שתף קטע נבחר

סוף עצוב: גופות שלושת החטופים אותרו באזור חברון

הבשורה הקשה מכול: יותר משבועיים לאחר שנחטפו בגוש עציון, איתרו כוחות צבא את גופותיהם של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח באזור חלחול. על פי הערכות, הם נורו מיד לאחר החטיפה ונקברו לאחר מכן בבור שחפרו חוטפיהם. המחבלים כיסו את מקום הקבורה בשיחים, ביריעת פלסטיק ובאבנים, אך לפני כמה ימים נמצאו בסמוך משקפיים וסנדל של אחד החטופים, ואלו מיקדו את המחפשים בשטח. נתניהו: חמאס אחראי וחמאס ישלם

מדינה שלמה התפללה שהם יחזרו הביתה בשלום - אבל הערב התקווה נגוזה. גופותיהם של גיל-עד שער בן ה-16 מטלמון, נפתלי פרנקל בן ה-16 מנוף איילון, ואייל יפרח בן ה-19 מאלעד - שלושת הנערים שנחטפו לפני יותר משבועיים בגוש עציון - אותרו היום (ב') ב"חירבת ארנבה", צפונית לעיירה חלחול באזור חברון. הגופות הועברו לזיהוי במכון לרפואה משפטית אבו כביר. כוחות נרחבים של צה"ל ושב"כ התפרסו באזור, והרמטכ"ל הגיע לזירה. הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס לישיבה מיוחדת ודן בנושא. ynet העביר שידור ישיר ממוקדי האירועים.

 

שלוש הגופות נמצאו בשעה 17:00 בבור לא עמוק שנחפר על ידי חוטפיהם בוואדי שבין הכפר בית כחיל לחלחול, סמוך לבריכה חקלאית. המחבלים כיסו את מקום הקבורה בשיחים, ביריעת פלסטיק ובאבנים, אך לפני כמה ימים נמצאו בסמוך משקפיים וסנדל של אחד החטופים, ואלו מיקדו את המחפשים בשטח.

 

על פי הערכה, הנערים נורו זמן קצר לאחר חטיפתם, כחלק מתוכנית מוקדמת של החוטפים. אלו תכננו, על פי אותן הערכות, להרוג את החטופים שיצליחו להכניס למכוניתם, ואז לשאת ולתת על הגופות במועד שאותו הם יבחרו. בכפוף לכך, הם לא שיגרו דרישות לעבר ישראל, חלק מדפוס פעולה אופייני לחמאס ביהודה ושומרון.

 

"שלושת הנערים נחטפו ונרצחו בדם קר על ידי חיות אדם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הקבינט. "לבנו שותת דם, העם כולו בוכה עם המשפחות. נקמת דם ילד קטן עוד לא ברא השטן, וגם לא נקמת דם של נערים צעירים וטהורים שהיו בדרך הביתה לפגוש את הוריהם ולא יראו אותם עוד. חמאס אחראי וחמאס ישלם".

 

דובר חמאס סאמי אבו זוהרי הגיב לדברי נתניהו ואמר בראיון לרשת "אל-ג'זירה" כי "איומי האויב על בני העם הפלסטיני לא מפחידים אותנו, אנחנו מוכנים להגן על בני עמנו".

זירת מציאת הגופות ()
זירת מציאת הגופות
 

  (צילום: GoogleMaps) (צילום: GoogleMaps)
(צילום: GoogleMaps)
גופות החטופים מובלות למכון לרפואה משפטית, הערב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גופות החטופים מובלות למכון לרפואה משפטית, הערב(צילום: ירון ברנר)

שער, פרנקל ויפרח נחטפו כשעלו על טרמפ באזור גוש עציון. על פי הודעת השב"כ, מרואן קוואסמה (29) ועמאר אבו עיישה (33) מחברון, שני מחבלים פלסטיניים מחמאס שריצו תקופת מאסר בכלא הישראלי בעבר, הם שני המעורבים העיקריים בחטיפה. מאז האירוע התנהל מצוד אחר השניים, אך מאמצי מערכת הביטחון לא הובילו עד כה לאיתורם. על פי הודעת שב"כ לאחר איתור הגופות, "בשעות אלה מתבצעות חקירות בשטח ונמשכות הסריקות באזור. הארגון ממשיך במאמצים המודיעיניים והמבצעיים ללכידת כל המעורבים בפיגוע, ובכלל זה, שני המבוקשים החשודים כחוטפים ורוצחי הנערים".

 

מבצע "שובו אחים" לאיתור הנערים וחוטפיהם יצא לדרכו זמן קצר לאחר האירוע. כוחות רבים סרקו שטחים סמוכים, הפעילו אמצעים מיוחדים ועצרו עשרות פלסטינים בתקווה לדלות מידע על הפעולה. ראש הממשלה ובכירי מערכת הביטחון הצהירו ללא הרף כי "הפעולות מתבססות על ההנחה כי הנערים עדיין בחיים", אולם הערכות ביטחוניות אחרות - שהתבססו על מקרי עבר ועל ניתוח דפוסי פעולה חבלניים - גרסו שורה תחתונה פסימית יותר.

אחיותיו של גיל-עד שער, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אחיותיו של גיל-עד שער, הערב(צילום: מוטי קמחי)
אזור מציאת הגופות, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אזור מציאת הגופות, הערב(צילום: גיל יוחנן)
 

מחוץ לבית משפחת יפרח באלעד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מחוץ לבית משפחת יפרח באלעד(צילום: עידו ארז)

מחוץ לבית משפחת פרנקל בנוף איילון (צילום: צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: צילום: אלי מנדלבאום)
מחוץ לבית משפחת פרנקל בנוף איילון(צילום: צילום: אלי מנדלבאום)

סריקות צה"ל בשטח סביב חברון נועדו בעיקר לשלול את האפשרויות הנוספות שעלו בחקירות השב"כ. אלו, בנוסף למעצרים, הולידו לעתים מידע שגוי שהיה צריך להיבדק בכל מקרה. על פי הערכות, הכוחות הגדולים שפעלו בשטח אפשרו לעשות זאת במהירות ועל ידי כך הצליחו

גם למנוע מהחוטפים לנוע ממקום למקום ואולי אפילו להסתיר את הגופות.

 

קוואסמה נעצר כבר בהיותו בן 18, נשפט וריצה עשרה חודשי מאסר עד אוגוסט 2004. מאז נעצר עוד ארבע פעמים נוספות, בחלקם גם במעצרים מנהליים. בחקירתו האחרונה בשנת 2010, הודה כי הוא מגויס לחמאס הצבאי באזור חברון משנת 2009, היה מעורב באימונים

צבאיים במערות באזור חברון, פעל להשגת חומרי גלם לצורך ייצור חומר נפץ וסייע לארגון בגיוס צעירים נוספים לפעילות חמאס. בגין פעילות זו הוא נכלא עד מרס 2012. עמאר נעצר לראשונה בנובמבר 2005, נחקר והועבר למעצר מנהלי עד יוני 2006. הוא נעצר בשנית לתקופה קצרה באפריל 2007. אחיו היה מחבל שנהרג בנובמבר 2005, בעת שניסה להשליך מטען חבלה, לעבר כוח צה"ל. אביו נעצר בישראל כמה פעמים, בגין פעילות טרור. 

פעילות כוחות הביטחון באזור חברון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילות כוחות הביטחון באזור חברון(צילום: AFP)

 (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
(צילום: גיל יוחנן )

אזרחים מדליקים נרות זיכרון ליד המכון לרפואה משפטית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אזרחים מדליקים נרות זיכרון ליד המכון לרפואה משפטית(צילום: ירון ברנר)

בני נוער מדליקים נרות זיכרון בכיכר רבין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בני נוער מדליקים נרות זיכרון בכיכר רבין(צילום: ירון ברנר)

עשרות קרובים ובני משפחה התאספו עם פרסום הבשורה בשלושת בתי הקורבנות - משפחת יפרח באלעד, משפחת שער בטלמון ומשפחת פרנקל בנוף איילון. "בני המשפחה קיבלו זאת בהלם", אמרו באלעד. "אמרו להם שנמצאו גופות, שאין עדיין זיהוי, אבל הם הבינו. עד להודעה הייתה להם תקווה שהחטופים יימצאו בחיים, והיום הבינו שזה כבר לא יקרה". שכנים אחרים הוסיפו כי "קשה למשפחה וקשה גם לנו לשמוע שאייל כבר לא בין החיים. מה שנותר לנו זה לחזק אותם".

 

 

פוליטיקאים ואישי ציבור רבים הגיבו אף הם לאירוע, הביעו צערם על מות הנערים וקראו ברובם לתקוף את חמאס. "כל העם מרכין ראש ביגון

כבד מנשוא", אמר נשיא המדינה שמעון פרס. "זה 18 ימים שהעם התפלל בפה אחד כי גורל הנערים הנפלאים שלנו יהיה כי יימצאו חיים ושלמים. עתה, עם קבלת הבשורה המרה, עם ישראל כולו מתאבל על מותם בטרם עת. נישאר נחושים להעניש ביד קשה את המחבלים הנפשעים. מלחמתנו בטרור רק תגבר ולא תיחלש כדי שטרור רצחני זה לא יעז להרים את ראשו".

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד גינה את החטיפה והרצח ואמר כי "מדובר בהתנקשות פחדנית בשלושה צעירים ישראלים". מעט מאוחר יותר, גינה גם הבית הלבן את הפעולה "באופן הנחרץ ביותר". דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי כינתה את האירוע "טרגדיה" וקראה במקביל לאיפוק מצד הצדדים ולשימור שיתוף הפעולה הביטחוני, "למרות הכאב העצום". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, רון בן ישי, אליאור לוי, רועי קייס, איתי בלומנטל וגלעד מורג וירון קלנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים