שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

זעם בדרום: "ממשלת ישראל פחדנית, הפסקת אש עכשיו לא תביא שקט"

תושבים וראשי רשויות בדרום הארץ דורשים מממשלת נתניהו לנטרל את חמאס מנשקו לחלוטין כבר במבצע צוק איתן. "בעמוד ענן כבר יכולנו להכריע את הכף, אבל נתניהו לא עמד בלחץ", אמר תושב אשקלון. ראש מועצה: "אם חמאס לא יקבל מכה אנושה הוא יוכל לשגר טילים מחר בבוקר"

ירי הרקטות מרצועת עזה נמשך כבר שבעה ימים, ולפי נתוני צה"ל, 1,008 רקטות נורו מיום שני שעבר ועד שעות הערב (יום ב') לעבר שטח ישראל. כשברקע הדיבורים על הפסקת אש, תושבים בדרום - שסובלים בשנים האחרונות לא פעם מירי של רקטות מרצועת עזה - ירי שלא בא על פתרונו גם אחרי מבצעי עופרת יצוקה ועמוד ענן - מותחים ביקורת על הממשלה שעשויה להפסיק את המבצע בכל רגע ולהותיר לחמאס אלפי רקטות. כבר למעלה משבוע שהדרום משותק, ילדים סגורים בבתים, עסקים נעולים, והאזרחים מתקשים לנהל סדר יום. מאות משפחות שיצאו עם ילדיהן מעוטף עזה ומתארחות באזורים מחוץ לטווח הירי שואלות את עצמן מתי יתאפשר להן לחזור הביתה לשגרה.

 

"מצטייר כפחדן". נתניהו השבוע בקריה                 (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
"מצטייר כפחדן". נתניהו השבוע בקריה (צילום: חיים צח, לע"מ)

עוד בחדשות:

 

במרכז המסחרי ליד עיריית אשקלון התושבים נקלעים לשיחה סביב סיום מבצע "צוק איתן" והפסקת אש. רובם טוענים שהם מגלים איפוק וסובלים כדי שהפעם ישראל תכה חזק בחמאס כך שהמצב לא יחזור לקדמותו. אריה גלבר, תושב העיר, משוכנע שצריך להכניע את חמאס הפעם. "כמו שמביאים לכאן שחקני חיזוק, צריך להביא לכאן את פוטין שיהיה ראש ממשלה. ביבי מצטייר כפחדן שעושה חשבון לכל אומות העולם", הוא אמר. "אם תהיה פה עכשיו הפסקת אש, לא יהיה כאן שקט לעולם. צריך לגרום לפלסטינים להוקיע את המחבלים מקרבם ולתת למנהל לסיים את המשימה. אני בעד כניסה קרקעית נקודתית ולא לכבוש את עזה - לתת מכה ולצאת. בעמוד ענן כבר יכולנו להכריע את הכף, גמרנו לחמאס את הכוח, אבל ראש הממשלה בנימין נתניהו לא עמד בלחץ ולא ניצל את העיתוי".

 

 

נפילה השבוע באשקלון              (צילום: רפי בונן) (צילום: רפי בונן)
נפילה השבוע באשקלון (צילום: רפי בונן)

 (צילום: רפי בונן) (צילום: רפי בונן)
(צילום: רפי בונן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

יירוטים מעל שמי אשקלון                (צילום: משה עמר) (צילום: משה עמר)
יירוטים מעל שמי אשקלון (צילום: משה עמר)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
בן ציון אטייה, המתגורר גם הוא באשקלון, הציג עמדה דומה. "כאשקלוני אני חושב שאם ממשלת ישראל תקבל על עצמה הפסקת אש, זה יהיה הפסד ממשי המדינה במערכה", הוא אמר. "לא יכול להיות מצב שהמדינה תלך להפסקת אש כשיורים עליה טילים והתגובה תהיה עדינה מצד הממשלה והעומד בראשה, ביבי נתניהו. אני קורא לו בשם התושבים להתעורר, כי התגובה צריכה להיות חריפה וחזקה יותר. אם תהיה הפסקת אש במערכה הזאת, זה יהיה הפסד. יש לנו יתרון שהתושבים מחוזקים. צריך להיכנס בחמאס ולא לחזור למציאות הזאת עוד חודשיים. הפסקת האש תיתן לחמאס להתגבר כי בסבב הזה ראינו טילים יותר מתקדמים וחמאס עלה בדרגה, ולכן בשום פנים ואופן אסור לעשות הפסקת אש".

 

גם ביישובים הקרובים יותר לרצועת עזה, הסובלים מטרור הקסאם כבר 13 שנים, מצפים שהמבצע הזה יביא אחת ולתמיד את השקט. בתיה קטר משדרות מדואגת גם כן: "אני מפנה אצבע מאשימה כלפי ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון משה יעלון. נראה שהם החליטו לא להחליט, שהם עסוקים בלכבות שריפות ולא ממש בלהתקדם קדימה. הם צריכים לתת תשובות ולפתור את הבעיות. לעצור את הירי בהסכם רגיעה או לחסל את הטרור. אבל שלא ישאירו אותנו במצב הזה כבר יותר משבוע. תראה מה קורה בשדרות, העיר משותקת, אין אנשים ברחובות, העסקים סגורים, משפחות עזבו ולא רוצות לחזור. נראה שאנחנו מתקדמים לשום מקום".

 

תושבת אחד המושבים בעוטף עזה, שנמצאת בימים אלו בקיבוץ בצפון, אמרה ל-ynet: "מהבוקר עד הערב אני עוקבת בדריכות ומצפה לשמוע שיש התקדמות, ולא משנה איזה, לפחות שיהיה משהו שנוכל לראות את הסוף. בינתיים, אני רואה שהמצב הפך לשגרה. הם יורים, אנחנו מגיבים וחוזר חלילה. עד מתי יימשך כל הסיפור הזה? אף אחד לא מספק תשובות. בפועל, אנחנו משותקים. לא עובדים, לא יכולים לחזור הביתה, הילדים מחוץ למסגרות וזה ממש בלתי אפשרי. הילדים רוצים לחזור הביתה, הם לא מבינים מדוע כל-כך הרבה זמן אנחנו מחוץ לבית. אני מצפה שהממשלה תספק לנו תשובות: או שהולכים להפסקת אש או שמאיצים את המבצע, אבל לפחות שמישהו יגיד מה צפוי לנו. אנחנו חזקים, נמשיך להיות חזקים, אבל גם נדרוש תשובות".

 

"חמאס צריך לחטוף מכה אנושה"

גם ראשי רשויות בדרום רוצים הכרעה אחת ולתמיד. "אני חושב שעוד לא הגיעה העת לרגיעה. אם זה יגיע עכשיו, הירי יתחדש", אמר ראש מועצת מרחבים שי חג'ג', "אנחנו מוכנים לכל תרחיש. גם אם המבצע יתארך בכמה ימים ואפילו שבועות אנחנו מוכנים. צריך להדגיש - אנחנו בעד רגיעה ושלום. אבל רק בתנאי שאיום הטילים מעזה באמת ייפסק. מה שאני לא רואה קורה בימים האלה, אלא להיפך. אם חמאס לא יקבל מכה אנושה, הוא יוכל לשלוח גם מחר בבוקר טילים. לכן אני לא חושב שעכשיו זה הזמן. אני לא מוכן שחמאס, ינהל את סדר היום בישראל בכלל ובדרום בפרט. אסור שזה יקרה. הוא צריך לחטוף מכה אנושה. אני סומך על ממשלת ישראל שתדע מה המשמעות של מכה אנושה".

