בנט: "מיטוט שלטון חמאס עומד על הפרק"
דובר צה"ל התראיין לאולפן ynet ואמר כי פעילות צה"ל בשטח הרצועה מובילה לקריסת "עיר התופת התחתית" של חמאס
"עולם של מנהרות תופת שחודרות לתוך שטח ישראל ויוצרות אפשרות למגה-פיגוע", כך הגדיר הבוקר (יום א') השר נפתלי בנט את ממצאי כוחות הצבא בשטח רצועת עזה. "הפעולה שלנו מונעת 'פיגוע תאומים' ישראלי".
מבצע "צוק איתן" - כותרות נוספות ב-ynet:
משפחות בחזית: חמאס, לא תזיז אותנו מכאן
חורבות בעזה: "לאן נתפנה? לטיול ביער?"
על פי בנט, "יש לנו מתחת לאף מבצר של טרור. אין כאן ימין ושמאל בעניין הזה. צריך לחשוב על חטיפת גלעד שליט כפול 100. פרויקט המנהרות של חמאס היה כמו פרויקט לאומי, כמו פרויקט הגרעין האיראני. לנו אין עניין להכות באזרחי עזה. יש לנו עניין להכות באיום שנקרא חמאס, הוא מבצע רצח עם עצמי. אני לא פוסל את היעד של מיטוט שלטון החמאס, זה על הפרק, אני לא מציע לחמאס לישון בשקט".
"המטרות שהוצבו למבצע הן יחסית מוגבלות וצנועות", אמר באולפן ראש אמ"ן בעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין. "ברגע זה אף אחת מהן עדיין לא הושגה, אבל אנחנו בתחילת המערכה. מי שחשב שתהיה פה מערכה של יום-יומיים טועה. משימה צבאית היא לא משימה פשוטה. יהיו בה נפגעים ונפגעים די רבים, ואנחנו צריכים להבין שאנחנו צריכים לצאת מהמבצע הזה עם פגיעה מאוד קשה בחמאס, ולא כמו ב-2 המבצעים האחרונים. מסה קריטית של מפקדים ולוחמים בזרוע הצבאית צריכים לסיים את הקריירה הצבאית במערכה הזו".
לדבריו, "מהלך צבאי אף פעם לא עומד בפני עצמו. לפעמים המאמץ המדיני נתקע והצבאי צריך לדחוף אותו קדימה ולפעמים ההיפך. אם חמאס היה מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש לא הייתה כניסה קרקעית לתוך רצועת עזה. אם חמאס ימשיך להילחם, לא תהיה ברירה אלא להרחיב את הכניסה לעזה כדי להמשיך ולפגוע בו עד שהוא יבין שהמחיר שהוא משלם הוא בלתי נסבל מבחינתו".
יומו ה-13 של מבצע "צוק איתן" נפתח בכניסה של כוחות צבא נוספים לשטח הרצועה, באזעקות ובשיגור רקטות נוספות לעבר יישובי הדרום ועוטף עזה, רובן נפלו בשטחים פתוחים. פגיעה ישירה באחד מיישובי הפזורה הבדואית - שאינם ממוגנים - סמוך לדימונה הביאה למותו בסוף השבוע של עודה אל-וודג' (32) ולפציעת ארבעה בני אדם נוספים, ובהם תינוקת וילד - כולם בני משפחה אחת. "כשאתם שומעים על נפילה בשטחים פתוחים, לפעמים זה אומר פגיעה ישירה בבית שלנו", אמר אחד מקרובי המשפחה.
במהלך סוף השבוע נהרגו חמישה חיילים בשורת תקריות קטלניות בשטח. סמ"ר איתן ברק, בן 20 מהרצליה, נהרג ביום שישי וכעת נבדק אם מותו נגרם מאש כוחות צה"ל. רב-סרן (מיל') אמוץ גרינברג, בן 45 ואב לשלושה מהוד השרון, וסמל אדר ברסנו, בן 20 מנהריה, נהגרו בהיתקלות עם מחבלים שחדרו לשטח ישראל במנהרה. צוער בר רהב, לוחם הנדסה בן 21 מרמת ישי, נהרג מירי טיל נ"ט שפגע בכלי הנדסי שבו נסע, וסמל בניה רובל, לוחם חי"ר בן 20 מחולון, נהרג בהיתקלות.
על פי נתוני הצבא, חשפו עד כה כוחות צה"ל בשטח 14 מנהרות ו-36 פירי מנהרות. עשרות מחבלים נהרגו הלילה, ואלו הצטרפו לכ-70 מחבלים שנהרגו מאז תחילת המבצע. להערכת צה"ל, המחבלים עשו עד כה שימוש בכמחצית מכמות הרקטות שברשותם. "1,705 רקטות נורו עד כה מתוך כ-10,000 שהיו ברשותם ערב המבצע", צוטט דובר צה"ל, תת-אלוף מוטי אלמוז, בסוכנות הידיעות רויטרס. "להערכתנו, 40-30 אחוזים מהרקטות שלהם הושמדו על ידינו".
אלמוז הסביר באולפן ynet כי "חמאס מאבד לאט את מערכת המנהרות, עיר התחתית והתופת שהוא בנה שם. המבצע מתקדם בהתאם לתוכנית, אנחנו מבינים שצריכים לפעול מהר ולהשיג את ההישגים בזמן הקצר ביותר".
על פי דיווחים פלסטיניים, שמתבססים על נתוני ארגוני זכויות אדם וגורמי רפואה, כ-340 בני אדם מתו עד כה בתחומי הרצועה מאז פתיחת המבצע, רובם אזרחים.
בצל העימות האלים בשטח, מנסים דיפלומטים, ראשי מדינות וגורמים מדיניים אחרים להוביל למשא ומתן שבסופו הפסקת אש ורגיעה. נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן צפוי להיפגש בדוחא עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, ולאחר מכן מתוכנן להיוועד עם ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל.
גורם במשרד החוץ הטורקי סיפר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי מדינתו החלה במגעים נרחבים - שאינם ישירים - כדי להפעיל לחץ על ישראל להפסיק את המבצע. בכיר חמאס בקהיר מוסא אבו מרזוק התייחס בראיון לעיתון א-שרק אל-אווסט לתיאום פעילות תנועתו עם קטאר וטורקיה, ואמר כי "אין אף אחד בחמאס שיכול להתרחק ממצרים או להביך אותה".