שתף קטע נבחר

למרות המצב בדרום: הפגיעה במשק מינורית

אלפי עסקים בדרום ובמרכז נפגעו במלחמה, אך אם ננתח את ביצועי הבורסה והשקל התמונה ברורה: עשרות אלפי משקיעים בישראל ובעולם מאמינים במשק הישראלי ולא רוצים לשנות את תמחור הסיכונים שלו. פרשנות

עסקים רבים בדרום ובמרכז סובלים מזה כחודש מלחץ כלכלי ניכר, על רקע מתקפת הרקטות והלחימה בעזה. המדינה תהיה חייבת לעזור להם ולפצות ככל הניתן, ומשרד האוצר לא יתקשה לעשות זאת, כיוון שברמת המקרו של כלל המשק - פגיעת הלוחמה בדרום תהיה קלה.

 

 

שני אינדיקטורים כלכליים רבי עוצמה, החשובים יותר מכל הפרשנים הכלכליים, מאותתים לנו שמלחמת "צוק איתן" לא פגעה כמעט כלל במשק הישראלי.

 

האינדיקטור הראשון הינו שער הדולר-שקל המבטא את מחשבותיהם ודעותיהם של כמות אדירה של שחקני מט"ח, רבים מאד מהם שחקנים זרים, ביחס להיקף הפגיעה במשק הישראלי. שער הדולר-שקל למעשה לא השתנה במהלך כל תקופת המלחמה ושמר על יציבות מופלאה (ראו גרף 1), עם נטייה אפילו להתחזקות השקל! זאת כאשר במלחמות עבר בישראל השקל היה נחלש (אם כי מתחזק בהמשך), על רקע הערכות שהמלחמות/המבצעים עלולים לפגוע במשק. 

לצפייה בהגדלה

 

האינדיקטור השני הינם מדדי בורסת תל אביב, שגם הם מייצגים את דעותיהם ומחשבותיהם של עשרות אלפי שחקנים, כאשר החשובים בהם הינם המשקיעים המוסדיים בישראל ומשקיעים זרים ענקיים, באשר למצבן של החברות הישראליות הגדולות בעקבות המלחמה. גם כאן, בניגוד לעבר, הבורסה לא נפלה, אלא הצליחה לשמור על רמת שערים יציבה מאד יחסית בטווח מחירים של פחות מ-3% בלבד (ראו גרף 2).

 

לצפייה בהגדלה

 

לא ניתן להמעיט בחשיבות האנדיקטורים הללו בכל הנוגע להשפעות הכלכליות של צוק איתן על המשק הישראלי. אינדיקטורים אלו מהווים את התוצאה והמצבור של סך החשיבה הכלכלית של השחקנים המתוחכמים ביותר שמנתחים את המשק הישראלי, בכדי לקבל החלטות על הכסף שלהם עצמם או על כסף שאותו הם מנהלים בעבור אחרים ומסקנתם היא אחת: הפגיעה הכלכלית במשק הינה מינורית ביותר, עד כי אין בה בכדי לשנות את תמחור הסיכון של המשק הישראלי ושל החברות העסקיות המרכיבות אותו.

 

לטורים נוספים של אדם רויטר

 

יתירה מזו, הנפקת המניות של חברת ההיי-טק הירושלמית מובילאיי, ב- 31 ביולי, הצליחה מעל ומעבר למשוער והפכה להנפקה הישראלית הגדולה ביותר אי פעם, כאשר החברה גייסה 890 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל-5.3 מיליארד דולר!! זאת על אף שברקע צוק איתן עדיין בעיצומו. זה רק מראה מה המשקיעים האמריקניים חושבים על חברות ישראליות טובות, על אף המראות הקשים המשודרים בסי.אן.אן.

 

צפו: מה עושה הבורסה בזמן מלחמה?

 

אכן, אלפי עסקים קטנים בדרום ובמרכז נפגעו בעקבות המלחמה, חלקם הקטן עלול להתקשות ולהתאושש, אך בראיה כלל משקית מדובר באחוזים בודדים, שבכל מקרה המשקיעים מניחים שהמדינה תפצה אותם על הפגיעה הכלכלית הזו, כך שבחשבון הלאומי הנזק כמעט ולא יורגש.

 

המשק החזק ביותר מכל מדינות ה-OECD

המשק הישראלי הוכיח לאחר מלחמת לבנון השניה ולאחר "עופרת יצוקה" יכולות התאוששות יוצאות דופן תוך שהוא מצליח לחזור מהר למסלול ולפצות על התוצר שירד בזמן הקרבות. ניתן לראות בגרף 3, במלחמת לבנון השניה שהתרחשה ברבעון השלישי של שנת 2006, ואת קפיצה ברבעון שאחריו, וכן את הרבעון הראשון של שנת 2009 לאחר מבצע עופרת יצוקה.

 

ניתן להניח שזה יקרה גם הפעם. חשוב גם לזכור ברקע שבחמש השנים האחרונות המשק הישראלי הוכיח עצמו כמשק החזק ביותר מקרב כל מדינות ה-OECD עם עליה מצטברת של 21%.

  

לצפייה בהגדלה

 

כיפת ברזל הוכיחה יעילות כלכלית

מערכת כיפת ברזל הוכיחה את יעילותה הכלכלית הבלתי רגילה, בכך שהפכה פוטנציאל נזקי רכוש במאות מיליוני שקלים, לנזקים אמיתיים של מיליונים בלבד. בתים בודדים בישראל חטפו פגיעה ישירה, ורסיסי רקטות וטילים שפוזרו במקומות רבים ברחבי הדרום והמרכז גרמו נזק שולי לרכוש.

 

עיקר העול על תקציב המדינה יהיה תקציב הביטחון. הצורך לשלם לעשרות אלפי חיילים על ימי המילואים, לחדש את מלאי טילי הטמיר של כיפת ברזל, את מלאי התחמושת המדויקת של חיל האוויר, התותחנים וחיל הים וכן התחמושת הרגילה. למצבים אילו בדיוק קיימים תמיד במשרד האוצר כספים לשעת חירום, ובאילו ישתמשו מן הסתם גם הפעם.

 

הכותב, ד"ר אדם רויטר, הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילי צה"ל בעזה
צילום: רויטרס
ד"ר אדם רויטר
מומלצים