 

נזק לרכב בשדרות            (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
נזק לרכב בשדרות (צילום: רועי עידן)

יירוטים מעל שדרות           (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
יירוטים מעל שדרות (צילום: בראל אפרים)

נזק לבית באשכול            (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
נזק לבית באשכול (צילום: בראל אפרים)

 (צילום: סטלה) (צילום: סטלה)
(צילום: סטלה)

 (צילום: סטלה) (צילום: סטלה)
(צילום: סטלה)

 (צילום: סטלה) (צילום: סטלה)
(צילום: סטלה)

במועצת אשכול, שספגה למעלה מ- 300 רקטות, לא רוצים הפסקת אש, אלא אם הדבר יוביל לשקט ולטיפול באיום המנהרות. "אם מדינת ישראל תגיע להפסקת אש בלי לנקות את כל המנהרות שמאיימות אסטרטגית גם על היישובים וגם על חטיפת חיילי צה"ל - לא עשינו כלום", אמר ראש המועצה חיים ילין. "לאחר המבצע מגיע לתושבים לישון בשקט בלי איום המנהרות. הטרור לבד לא יפרק את המנהרות. אנחנו יודעים להתמודד עם האיום הרקטי, כל המדינה כבר מתמודדת איתו. אבל האיום הוא רק למי שחי בגבול. אם יוצאים להפסקת האש עם הסדרה כמו של עמוד ענן לא עשינו שום דבר. אי-אפשר כל שנה וחצי לצאת למבצע. ואי-אפשר את הטפטוף הזה".

 

"אני מקווה שאם יש דיבורים על הפסקת אש, יהיה הסכם מלווה בהצעה אופרטיבית לפירוז של אזורים ברצועה", אמר ראש מועצת שדות נגב תמיד עידאן, שאף הוא מטיל ספק באפשרות כי הפסקת אש תוביל לשקט בעוטף. "אחרי כל מה שקרה לומר 'אופס, הפסקת אש' וכל אחד חוזר לביתו - זה לא נראה לי רציני. כולנו מבינים שההסלמה הבאה תגיע ברגע שדברים לא יסתדרו לצד השני, וכך זה היה עד היום. כמו שאחרי עמוד ענן היו טפטופים והסלמות, לי זה ברור שהפסקת אש עכשיו לא תחזיק הרבה זמן. התושבים חיים פה בשגרת חירום שנים רבות. הילדים פה הם לא ילדים סוג ב'. הם צריכים לחיות כמו ילדים בתל אביב ולא פחות מכך. השגרה שבה נפילה פה ושם זה בסדר לא יכולה להמשיך - זה מצב מטורף".

 

"צריך הפסקת אש שתחזיק מעמד"

גם בממשלה יש קולות שקוראים לנטרל לחלוטין את יכולות הירי של חמאס. שר המדע וראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, התריע: "על ישראל לחתור להפסקת אש, שתחזיק לאורך שנים ולא להתפתות להפסקת אש קצרה שלא תחזיק מעמד. אנו נמצאים בעיצומה

 של המערכה ואני סבור כי עלינו להעצים אותה באמצעים בהם שאנו משתמשים כעת. נשמעים איתותים כאלו ואחרים על הפסקת אש, אך עד שלא יהפכו להצעה או למו"מ קונקרטיים, יש להמשיך ולהעצים את ההתקפות ולנסות להחליש את הארגון הרצחני הזה עד כמה שאפשר. יש להמשיך ולתקוף כל יעד אפשרי מהאוויר, מהים ובכל האמצעים האפשריים שאין לפרט עליהם. אני פחות תומך בכניסה קרקעית".

 

השר פרי התייחס להפסקת האש, שבשעות האחרונות מנסים להוביל מתווכים חיצוניים, והוסיף: "מה שקרה במזרח התיכון הוא שבמקביל לעלייה משמעותית באיסלאם הקיצוני יש למדינת ישראל הזדמנות לחבור למדינה גדולה כמצרים, למדינות המפרץ ולסעודים, אשר לכולם אינטרס משותף להחליש את חמאס ואולי מעבר לכך. על מדינת ישראל לנסות ולתת יד לגורמים מתונים אלה או לחלקם גם בניסיונות לתווך ולהגיע להפסקת אש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
המקום שבו נפגעו שתי אחיות בנגב
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים