שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל

בין סוריה לעזה: מטוסי ביון מעל חברון

עשרות כלי טיס מודיעיניים מועברים מגזרותיהם ליהודה ושומרון כדי לסייע "מסביב לשעון לכוחות הקרקעיים" באיתור החטופים. איך זה מתנהל?

יותר משבועיים עברו מאז חטיפת שלושת הנערים, ומבצע "שובו אחים " חסר התקדים ביהודה ושומרון נמשך - לא רק בדמות פשיטות ומעצרים: עשרות רבות של כלי טיס מודיעיניים בשירות צה"ל משתתפים במצוד אחר שני החוטפים מחמאס בתקווה להגיע אל נפתלי פרנקל, אייל יפרח וגיל-עד שער. הכוחות באוגדת איו"ש משתמשים בשגרה בעיקר במזל"ט הקטן "רוכב שמיים", אולם הפעם המעטפת הטכנולוגית כוללת אמצעים אוויריים וקרקעיים שכמותם לא נראו באזור כבר שנים, אמצעים המוכרים יותר מגזרות אחרות, כמו גבול הצפון ורצועת עזה.

 

עוד בחדשות:

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מלבד מכ"מים מסווגים שפרס חיל האוויר באזור חברון, למרדף אחרי החוליה תורמים גם מטוסי הביון המאוישים מטייסת "הגמל המעופף" (הטייסת הראשונה), שבסיס האם שלה נמצא בשדה דב שבתל-אביב. צוותי מטוסי הצופית והחופית הוקפצו בשבוע האחרון לחברון כמה פעמים מגזרות שהם נוהגים לפעול בהן, כמו סוריה, גם ביום הפיגוע הקטלני בגבול ברמת הגולן. "נכון שרוב הפעילות שלנו היא בצפון או בעזה, אבל אנחנו מכירים טוב את גזרת איו"ש ועובדים בשיתוף פעולה מעולה עם החטיבות. אנו פועלים מסביב לשעון לסייע לכוחות הקרקעיים ומספקים מודיעין חזותי איכותי תוך שמירה על החיילים מלמעלה בסריקות, בפשיטות ובמעצרים", אמר בשיחה עם ynet מפקד הטייסת, סא"ל י'.

 

טייסת המודיעין בפעולה                 (צילום: אתר חיל האוויר) (צילום: אתר חיל האוויר)
טייסת המודיעין בפעולה (צילום: אתר חיל האוויר)

 (צילום: אתר חיל האוויר) (צילום: אתר חיל האוויר)
(צילום: אתר חיל האוויר)

 (צילום: אתר חיל האוויר) (צילום: אתר חיל האוויר)
(צילום: אתר חיל האוויר)

 (צילום: אתר חיל האוויר) (צילום: אתר חיל האוויר)
(צילום: אתר חיל האוויר)

 (צילום: אתר חיל האוויר) (צילום: אתר חיל האוויר)
(צילום: אתר חיל האוויר)

חוקרי השב"כ נהנים מהיתרונות של צוותי הטייסת: התמחות במעקב אחר מטרות חשודות כמו כלי רכב או בני אדם לאורך זמן; עיבוד, ניתוח ופענוח מיידיים של המודיעין החזותי על-ידי סיירי אמ"ן הנמצאים על המטוסים והפקת תצלומי אוויר מזוויות שונות לכוחות הקרקעיים לפני הפעילות וגם במהלכה.

 

המצלמות המתקדמות שעל קצה המטוסים מאפשרות צילומים ברזולוציה גבוהה מכמה זוויות במקביל, שקצין אמ"ן יכול לראותם מיד במסך ה-LCD שבסיפון המטוס. המטוסים לא צריכים להתקרב למטרה כדי לעקוב אחריה. הצוותים יכולים לעקוב אחרי רכב חשוד הנוסע בפאתי דמשק גם אם הם נמצאים בשמי לבנון או מעל רמת הגולן. יתרון נוסף של הטייסת המאוישת המספק גמישות מבצעית הוא מהירות הטיסה הגבוהה יותר של המטוסים הקלים לעומת כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים). יתרון זה מאפשר הפעלה בצפון, באיו"ש ובדרום באותה הגיחה.

 

"גייסנו סדר כוחות גדול של מילואים מהטייסת למבצע הזה", מגלה סא"ל י', "גם בשגרה ובחירום יש לנו משרתי מילואים רבים, אך האירועים האחרונים בכל הגזרות העצימו זאת. הטייסת משתתפת בהגנה מפני ירי טילים ובפעולות תגובה של חיל האוויר".

 הממצאים החזותיים שמפיקות טייסות המודיעין לצד ממצאי האזנה ומעקב שמפיקים חיילי יחידת 8200 של אמ"ן, וממצאים ממקורות אנושיים של יחידה 504 של אמ"ן ונחקרי השב"כ - כל אלה מנוקזים לחפ"ק אחוד של שב"כ, המנהל את המצוד. משם, אחת לכמה שעות, נגזרות פעולות מבצעיות לכוחות בשטח.

 

בתוך כך במערכת הביטחון צפויים להחליט עד אמצע השבוע אילו הגבלות יוטלו השנה, או לחלופין אילו מההקלות של אשתקד לא ימומשו בחג הרמדאן הנוכחי, שהחל אמש. המשמעות העיקרית תהיה בתפילות יום השישי של החג, הראשונה בהן בסוף השבוע הקרוב, שבה צפוי לרדת באופן ניכר מספר הפלסטינים שיורשו לעלות להתפלל בהר הבית. בשנה שעברה הותר לרבע מיליון איש להתפלל שם. ההגבלה תחול כנראה בעיקר על תושבי נפת חברון, המונים כ-300 אלף נפש, רובם נחשב דתיים.

 

הלילה עצרו כוחות הביטחון עוד שבעה פלסטינים וסרקו 190 אתרים חשודים במסגרת המבצע. בימים האחרונים דווח שלוחמים מחיל ההנדסה שהוקפצו מבית הספר להנדסה שבערבה פועלים ביערות מערבית לצומת גוש עציון. הם מסתייעים באמצעים טכנולוגיים לחיפוש מוקשים ועצמים מתחת לאדמה. הלוחמים סורקים את הקרקע באמצעות גלאי עצמים מתקדמים ואף באמצעות סכיני פלסים. למאמצי החיפושים נוספו גם בלוני תצפית בעיקר מצפון לחברון. כמו כן נעזרים בכלבי גישוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר חיל האוויר
טייסת המודיעין בפעולה
צילום: אתר חיל האוויר
מומלצים