שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, מיכל חורשי

חודשו התקיפות בעזה; צה"ל תומך במבצע קרקעי מוגבל: "צריך לטפל במנהרות"

סוף להפסקת האש החד-צדדית: צה"ל חזר לפעול בעזה בעקבות מטחי הרקטות – וכעת גם מבצע קרקעי על הפרק. קצין בכיר: "פעולה קרקעית במשך שבועיים נגד המנהרות תביא להגברת השיגורים, אבל יש לה סיכויי הצלחה". צה"ל: תקפנו 30 מטרות. הפלסטינים: הרוג ראשון מאז חידוש התקיפות

מטחי הרקטות הבלתי-פוסקים לאחר הפסקת האש החד-צדדית עשו את שלהם - וצה"ל קיבל אישור לחדש את התקיפות מהאוויר. האישור הזה עשוי להיות רק צעד ראשון בדרך למבצע קרקעי, שהבוקר נראה רחוק - לאחר החלטת הקבינט לקבל את היוזמה המצרית להפוגה. "התמרון יביא הישגים בנושא המנהרות הרבות שיש ברצועה היכן שחיל האוויר לא אפקטיבי", אמר היום (ג') בכיר בצה"ל, בתדרוך שערך לכתבים.

 

לקראת 17:30 טען צה"ל כי חיל האוויר תקפו כ-30 מטרות ברחבי הרצועה, בהם 20 משגרים מוטמנים (כולל משגרים לטווח בינוני), מנהרות טרור, אתר לאחסון אמצעי לחימה, מוקדי פעילות טרור ותשתית מבצעית של גורם בג'יהאד האיסלאמי. במקביל דיווחו הפלסטינים על הרוג בתקיפה בחאן יונס - הראשון מאז חידוש הפעילות של צה"ל.

 

עם חידוש התקיפות ברצועה התפוצצה רקטה בין בניינים בשדרות וגרמה לנזק קל, מבלי לגרום לנפגעים. בסביבות השעה 16:00 יורטה רקטה ששוגרה לעבר אשקלון. כמו כן נורו רקטות לעבר יישובים במועצה האזורית אשכול. שר החוץ אביגדור ליברמן אמר במהלך מסיבת עיתונאים שהוא מקיים בעקבות חידוש התקיפות: "מול רצועת עזה מדינת ישראל חייבת ללכת עד הסוף. יש לסיים את המבצע כשצה"ל שולט בכל רצועת עזה". 

 

בשעות הבוקר ישראל נצרה אש, כחלק מקבלת היוזמה המצרית. אבל הירי הכבד מהרצועה, ובכלל זה רקטות ארוכות טווח לכרמל ולשפלה הביאו לשינוי. גורמים מדיניים אמרו כי אחרי שחמאס והג'יהאד האיסלאמי סירבו להצעה המצרית וירו עשרות רקטות, הורו לצה"ל ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון לפעול בעוצמה נגד מטרות הטרור בעזה. "קיבלנו אישור לתקוף מהאוויר בזמן הקרוב בעקבות המטחים מהשעות האחרונות", אמר הבכיר הצבאי. "תהיה תגובה ולא נעבור על זה לסדר היום".

 

בנוגע למבצע קרקעי בעזה הרחיב הבכיר: "ההמלצות שלנו לדרג המדיני היו ברורות בנושא ובדרך הזו. תמרון קרקעי לצורך השמדת המנהרות ייקח שבוע-שבועיים והכוחות מול הרצועה מאומנים לזה וזה נמצא בליבת המוכנות שלהם. יש מספר מנהרות בודד אבל משמעותי שטרם חשפנו והן מטרות בתמרון".

 

לפי הבכיר, "לפעולה קרקעית נגד המנהרות יש סיכויי הצלחה גבוהים. זה ידרוש חיכוך עם האויב ופינוי אוכלוסייה ויביא להגברת השיגורים לישראל, אבל אנחנו סומכים על הכוחות. הפתרון יבוא מהכוחות הלוחמים בשטח, מלמטה, לא רק מהמטכ"ל".

 

הגורם הצבאי הבכיר אמר עוד כי "אין ספק שתמרון קרקעי מביא הישגים גדולים יותר. ההמלצות ברוח הזו היו ברורות. לחמאס יש רקטות לטווח הבינוני ללחימה של חודש. כדי להרוס המנהרות אתה צריך לפעול בשטחם, עד עכשיו הם בנו אותן מתוך הנחה שלא נפעל ברצועה".

שיגור מעזה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיגור מעזה, היום(צילום: AFP)

חיילים ממתינים בגבול הרצועה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים ממתינים בגבול הרצועה(צילום: רויטרס)

יירוט באשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
יירוט באשדוד(צילום: אבי רוקח)

מפקד פיקוד הדרום, אלוף סמי תורג'מן, אמר כי "לאור המשך הירי על ידי ארגון חמאס ושאר ארגוני הטרור, אנחנו פועלים מולו עכשיו כפי שפעלנו בימים האחרונים בעוצמה ואל מול מרכיבי התשתית המבצעית שלו. חמאס פתח את המערכה שלו והביא על עצמו נזק משמעותי על כל התשתיות המבצעיות שלו. במהלך המבצע, חמאס נכשל ביכולת שלו להפתיע אותנו באוויר, ביבשה ובים".

