שתף קטע נבחר

 
צילום: דובר צה"ל

הערכה בישראל: הסלמה משמעותית קרובה מול עזה

חודש הרמדאן יסמן את המפנה: הפעילות לאיתור שלושת הנערים החטופים תעבור ביו"ש למישור המודיעיני, ובישראל מעריכים כי השלב הבא יסיט את המערכה לעבר הרצועה. לחמאס רקטות שמסוגלות לפגוע מצפון לגוש דן, אך דווקא מפני שבשלב זה נמצא הארגון בשפל - הסכנה גדולה

בהתחשב בעובדה שחודש הרמדאן שיחל בעוד 10 ימים יפחית בצורה משמעותית את כמות המעצרים והפשיטות בניסיונות לאתר את שלושת הנערים החטופים, מעריכים גורמים בישראל שהפעילות המבצעית תעבור ביהודה ושומרון למישור המודיעיני. השלב הבא במערכה המתמשכת יהיה נגד רצועת עזה, וכנראה שהרבה יותר מהר ממה שחשבו כאן קודם לכן.

 

עוד בפרשת החטופים:

בדיקה: למה לא ניסו לאתר השיחה מהנער?

אסירים ביטחוניים רקמו תוכניות חטיפה בכלא

 

תקיפות חיל האוויר הלילה ברצועת עזה    (צילום: דובר צה"ל)

תקיפות חיל האוויר הלילה ברצועת עזה    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

התמונה הכללית מצביעה על כך שחמאס נמצא כעת בשלב שלא מוגדר כברור. השנתיים האחרונות גזרו על הארגון בידוד אזורי הולך וגובר. כדי לצאת ממנו החליטו ראשיו ללכת בדרך הפיוס. בגישה של "ירידה לצורך עלייה" חשבו בחמאס על הכיוון הבא: "נעשה שלום, נוותר לכאורה על השלטון בעזה, נמתין לבחירות, ננצח ואז נקבל גם את יהודה ושומרון".

 

אלא שהמציאות תמיד הרבה יותר מורכבת. בשטח, הפיוס הפנים-פלסטיני מתקדם בצורה אטית ביותר: משבר המשכורות של עשרות אלפי פקידי ממשלת חמאס נמשך ועדיין לא הופעל המנגנון שדרכו הם יקבלו כסף. במקביל, מעבר רפיח עודנו סגור, עידן פריחת מנהרות ההברחה נותר בגדר חלום והיחסים עם משטרו של א-סיסי במצרים רעים מתמיד. המציאות בעזה אינה פשוטה והלחץ על חמאס גדול.

חייל צה"ל בפעילות בחברון. הגזרות ישתנו? (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל צה"ל בפעילות בחברון. הגזרות ישתנו?(צילום: AP)

בצד השני, ישראל יוצאת למהלך רחב היקף ביהודה ושומרון, מנצלת את ההזדמנות של החטיפה ומפעילה שני מבצעים במקביל: איתור החוטפים והחטופים והנחתת מהלומה על התשתית האזרחית של חמאס ביהודה

ושומרון. זה לא בהכרח מקרב את ישראל אל החטופים, אבל בהחלט מאפשר לה לנצל הזדמנות חד-פעמית להכות במוסדות, סמלי ובכירי הארגון עם מטריית גיבוי בינלאומית ושתיקה רועמת של מדינות ערב.

 

ואם כל זה לא מספיק, בא השבוע נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן ומכריז כי מי שביצע את החטיפה מנסה להרוס את הרשות הפלסטינית. "יהיה לנו איתו שיח אחר", אמר. כנראה שגם ברשות ולא רק בירושלים מעריכים שתשתית חמאס עומדת מאחורי החטיפה. בד בבד סביר שהשיח שעליו מדבר הראיס מעמיד את הפיוס בסכנה.

 

תפילה בטלמון בהשתתפות הרבנים הראשיים    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

תפילה בטלמון בהשתתפות הרבנים הראשיים    (צילום: ג'ורג' גינסברג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האלוף יואב (פולי) מרדכי בהערכת מצב (צילום: דוברות מתפ"ש) (צילום: דוברות מתפ
האלוף יואב (פולי) מרדכי בהערכת מצב(צילום: דוברות מתפ"ש)

תנועת המלקחיים הזאת מכווצת את חמאס, מגבירה את הלחץ עליו ומפחיתה בהתאם את התמיכה בו. עם היווצרות כל התנאים,

התגובות מעזה הופכות להיות מיליטנטיות יותר. דובר חמאס סאמי אבו זוהרי אמר אתמול כי הימים הקרובים יוכיחו שחמאס מסוגל להשיב מלחמה שערה. הוא רמז כי בידי ארגונו יש קלפים רבי-עוצמה. כוונתו לארסנל הרקטות שבידי חמאס שהולך ומתעצם. חמאס מסוגל לפגוע כיום בגוש דן ואף מעט צפונית יותר, ומניין הרקטות עומד על עשרות רבות.

 

ההיסטוריה הקרובה מראה שחמאס מסיים סבבי אלימות בצורה מחוזקת: האהדה הציבורית לארגון גוברת, ההבנות מול ישראל מקלות על החיים ברצועה ומצרים מתקרבת שוב בעקבות התיווך. נראה שחמאס נמצא בנקודת שפל בכל תסריט אפשרי, עם פיוס מדומה או בלעדיו, ולכן ההערכה של גורמים ישראליים היא שצפוי סבב הסלמה משמעותי בתקופה הקרובה מול רצועת עזה.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חמאס סופג בידוד אזורי הולך וגובר (ארכיון)
צילום: EPA
מומלצים