שתף קטע נבחר

נוטלים תרופות? אל תפסיקו באמצע

גם אם לא נוח, גם אם מעיק לפעמים - למה כל מי שנוטל תרופה באופן קבוע או בגלל מחלה, חייב להתמיד עד הסוף?

81%‬ מהישראלים ביקרו אצל רופא בשנה האחרונה, ולרובם המכריע גם נרשמה לפחות תרופה אחת במהלך הביקור. אבל שליש מהם לא השלימו את לקיחת התרופה כנדרש. חלק בכלל לא קנו אותה, חלק קנו אבל כלל לא נטלו אותה. והרוב התחילו את הטיפול והפסיקו אותו לפני הזמן.

 

 

 

ד"ר דוד ארגז מציין שהסיבה העיקרית לכך היא אי נוחות בשימוש (כלומר טבליות גדולות מדי, צורך בנטילה יותר מפעם ביום, תופעות לוואי לא נעימות, שגרת בדיקות ופיקוח נלווה לנטילת התרופות). ככל שהטיפול מורכב יותר, ההיענות של המטופל היא בעייתית יותר, וכל חולה יעדיף טיפול בנטילה אחת ליום על פני מספר פעמים רב יותר.

 

היענות והתמדה בטיפול לאורך זמן היא תהליך מורכב והרבה גורמים משפיעים עליו: הרופא, המחלה והטיפול שינתן למטופל. ד"ר דוד ארגז מביא דוגמא מעולם התוכן שלו: במחלקות הפנימיות אנו עדים לסיבוכים הקשים של מחלות, הנובעים מטיפול מונע לא מספק. למשל נושא פרפור פרוזדורים שמעלה את הסיכון לשבץ מוחי פי 5. על מנת למנוע את השבץ הזה יש ליטול "מדללי דם" (נוגדי קרישה) וחשוב להתמיד בטיפול זה גם כשמרגישים טוב. היה אפשר למנוע רבים מאירועי השבץ באמצעות התמדה בטיפול.

 

לדברי ד"ר ארגז, פנימאים פוגשים חולים רבים שסובלים מפרפור פרוזדורים, שבגלל שהם חשים בטוב ולא מודעים לסיכון המוגבר לשבץ מוחי, הם לא מקפידים על נטילת תרופות.

 

כדי להתמודד עם הבעיה, חשוב מאוד להסביר לחולים לגבי חשיבות ההתמדה בטיפול, וכן תמיכה של בני המשפחה עשויה להוביל לשיפור ההיענות לטיפול תרופתי. בנוסף לכך, הרפואה כל הזמן משתפרת ומתקדמת, והיום קיימות בשוק תרופות חדשות וידידותיות יותר לשימוש, כמו למשל הקסרלטו, שנוטלים פעם ביום, במקום פעמיים או אפילו שלוש בתרופות ישנות יותר. כך אנחנו מקלים על חיי החולים ויכולים להעלות את שיעורי ההתמדה שלהם לנטילת תרופות.

 

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המומחים המוצגים במסגרתם


פורסם לראשונה 30/06/2014 19:32

 

מומלצים