שתף קטע נבחר

צילום: AFP, רויטרס

ראשי רשויות בדרום: "זה מה שקורה כשעושים חצי עבודה"

בדרום מצפים לתגובה קשה לחידוש הירי. "ארגון טרור מציב אולטימטום למדינה", אמר ראש העיר אשקלון. עבור תושבי עוטף עזה ששבו לבתיהם אחרי חודש, הסיוט התחדש: "אי אפשר להסכים שאחרי חודש מלחמה, ימשיכו לירות עלינו. זו לא הרתעה"

ראשי הרשויות והערים בדרום רוצים שקט. שם, הם אומרים, מעולם לא הייתה הפסקת אש. "ללא תגובה קשה וכואבת לכל ירי נאבד את אפקט ההרתעה, ולכן אנו מצפים כי הצבא יגיב בעוצמה רבה לכל ירי בין אם הוא לישובי עוטף עזה ובין אם הוא לתל אביב", כך אמר הבוקר (ו') ראש המועצה האזורית שדות נגב, תמיר עידאן לאחר המטח כבד לעבר הדרום, עם סיום הפסקת האש. הוא הוסיף: "חמאס הוכיח שוב כי הוא ארגון טרור שכל מטרתו לפגוע בחפים מפשע".

 

ראש מועצת אשכול, חיים ילין, אמר הבוקר: "הגיע הרגע החשוב שבו שר הביטחון וראש הממשלה צריכים לקיים את אותה הבטחה שלא יסכימו לשום ירי לעבר מדינת ישראל, גם לא עוטף עזה, ושכל האפשרויות פתוחות. צריך לתרגם את זה, ולא לשפה הדיפלומטית אלא לשפה פשוטה של העם, של המזרח התיכון. צריך 'לתת עוד בראש' כדי להצליח בהבנות המדיניות. אנחנו כאן בעוטף עזה נותנים את המנדט וכל המרחב שצה"ל והממשלה צריכים כדי שבסוף המלחמה, שכנראה עוד לא הסתיימה, ישרור שקט בכל מדינת ישראל. לכן, גם אם צריך לנהל מו"מ מדיני תוך כדי אש נדע לעבור תקופה קשה זו למען העתיד. הפעם אסור לנצח במלחמה ולהפסיד בשלום".

 

ראש העיר אשקלון, איתמר שמעוני, פנה לתושבים לאחר חידוש הירי: "ארגון טרור רצחני מציב אולטימטום למדינה ריבונית עם צבא מהחזקים בעולם. זה מה שקורה כשעושים חצי עבודה. מתי נבין? עם ארגון טרור לא מדברים, ארגון טרור מחסלים. אצלנו בכל אופן מעולם לא הייתה הפסקת אש, ולכן גם לא נחזור לשגרה. הישארו בקרבת מרחבים מוגנים ושמרו על עצמכם".

 

ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', הודיע לתושבי המועצה כי יש להימצא בקרבת מרחב מוגן וכי התקהלויות מותרות רק עד 300 איש. "כנראה חמאס לא ספג פגיעה קשה, ולכן חידש את הירי אל יישובי הדרום. עלינו מוטלת האחריות לשלום תושבינו", אמר. ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר, אמר: "אנחנו נצמדים גם הבוקר להבטחת ראש הממשלה ושר הביטחון שלא תהיה עוד מלחמת התשה".

 

 

 

יירוט רקטה, הבוקר באשקלון (צילום: שרון תורגמן) (צילום: שרון תורגמן)
יירוט רקטה, הבוקר באשקלון(צילום: שרון תורגמן)
   

תושבים במרחב מוגן בסופרמרקט בשדרות הבוקר       (צילום: זאב טרכטמן) (צילום: זאב טרכטמן)
תושבים במרחב מוגן בסופרמרקט בשדרות הבוקר (צילום: זאב טרכטמן)

שיגור מהרצועה הבוקר       (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שיגור מהרצועה הבוקר (צילום: EPA)

ראש מועצת בני שמעון, סיגל מורן, אמרה לפני התקיפות האוויריות של צה"ל: "לא יעלה על הדעת שהממשלה לא תעמוד בהתחייבות שלה. הסיטואציה מורכבת. איני רוצה לדבר בשם עוטף עזה, אך יש תחושה שרק אם יורים על תל אביב מגיבים. לנו אין מרחבים מוגנים בחלק גדול ממבני החינוך וזה משבש לחלוטין את החיים. ההנחיה של פיקוד העורף משנה את החיים. טפטופי הרקטות משביתים אצלנו את החיים".

 

בעקבות הירי באשדוד הנחו ראשי הערים את התושבים להימנע מהגעה למקומות ציבוריים והתקהלויות. באשדוד החליט ראש העיר יחיאל לסרי שכל הפעילויות במרחבים הציבוריים, בפארקים ובחופי הרחצה לא יתקיימו. ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, אמר: "אזעקה אחת שהייתה במועצה האזורית חוף אשקלון זה כבר יותר מדי. אסור לנו להתרגל לטפטופי הירי. יש לנו לגיטימיות להכות בנחש הזה בראשו".

 

"אנו עוד בתחושת מלחמה"

תושבי הדרום שמעו את המנהיגים קוראים להם לחזור לביתם, שבו לעוטף עזה אחרי חודש של נדודים - ואז שוב חזר הסיוט. יממה בלבד אחרי שאוטובוס הסיע את תושבי עין השלושה בחזרה לביתם, אומר הבוקר דני כהן מעין השלושה, שחזר אתמול עם ילדיו הביתה:  "אנחנו מצפים שתהיה הרתעה או תגובה רצינית מהצבא, כמו שהבטיחו לנו".  

 

"אנחנו עכשיו במצב קצת מבולבל", אמר כהן, "שמחנו על מה שאלוף פיקוד דרום, הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש הממשלה אמרו לנו, שאנחנו יכולים להחזיר את המשפחות ליישוב בשקט. התשובות עכשיו בידיים שלהם. ברור שאי-אפשר להסכים שאחרי חודש מלחמה, אחרי 64 חיילים הרוגים ופצועים רבים, ימשיכו לירות עלינו כאילו כלום לא קרה. זו לא הרתעה".

 

משפחת כהן חוזרת לעין השלושה          (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
משפחת כהן חוזרת לעין השלושה (צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

אשתו מירב הוסיפה: "אין לי מה לשים במזוודה אם אני צריכה להתפנות שוב, הבגדים עוד לא יצאו מהכביסה. אין תחתונים ואין אפילו סבון. כואב לי כבר הגב מחודש שינה על מזרונים. חזרנו לפה עם תחושה שהעבודה לא נעשתה עד הסוף, אני חושבת שכשמסיימים משהו צריך לסיים עד הסוף". מירב כבר מסתכלת קדימה, אל העזיבה הבאה למקום מבטחים: "אני מקווה שאם שוב נצטרך להתפנות לא ניאלץ להיות תלויים שוב בחסדי משפחות ישראל, ושהממשלה תיתן לנו מענה".

 

"אני מלכתחילה לא הייתי אופטימית", אמרה רוני קיסין מכרם שלום. "אני לא יודעת לאיפה כל זה מוביל. אני עוד בתחושת מלחמה, עוד לא נרגעתי. רמת המתיחות עוד לא ירדה. אתמול הייתה הפעם הראשונה שיצאתי להפוגה ודווקא לא הייתי בבית. מה שהיה הוא שיהיה".

 

 

רוני קיסין בביתה     (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
רוני קיסין בביתה (צילום: עידו ארז)

יפעת בן שושן ממושב נתיב העשרה, שרק ביום רביעי האחרון חזרה הביתה עם שני ילדיה כי האמינה שהשקט יישמר, הביעה זעם: "חמאס מנהל אותנו כאילו אנחנו בובות על חוט. אני מצפה שאחרי מבצע כזה גדול,

אחרי שהנחתנו מכה קשה על חמאס, נדע להמשיך להיות אלו שמובילים ולא אלה שמובלים. לא יכול להיות שמדינה שלמה דרוכה כל הלילה לקראת השעה 8 בבוקר ומחכה לראות איך חמאס יגיב ומה הוא יעשה, כאילו הם השליטים כאן. זה ממש לא מקובל עליי, ואני מצפה שהמנהיגים יתעשתו וידעו לפעול בהתאם".

 

"לא ברורה לי ההחלטה הזו להחזיר לשגרה כביכול את התושבים בעוטף עזה כאילו כלום לא קרה. לא ברור לי איך פיקוד העורף החליט להסיר את כל ההנחיות ולהתעלם לחלוטין ממה שהיה פה במשך חודש שלם. לצערי אני כבר חוששת שנמצא את עצמנו שוב עוזבים. הבוקר הזה התעוררתי לתחושה לא הגיונית ולא נתפשת, ואני לא מבינה איך מדינת ישראל משלימה עם המצב הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים