שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

שמירה אזורית: למה אתם לא שומעים אזעקה?

זאת שיטת הפוליגונים: מערכת ממוחשבת מחלקת את הארץ ל-204 אזורים. רגע אחרי השיגור היא מחשבת היכן תיפול הרקטה, ורק שם נשמעת האזעקה

לאורך היומיים האחרונים התלוננו מצטרפים חדשים רבים לטווח הרקטות – בעיקר תושבים מערי השפלה, גוש דן והשרון – שמדי פעם הם לא שומעים אזעקות, ואילו היירוטים נשמעים היטב. אלא שלא מדובר בתקלה של מערכות הצופרים והגילוי שמפעילים חיל האוויר, אגף התקשוב ופיקוד העורף, ואפילו להיפך: במבצע צוק איתן נרשם יישום מעשי ראשון של חלוקת הארץ ל-204 אזורי התראה שונים.

 

המשמעות היא שרקטה שיוצאת מרצועת עזה מזוהה מיידית על ידי המכ"מים של חיל האוויר, והמערכת, בסנכרון עם כיפת ברזל, מחשבת אוטומטית את מקום הנפילה הצפוי.

 

במלחמת המפרץ הראשונה כללה מערכת הגילוי וההתראה אזור התראה אחד בלבד (למעשה כל הארץ), ואילו כיום יש 204 כאלה, המכונים פוליגונים. המטרה היא לצמצם ככל האפשר את מספר האזרחים שייכנסו לשווא לחרדה ולמרחב מוגן.

 

לפיכך, זיהוי רקטה שיוצאת מצפון הרצועה לאשדוד יפעיל את האזעקות בעיר בלבד ולא ביבנה הסמוכה. כך גם רקטה שתשוגר לחולון תפעיל את הצופרים בעיר ולכל היותר את הצופרים בבת ים הצמודה.

 


 

הפוליגונים אינם סימונים קשיחים על מפה אלא שטח טבעתי שהמערכת מסמנת מיד כאזור שבו תיפול הרקטה. במבצע הנוכחי, מתוך מאות אזעקות שהופעלו, רק ארבע הוגדרו אזעקות שווא. ל-3,000 הצופרים הפרוסים ברחבי הארץ נוספו בימים האחרונים עוד עשרה, בעיקר באזור השפלה, בשל פניות של העיריות שלפיהן תושבים מתקשים לשמוע את האזעקות.

 

המטרה הבאה בפיקוד העורף היא לבטל לחלוטין את אזורי ההתראה, ולמקד את מיקום הנפילה עד לרמת השכונה ואף הרחוב. ההתראה תוכל להגיע באזעקה, במסרון או צפצוף מיוחד בסלולרי, במחשב, בממירי הטלוויזיה או במכשירי הרדיו. הפרויקט נמצא בשלבים מתקדמים של פיתוח במחלקת התקשוב של פיקוד העורף, וניסויים מבצעיים בו החלו בחודשים האחרונים.

מנוע של טיל "טמיר" של כיפת ברזל שחדר לבית מגורים (צילום: חיים בן עזריה) (צילום: חיים בן עזריה)
מנוע של טיל "טמיר" של כיפת ברזל שחדר לבית מגורים(צילום: חיים בן עזריה)

היירוט מעל ראשל"צ ()
היירוט מעל ראשל"צ

השר אהרונוביץ' עם ראש העיר ראשל"צ דב צור (צילום: ניר טרם) (צילום: ניר טרם)
השר אהרונוביץ' עם ראש העיר ראשל"צ דב צור(צילום: ניר טרם)

 

להיעדר האזעקה באזורים שמעליהם פועלת מערכת כיפת ברזל יש חיסרון נוסף. לאחר יירוט מוצלח אתמול בבוקר נפל מנוע של טיל "טמיר" של כיפת ברזל לתוך ביתה של משפחת בן עזריה בראשון לציון.

המנוע חדר דרך הגג וגרם להרס בחדר המדרגות, שלמרבה המזל היה ריק מדיירים.  

 

בראשל"צ לא נשמעה אזעקה באותם רגעים מאחר שהרקטה שנורתה מעזה לא כוונה לעיר, ומערכת החישוב של פיקוד העורף זיהתה שהנפילה מכוונת למקום אחר. על רקע זה ניצל ראש העיר דב צור את ביקורו של השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' בעיר, והעלה באוזניו את ההכרח בהפעלת אזעקה גם באזור היירוט.

 

"המקרה הזה מוכיח עד כמה חשוב להיות במרחבים מוגנים", הוסיף צור. "באירוע הזה רק נס מנע אסון. לא הייתה אזעקה ותושבים לא היו במרחבים מוגנים. אנחנו שומעים יותר ויותר על נפלי יירוט, וזאת הסיבה שאני חושב שיש צורך להרחיב את מעגל האזעקות".


פורסם לראשונה 09/07/2014 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
סוללת כיפת ברזל
צילום: gettyimages
מומלצים