שתף קטע נבחר

מי מאיים להרוג את המתים של פומפיי?

העיר האיטלקית שנחרבה והפכה לאתר תיירות פופולרי עומדת בפני איום חדש: שימור הממצאים המדהימים שבה, כמעט 2,000 שנה אחרי. כמובן שהכל בסוף קשור לכסף, ויש לנו כמה טיפים למטיילים שביניכם

 (Shutterstock) (Shutterstock)
 

רעידת האדמה בפומפיי, שהתרחשה בשנת 62 לספירה, החריבה חלקים נכבדים מהעיר, וגם בישרה על מה שעתיד לקרות 17 שנים מאוחר יותר, כאשר בשנת 79 לספירה נקברה העיר כולה תחת הר הגעש וזוב שהתפרץ. יותר מ-1930 שנים אחרי, איום חדש עומד לפתחה של פומפיי: חשיפת האוצרות שהיו קבורים עמוק באדמה, לצד 2.5 מיליון זוגות הרגליים שמבקרים באתר ההיסטורי מדי שנה.

שחזור הטראגי: מתו תוך כדי מנוסה (AP)
שחזור הטראגי: מתו תוך כדי מנוסה(AP)

עבור המתים המקומיים, מתברר, עדיף היה לו היו נשארים קבורים תחת האדמה ולא מוצאים ממנה, שכן לאחר חשיפתם לאוויר העולם, מתקשים בפומפיי לשמר את הממצאים שמתפוררים בתנאי מזג האוויר במקום, וגם בגללנו - המבקרים שלא שומרים במיוחד על האתר ההיסטורי.

היה לו עדיף להמשיך להיות קבור באדמה (AP) (AP)
היה לו עדיף להמשיך להיות קבור באדמה(AP)
 

החפירות אפילו הופסקו בשנה שעברה, מאחר ולאתר לא נותר מספיק כסף עבור השימור, ולמרבה האירוניה - במצב זה עדיף לשמור את הממצאים מתחת לאדמה ולא לחשוף אותם.

 

המתים החיים

בואו נחזור להיסטוריה העשירה והטראגית של העיר, שעוד לפני ההווה הטראגי לא פחות. אז למרות שההרס הוא כרטיס הביקור המוכּר של פומפיי, דווקא חיי היום יום שנשקפים מבעד להריסות - כולל ציורי קיר מבית בושת - עדיין מרתקים.

אתר היסטורי רחב ידיים (AP)
אתר היסטורי רחב ידיים(AP)

ניתן לשוטט ברחובות ולצעוד על אבני הדרך ששמרו על רגלי התושבים יבשות בזמן השטפונות (בזמן שצעדו בסנדל רומי, אתם יודעים). אפשר לראות רצפות פסיפס מהמאה הראשונה לספירה, וציורי קיר בסלון בית, שיגרמו לכם לחוש כאילו ההיסטוריה מתעוררת לחיים.

 

אבל לצד האושר והעושר, גם אימת האסון של פומפיי שבה לחיים בביקור במקום, דרך קרבנות ההתפרצות הוולקנית: גופות אמיתיות שכוסו באפר וולקני שהתקשה. אגב, אין חשש לחיים בתוך הסיפור הזה: הגופות נרקבו ונעלמו, והותירו חללים בתוך אבני הבזלת.

החפירות בפומפיי (AP)
החפירות בפומפיי(AP)

באמצע המאה ה-19, הארכיאולוג האיטלקי גיספי פיורלי, דמות מפתח בחפירות ושימור ההיסטוריה של פומפיי, הצליח ליצוק טיח לתוך האבנים בדרך כזו שה"קליפה" התנפצה ודמותו של המת נחשפה במלואה.

 

חפשו בנאפולי

ממצאים רבים מפומפיי, כמו גם "קליפות הגופות", נמצאים כיום במוזיאון הארכיאולוגי-היסטורי של נאפולי. עוד במוזיאון תוכלו למצוא את "ארון הסוד", אסופת עבודות אירוטיות שמרביתן נלקחו מפומפיי, צונזרו במשך שנים ולא נחשפו לציבור הרחב. לצד המוזיאון, גם בין ההריסות עצמן ניתן למצוא קצת אירוטיקה - ושימו לב במיוחד ל"בית התעלומות".

 

מתוך ממצאי המוזיאון (AP)
מתוך ממצאי המוזיאון(AP)

תערוכה מרהיבה אחרת, היא "גן הפליטים", בו נמצאים אותם "קברי בזלת" שכיסו את גופות תושבי פומפיי, תוך כדי ניסיון הבריחה שלהם מההתפרצות הגעשית. חלקם אגב, על פי ההערכות, נמלטו מבית בושת. שימו לב גם לאמפיתיאטרון המרהיב.

השרידים של פומפיי (AP)
השרידים של פומפיי(AP)
 

ומה באשר לעתיד פומפיי? לא ברור. האיחוד האירופי ייעד מיליוני אירו להגנה ושיפוץ מה שנקרא "פרויקט שימור פומפיי הגדולה", אך ההתקדמות איטית מאוד ושימור הממצאים שנחשפו לא מוצלח במיוחד. שליש מהעיר, כך מאמינים במוזיאון של נאפולי, עדיין קבור תחת ההריסות, אך לא מכבר הוכרז על הקפאת החפירות, כדי לא לפגוע בממצאים מרגע הוצאתם מהאדמה. בתחילת שנה זו, אושר סכום של 2.7 מיליון דולר להמשך השימור, לאחר שסופות גשמים גרמו להרס רב בממצאים החשופים של פומפיי, ואף להתמוטטות אחד מהמקדשים שנמצאו במקום.

 

 

3 טיפים לפומפיי

  1. פומפיי נמצאת על קו הרכבת Circumvesuviana, כ-30 דקות מנאפולי. תחנת Scavi בפומפיי נמצאת בסמוך לכניסה לאתר. מחיר הכניסה הוא 11€. כרטיס כניסה לשלושה ימים לפומפיי ולאתרים סמוכים אחרים, יעלה לכם 20€.
  2. שטח העיר גדול יחסית, כך שספר הדרכה ונעלי הליכה טובות יעשו את הטיול נוח הרבה יותר. סיורים מודרכים מוצעים במקום בתוספת תשלום. שימו לב שלמדריכים הרשאה מטעם מחוז קמפניה, והשתדלו לבדוק ולשאול כדי לא "ליפול" על סיור ברמה נמוכה.
  3. לפני אלפיים שנה היו יופי של טברנות בפומפיי, אבל כיום יש רק מסעדה אחת במקום, "Autogrill". לא הדבר היוקרתי ביותר בו נתקלתם בחייכם, אבל הלחם המקומי שלהם סביר לחלוטין. תיהנו.

תביאו נעליים נוחות (AP)
תביאו נעליים נוחות(AP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים