBM-7030 שהתבסס על טרנזיסטורים (אשר החליפו את השפופרות המיושנות).

 

 
IBM היתה יצרנית מכונות הכתיבה המובילה בעולם ובראשית שנות השישים השיקה את מכונת הכתיבה החשמלית Selectric. שיטת ההדפסה היתה באמצעות כדור המכיל את כל אותיות האלף-בית בגופן מסוים. כדי להחליף את הגופן, היה צריך פשוט לשלוף ולהחליף את הכדור.
 
 

בשנת 1964 לאחר ייצור מוצלח של מחשבים מרכזיים (דגמי 700), השיקה החברה את סדרת המחשבים המרכזיים החדשה IBM System/360, סדרת המחשבים היתה כה עוצמתית ויעילה, כך שניתן היה לבצע באמצעותה כמעט כל פעולה משרדית, דבר טריוויאלי כיום, קשה לביצוע באותה תקופה.

 

 

IBM השקיעה בפיתוח מחשבי ה-360, חמישה מיליארדי דולרים – סכום עתק לאותה תקופה ואף להיום. ההשקעה השתלמה ו-IBM הפכה לחברה המייצרת שני שליש מהמחשבים בעולם והוגדרה כמונופול רב לאומי. מחשבים אלה יוצרו עד לשנת 1978.

 

ברוכה הבאה IBM.

בשנת 1981, השיקה IBM את מחשב 5150 המוכר יותר כ-Personal Computer או PC, בתצורה של 16KB זכרון RAM, ללא כונני תקליטונים או דיסק קשיח ובמחיר לא זול של 1,565 דולר. המחשב פותח ע"י צוות IBM בפלורידה, התבסס על מעבד אינטל 8088 ושינה את חוקי המשחק, הפך לרב מכר בעסקים קטנים וגדולים ואף הגיע לבתים הפרטיים. בצוות הפיתוח של הפיסי השתתפו משתמשי אפל רבים אשר השפיעו על כך שהמחשב יפותח בטופולוגיה פתוחה (כלומר – מכסה נפתח ואפשרות לכרטיסי הרחבה חיצוניים). בקמפיין ההשקה למחשב, נבחרה דמותו של צ'ארלי צ'פלין שגולמה ע"י בילי סקאדר.

 

 

חברת אפל שהיתה כה משוכנעת ש-IBM שמה את כספה על קרן הצבי והמחשב לא יצלח פרסמה סדרת מודעות בעיתונים האמריקנים שכותרתה "ברוכה הבאה IBM. באמת". למרות המודעות והציניות מצד אפל, מחשב הפיסי הפך לסיפור הצלחה מהיום הראשון להשקתו. לקוחות הפקידו מקדמות בסך 1,000 דולר כל אחד כדי לזכות ולהכנס אל תור הממתינים ההולך וגדל.

 

 (צילום: מור ורדי) (צילום: מור ורדי)
(צילום: מור ורדי)

 

בסוף שנת 1982 מכרה IBM בכל דקה מחשב PC אחד בממוצע והערכה זהירה גורסת כי למרות ש-IBM ייעדה את המחשב לשוק העסקי, כ-60% מהמכירות מצאו דרכן לבתים פרטיים – שוק חדש עד לאותו רגע עבור IBM שהתמחתה בייצור ושיווק מחשבים לעסקים וחברות. מכירות המחשב הפתיעו אפילו את תחזיותיה הורודות ביותר של IBM ובשנת 1983 הצליח הפיסי לעקוף את מכירותיה של חברת אפל – מובילת השוק. המכירות לשוק הביתי התבססו על הרשת הקמעונאית Computerland מכיוון שלחברת IBM כאמור לא היה נסיון במכירות ללקוחות פרטיים.

 

 (צילום: מור ורדי) (צילום: מור ורדי)
(צילום: מור ורדי)
 

בשנת 1984, בוצע סקר בו הוכתר מחשב הפיסי כמוביל השוק העסקי העולמי. בסקר צויין כי בכ-56% מהעסקים קיים מחשב IBM PC ומחשבי אפל קיימים רק ב-16%. שנתיים לאחר הולדת הפיסי, תואמיו כבר נגסו במכירותיו בצורה משמעותית. בתגובה החלה IBM להוריד מחירים.

 

 

למעשה כמעט כל פעולה אותה אנו עושים כיום באמצעות מחשבי פיסי מודרניים, נולדה בזכות ואף תואמת בצורה כזו או אחרת לאותו פיסי מקורי של ראשית שנות השמונים. המונח Personal Computer היה בשימוש ע"י Xerox עוד קודם לכן, אך לאחר השקת ה-PC של IBM, הפכו צמד האותיות למילה נרדפת למחשב השולחני המוכר לכולנו היום.

 

למרות הצלחתו המרובה של מחשב הפיסי, החברה היצרנית לא נהנתה מכך זמן רב. IBM פרסמה את תוכניותיו ומפרטיו של המחשב במטרה לשתף יצרני חומרה ותוכנה משלימות ובכך תרמה ליצירת תואמים וחיקויים רבים, אשר יצאו לשוק והתחרו בה ישירות באמצעות מחשבים זולים בהרבה ולרוב גם משודרגים ומתקדמים יותר מהמקור.

 

IBM לא הצליחה למגר את תופעת "תואמי הפיסי". חברות שכן נהנו מהצלחת ה-PC מתוצרת IBM היו אינטל ששיווקה מעבדים לרוב המחשבים (מקוריים ותואמים) ומיקרוסופט ששיווקה את מערכת ההפעלה MS DOS ונהנתה משוק עתיר משתמשים.

 


דגמים עיקריים בסדרת IBM PC

דגמים עיקריים בסדרת IBM PC
דגם שנת השקה מעבד זכרון RAM תכולה / יתרונות
PC 5150 1981 8088 16KB בתחילה ללא אמצעי מדיה ובהמשך כונן או טייפ קלטות
PC/XT 5160 1983 8088 256KB עם אפשרות הרחבה עד 640KB כונן תקליטונים ודיסק קשיח בן 10MB
PCjr 4860 1983 8088 64KB מחשב ביתי עם כונני תקליטונים ומקלדת אינפרא אדום
PC Portable 5155 1984 8088 256KB עם אפשרות הרחבה עד 512KB מחשב הפי סי הנישא הראשון בצירוף כונני תקליטונים
PC/AT 5170 1984 80286 256KB עם אפשרות הרחבה עד 16MB מעבד מהיר ודיסק קשיח של 20MB תומך ריבוי משימות
PC Convertible 5140 1986 8088 256KB עם אפשרות הרחבה עד 640KB הנייד הראשון מבית IBM והראשון שהכיל כונני 3.5"

 

מחשבי PS/2

בשנת 1987 לאחר שאיבדה כמעט לחלוטין את שוק הפיסי ע"י יצרני תואמים וחיקויים, השיקה IBM סדרה חדשה של מחשבים: PS/2. הסדרה החדשה התהדרה ברשימת פטנטים וטכנולוגיות מרשימה. תפקיד הסדרה החדשה היה להחזיר עטרה ליושנה ולהשיב ל-IBM את שוק ה-PC שאבד לה. בשונה מהשוק הבתולי אליו נכנסה IBM בשנת 1981, בשנת 1987 השוק כבר התקדם רבות והתבסס על טכנולוגיות מבית "Wintel" (שילוב של Windows מבית מיקרוסופט+Intel). למעשה השוק כבר לא נזקק ל-IBM כחברת מחקר ופיתוח והתפתח באופן עצמאי ע"י השתיים בשילוב עם יצרני חומרה מובילים ויצרני לוחות-אם זולים.

 

 (צילום: מור ורדי) (צילום: מור ורדי)
(צילום: מור ורדי)

 

IBM רצתה להמציא את הגלגל מחדש. הפעם לא פרסמה החברה את תכניות ומפרטי המחשב, הגנה עליהם היטב ולא איפשרה לשוק תואמים לקום לצידה. IBM השיקה בסדרה החדשה מארזים מודרניים מלאים בחידושים טכנולוגיים ומערכת הפעלה יעודית: OS/2 (שהושקה רק מספר חודשים לאחר השקת המחשב). במחשבים החדשים הותקנו כונני תקליטונים מודרניים קטנים בגודל 3.5", מקלדת 101 מקשים ועכבר בתקן החדש PS/2 (שעד עליית ה-USB, ליווה כמעט כל מחשב פיסי), כרטיס מסך VGA כסטנדרט, ממשק חדש לדיסקים קשיחים ועוד. הבעיה העיקרית היתה התאימות לאחור. IBM כל כך רצתה להרשים את השוק עם המחשבים החדשים שעשתה שינוי כמעט בכל רכיב במחשב ובכך חטאה. השוק לא רצה שינוי ובודאי לא הסכים לשלם על השינויים מחירים מופקעים.

 

 

דווקא בישראל ניתן היה למצוא כמויות רבות יחסית של מחשבי PS/2 במיוחד בצה"ל ובמשרד הבטחון שהגיעו כבונוס יחד עם הסיוע האמריקני. ההרפתקה החדשה של IBM היתה יקרה ולא מוצלחת. השוק הפרטי הצביע ברגליים וסירב לרכוש את המחשבים החדשים ואילו בשוק המוסדי הצליחה IBM למכור כמות זניחה של מחשבים. IBM נאלצה לסגת צעד אחד אחורה ויצרה את PS/1 ובהמשך את סדרת Aptiva שתמכה בטכנולוגיות המיושנות יותר. IBM המשיכה לייצר חומרה תואמת לסטנדרט בשוק עוד כעשר שנים. בסוף שנות השמונים עמדה IBM בפני שוקת שבורה ונאצלה לבצע מהלכי התייעלות ולפטר 80,000 עובדים.

 

 (צילום: מור ורדי) (צילום: מור ורדי)
(צילום: מור ורדי)

 

שנות התשעים והאלפיים

בראשית שנות התשעים החלה IBM לייצר את סדרת מחשבי ה-ThinkPad הפופולארית ומצליחה גם כיום. סדרת מחשבי מחברת ניידים בעיצוב מינימליסטי ובצבע שחור שעוצבה ע"י המעצב התעשייתי ריצ'ארד סאפר. המחשבים נחשבים לפשוטים, עיצוב לא יומרני ובעלי איכות גבוהה ומיועדים לשוק העסקי. במהלך 22 השנה האחרונות יצאו מאות דגמים הנושאים את השם Thinkpad, צבועים בצבע שחור-פחם ומכילים את סטיק העכבר האדום במרכז המקלדת. בין הדגמים שהושקו ניתן למצוא מחשבי מחברת, מחשבי טאבלט, מחשבים משולבים ועוד. בשנת 2000 החליטה IBM לצאת לחלוטין משוק החומרה ומכרה את חטיבת המחשבים הניידים ThinkPad לחברת Lenovo הסינית ואת קו המדפסות שלה מכרה לחברת Ricoh היפנית.

 

 

מגוון רחב של מחשבי IBM מוצגים כיום במוזיאון לתולדות המחשב האישי בישראל בחיפה. ניתן לבקר בו בשעות הפעילות ללא תשלום.

 

 (צילום: מור ורדי) (צילום: מור ורדי)
(צילום: מור ורדי)

 

יבמ בישראל

יבמ ישראל הוקמה בשנת 1949 מיד לאחר קום המדינה. מטה החברה הראשון היה ברחוב לינקולן בת"א ומנכלה היה דוד כהן. כיום מטה יבמ-ישראל ממוקם בפארק אזורים בפתח תקווה ומנכ"לה כיום הנו ריק קפלן.

 

IBM כיום

כיום מספקת חברת IBM פתרונות מחשוב גלובליים ומעסיקה מעל ארבע מאות אלף עובדים ברחבי העולם. בין השרותים אותם מספקת החברה, ניתן למצוא שרותי תמיכה ושירות, שירותי ענן, מסחר אלקטרוני, פתרונות למחשוב נייד, מחשוב ערים חכמות ועוד.

 

IBM גם ממשיכה עד היום לייצר ולתמוך במחשבים מרכזיים מתוצרתה. המחשב המרכזי המיוצר כיום הנו IBM System Z. החברה אחראית להמצאות רבות ומגוונות ששינו ושיפרו את חיינו ביניהן הכספומט, הדיסק הקשיח, התקליטון (Floppy disk) ועוד.IBM מפעילה כיום 12 מעבדות מחקר עולמיות (השניה בגודלה בישראל – בקמפוס אוניברסיטת חיפה), עובדי החברה זכו במהלך השנים בחמישה פרסי נובל.

 

הכותב הנו מייסד המוזיאון לתולדות המחשב האישי, מרצה בכיר לחדשנות ומנכ"ל ג'ון ברייס מדיאטק הייטק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מור ורדי
IBM– הענק הכחול
צילום: מור ורדי
מומלצים