 

תורג'מן אמר עוד כי "פגענו בתשתיות המבצעיות של חמאס שמרביתם רוכזו בבתי הבכירים ובבתי המפקדים ושימשו כחדרי מלחמה וכמחסני אמל"ח. פרויקט הדגל של חמאס המנהרות ההתקפיות נחשף ונפגע והצלחנו לשבש את הרצון שלו ואת היכולת שלו להוציא פיגוע בטווח התת-קרקעי. פרויקט נוסף של הרקטות לטווח הארוך באמצעות תקיפות של חיל האוויר ובאמצעות מערכת ההגנה הצלחנו לנטרל את האפקטיביות שלו".

 

מפקד הפיקוד הוסיף כי "פעלנו מול כל התשתית המבצעית שמוכרת ופגענו בתשתית הזאת כך שהפגיעה בחמאס וביכולות שלו בתוך הרצועה היא קשה ומשמעותית. לא הפעלנו את כל היכולות, יש לנו יכולות נוספות, יש לנו תוכניות נוספות אם וכאשר נידרש נפעיל אותן במלוא העוצמה כפי שעשינו בימים האחרונים. זה מוקדם לסכם את המבצע אך זאת הזדמנות מצוינת להביע הערכה על המקצועיות והנחישות של כל הגורמים והגופים שפעלו עד כאן".

 

חמאס: "נישאר מתנגדים לכיבוש"

דובר חמאס סמי אבו זוהרי אמר במקביל להחלטה הישראלית לחדש את התקיפות בעזה כי "לא עדכנו אותנו בהצעות המצריות. ידענו מכך רק דרך אמצעי התקשורת. אף אחד לא התייעץ איתנו בנוגע ליוזמה הזאת". דובר נוסף מטעם חמאס, פאוזי ברהום, ציין: "היוזמה המצרית היא ניסיון להכניע אותנו".

 

בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק המשיך בקו התקיף נגד ישראל ואמר כי "לא יפחידו אותנו כל האיומים, ישראל הפכה את עזה לבריכת דמים, ונישאר מתנגדים לכיבוש ולתוקפנות יהיו אשר יהיו הנסיבות".

 

ירי בלתי-פוסק מהרצועה

לאחר כמה אזעקות ונפילות באזור המועצה האזורית אשכול בשעתיים שלאחר ההודעה על ההפוגה, נורה בסביבות השעה 11:20 מטח מרצועת עזה. אזעקות נשמעו באשדוד, אשקלון, שדרות, קריית מלאכי ויישובים נוספים בדרום. רקטות התפוצצו בחצר בית באשדוד, באשכול ובלול ביישוב במועצת שער הנגב. הרקטה שנפלה באשדוד גרמה לנזק למבנה, ולכמה נפגעי חרדה. לפחות שמונה רקטות יורטו במטח זה על ידי מערכת "כיפת ברזל". רקטה נוספת נפלה בשטח פתוח וגרמה לשריפת קוצים.

 

כשעה לאחר מכן נשמעו אזעקות גם באזור יבנה ורחובות, וכן בפאתי הכרמל - יקנעם, זכרון יעקב, דליית אל כרמל ויישובים נוספים. חמאס קיבל אחריות לירי רקטת R-160 ארוכת טווח לעבר זכרון יעקב. הירי נמשך כל העת, ואזעקות נשמעו גם בראשון לציון. לפחות רקטה אחת יורטה בשמי העיר. לראשונה מאז ההודעה על נצירת האש, דיווחו הפלסטינים על תקיפה אווירית ישראלית בשטח פתוח ברצועת עזה.

 

נתניהו איים: "לגיטימציה להשיב שקט" 

"מטרת המבצע הייתה ונותרה להשיב את השקט תוך כדי פגיעה קשה בחמאס", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ הגרמני, עוד לפני שחודשו התקיפות בעזה. "פגענו בהם באופן קשה ביותר וסיכלנו ניסיונות פיגוע באזרחי ישראל. נענינו להצעה המצרית כדי

 לתת הזדמנות לפירוז הרצועה בדרכים מדיניות. אם החמאס לא יקבל זאת, וכך זה נראה, לישראל תהיה כל לגיטימציה להשיב את השקט הנדרש".

 

"שמעתי את האזעקה וכרגיל רצתי לממ"ד", סיפרה ילנה שמתגוררת בסמוך לאזור נפילת הרקטה באשדוד. "היה לי ברור שנפל ממש ליד הבית שלי. הרקטה פגעה בחצר וגרמה לנזק גדול. כל הגוף שלי רעד. יצאתי החוצה, נכנסתי לתוך בית השכנים. האנשים שם היו קפואים ולא יכלו לזוז. אני לא מבינה על איזה הפסקת אש הם מדברים".


פורסם לראשונה 15/07/2014 15:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
יירוט רקטה באשדוד, היום
צילום: אבי רוקח
מומלצים