שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

חמאס יורה, נתניהו מאיים: "אם חמאס לא יפסיק - נרחיב הפעולה הצבאית"

במסיבת עיתונאים לאחר הפסקת האש החד-צדדית, ובזמן שחמאס ממשיך בירי הרקטות, אמר נתניהו: "נענינו להצעה המצרית כדי לתת הזדמנות לפירוז הרצועה בדרכים מדיניות. אם חמאס לא יקבל זאת, וכך זה נראה, תהיה לנו לגיטימציה להשבת השקט"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל את הקבינט לתמיכה ביוזמה המצרית להפסקת האש, אבל בינתיים האש נמשכת. במסיבת העיתונאים שלוש שעות לאחר כניסתה לתוקף של ההפוגה החד-צדדית, אמר נתניהו כי "אם חמאס לא יקבל את הפסקת האש, תהיה לנו לגיטימציה בינלאומית להשיב את השקט הנדרש". מיד אחרי ההצהרה של נתניהו נשמעו אזעקות ביישובי עוטף עזה, באשקלון, יבנה, נס ציונה ורחובות וגם באזור הכרמל. 

 

במסיבת העיתונאים אמר ראש הממשלה כי "מטרת המבצע הייתה ונותרה להשיב את השקט תוך כדי פגיעה קשה בחמאס. פגענו בהם באופן קשה ביותר וסיכלנו ניסיונות פיגוע באזרחי ישראל. נענינו להצעה המצרית כדי לתת הזדמנות לפירוז הרצועה מטילים, מרקטות וממנהרות בדרכים מדיניות. אם החמאס לא יקבל זאת, וכך זה נראה ברגע זה, לישראל תהיה כל לגיטימציה להשיב את השקט הנדרש". בהמשך הוסיף נתניהו: "אם זה יקרה, נרחיב את הפעולות הצבאיות".

 

נתניהו אמר עוד: "אנו מצפים לתמיכה מחברים אחראים בקהילה הבינלאומית". שר החוץ הגרמני פרנק וולטר-שטיינמאייר, שנפגש עם נתניהו, אמר: "לישראל הזכות להגן על אזרחיה ממתקפת טילים. השעות הבאות יהיו מכריעות. אנו מקווים שנצליח לקחת צעד קדימה ושהאש תיפסק. זו הזדמנות לדבר".

 

גם נשיא המדינה היוצא שמעון פרס התייחס בצהריים להסכם הפסקת האש. לדבריו, "הפסקת האש פותחת חלון הזדמנויות להביא את הלחימה לקצה. הבוקר הקבינט המדיני-ביטחוני אימץ את הפסקת האש. האש עד עתה לא הביאה דבר מלבד מוות והרס. חמאס בודד עצמו והעולם כולו קרא לו לשים קץ לירי. אם הם ימשיכו חרף ההצעה הם רק יביאו לעוד סבל לעם שלהם. ישראל תמשיך להגן על עצמה. זוהי מחויבותנו המוסרית וזכותנו הריבונית".

"האש לא הביאה דבר מלבד מוות". פרס ושליח הקוורטט בלייר, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"האש לא הביאה דבר מלבד מוות". פרס ושליח הקוורטט בלייר, היום(צילום: EPA)

 

 

פרס אמר עוד כי "טרוריסטים מנסים להרוג אזרחים חפים מפשע, אימהות וילדים, יהודים וערבים. עם זאת, הרקטות לא השיגו את מטרתן. אתמול פגשתי קבוצה קטנה של ילדים מאחת מהקהילות שנפגעה קשה. הם המשיכו לחייך, הם שרו, הם רקדו. הם ההוכחה לכך שהטרור לא ינצח. יש שני מחנות – מחנה הטרור ומחנה השלום. לא רק בישראל אלא גם בעולם. המבצע הוא תשובה למחנה הטרור. אנחנו רוצים להפסיק את הלחימה ואנחנו רוצים תקווה, לראות בקרוב תקווה לכול, אבל לא יכולה להיות פשרה עם טרור. הפסקת אש חייבת להיות בתנאים האלה: לא עוד רקטות, לא עוד טרור".

 

שליח הקוורטט בלייר אמר כי הוא "מקדם בברכה את היוזמה ממצרים להפסקת האש. הפסקת האש חשובה כי היא נותנת לנו הזדמנות לעצור את אובדן החיים הטרגי, האומללות והפחד. מספר האנשים שמתו בעזה טרגי. העם בישראל חי בימים האחרונים תחת אימת הטרור ומתקפות טילים, אבל המטרה היא גם לתת לנו את ההזדמנות להעמיד פתרון ארוך טווח".

 

יירוט רקטה מעל אשדוד, היום (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
יירוט רקטה מעל אשדוד, היום(צילום: אבי רוקח)

פגיעה ישירה בשער הנגב, היום ()
פגיעה ישירה בשער הנגב, היום

אחרי כמה אזעקות ונפילות באזור המועצה האזורית אשכול בשעתיים שלאחר ההודעה על ההפוגה, נורה בסביבות השעה 11:20 מטח מרצועת עזה. אזעקות נשמעו באשדוד, שדרות, קריית מלאכי ויישובים נוספים בדרום. רקטות התפוצצו בחצר בית באשדוד, באשכול ובלול ביישוב במועצת שער הנגב. הרקטה שנפלה באשדוד גרמה לנזק למבנה, ולכמה נפגעי חרדה.

 

לפי היוזמה, ישראל תפסיק את כל הפעולות התוקפניות שלה נגד רצועת עזה באוויר, בים וביבשה, ותימנע מפלישה קרקעית ומפגיעה באזרחים. כל הפלגים הפלסטיניים ברצועה יפסיקו את הפעולות התוקפניות נגד ישראל מהים, מהאוויר ומהיבשה ומתחת לאדמה בדגש על הפסקת ירי הרקטות והפסקת הפגיעה באזרחים.

 

עוד נמסר כי המעברים ייפתחו ויינתנו הקלות במעבר אנשים וסחורות. הירי ייפסק תוך 12 שעות מההכרזה על היוזמה ב-9:00, ותוך 48 שעות ייפגשו משלחות ישראל והפלסטינים כדי להשלים את השיחות לביסוס הפסקת האש. השיחות עם הצדדים ייערכו בנפרד בהתאם להבנות שהושגו בתום מבצע "עמוד ענן". הצדדים גם ידונו בנושאים ביטחוניים ומדיניים.


 

גורם מדיני בכיר הדגיש כי לא יהיה שחרור אסירים והדיונים יהיו בין היתר על פירוז הרצועה. גורם אחר הוסיף לאחר הודעת הקבינט כי "חמאס לא השיג שום דבר. ניסו לפגוע בנו בטילים

אסטרטגיים והם לא הצליחו". מנגד, הזרוע הצבאית בחמאס דחתה לחלוטין את היוזמה, כינתה אותה "כניעה" והודיעה כי "אינה שווה את הדיו שבה נכתבה". גם דוברים אחרים בחמאס הביעו התנגדות להפסקת אש, גם לאחר ההודעה הישראלית.

 

בקבינט עצמו תמכו לצד נתניהו ביוזמה להפסקת אש גם שר הביטחון משה יעלון, שר האוצר יאיר לפיד, שרת המשפטים ציפי לבני, וכן השרים יצחק אהרונוביץ' וגלעד ארדן. יו"ר ישראל ביתנו, שר החוץ אביגדור ליברמן, ויו"ר הבית היהודי, שר הכלכלה נפתלי בנט, הצביעו נגד ההצעה המצרית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
נתניהו
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים