שתף קטע נבחר

אינדיק תוקף פוליטיקאים בישראל: "זלזלו בנו כדרך זולה לבטא פטריוטיות"

השליח האמריקני לשעבר למו"מ מרטין אינדיק טען כי ישראל חשה תלויה בממשל האמריקני פחות מבעבר: "הייתי אומר שזה ביטחון מופרז". עוד אמר כי "לתהליך השלום לא תהיה שום אמינות ללא תאריך לסיום הכיבוש"

הקרע בין ירושלים לוושינגטון: מרטין אינדיק, מי ששימש עד לפני כמה שבועות כשליח המיוחד של הממשל האמריקני לשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים, מותח ביקורת קשה על התנהלות ישראל במהלך מבצע "צוק איתן" ובייחוד על אמירות שנשמעו נגד הממשל האמריקני, "אני לא זוכר מצב שפוליטיקאים בימין הישראלי יכלו לזלזל כך במנהיגות האמריקנית ולזכות בפופולריות בקרב הציבור הישראלי".

 

בראיון שהעניק הלילה (ד') למגזין "פוריין פוליסי" אמר אינדיק כי "חלק מהפוליטיקאים בימין מרגישים שעמידה מול ארצות הברית היא דרך זולה לבטא את הפטריוטיות שלהם", וציין כי "יש תחושה שישראל הפכה לכוח בזכות עצמה והיא לא זקוקה כל כך לארצות הברית. זה ביטחון קצת מופרז מצדה".

 

עוד בחדשות:

נתניהו מנע הצבעת קבינט: "חוקי, לא הגיוני"

נאבקה וניצחה: צעירה מרוסיה לא תגורש

יחסים רעועים שרק החמירו במבצע. אובמה ונתניהו (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
יחסים רעועים שרק החמירו במבצע. אובמה ונתניהו(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

בהתייחסו ליחסים בין ישראל לארצות הברית, שרשמו עליות ומורדות במהלך המבצע בפרט ובתקופה האחרונה בכלל, הזהיר אינדיק כי למבצע בעזה הייתה השפעה שלילית ביותר על מערכת היחסים בין המדינות. על היחסים בין הנשיא ברק אובמה לראש הממשלה נתניהו אמר כי היחסים היו בעייתיים והפכו למורכבים יותר. "היחסים ביסודם הם חזקים, אבל קורים דברים ביחסים שחייבים לגרום לחרדה אצל אנשים כמוני שאכפת להם", ציין אינדיק. הוא הציג סקר שהצביע על מפנה בדור האמריקני הצעיר שתומך בישראל פחות וכך גם בקרב הדמוקרטים.

 

"אם המגמה הזו תימשך היא תחמיר בגלל המשבר בעזה והשאלות שהתעוררו. עם הזמן, ישראל עלולה למצוא את עצמה במצב שונה ממה שהיא הורגלה אליו. אם ישראל תהפוך לנושא מפלגתי בפוליטיקה האמריקנית, היחסים בין ארה"ב לישראל ייחלשו. אני חושב שפעמוני האזהרה מצלצלים ואנשים צריכים לשים לב לזה".

 

ישראל, אומר אינדיק, חשה שהיא תלויה פחות בארצות הברית. "ישראל אינה יותר המדינה החלשה, הקטנה והתלויה כפי שהתאפיינו בעבר היחסים עם ארצות הברית. יש לה צבא חזק וכלכלה חזקה והיא פיתחה יחסים עם מעצמות נוספות כפי שלא היו לה בעבר כדוגמת תמיכת הודו בישראל, פיתוח היחסים עם רוסיה שהובילה גם להיעדרות הנציג הישראלי באו"ם בהצבעת הגינוי על סיפוח קרים", הסביר הדיפלומט האמריקני.

 

אינדיק הסביר גם כי "הישראלים חשים גם שיש פוטנציאל לבריתות חדשות עם מדינות המפרץ בגלל האינטרס המשותף לבלום את הגרעין האיראני, יחד עם האינטרס מול סוריה, חיזבאללה והאחים המוסלמים שאותם מייצג חמאס בעזה".

 

"שילוב של כל הדברים הללו", כך אינדיק, "מוביל את הישראלים לחוש עצמאיים יותר ביחס כלפי ארצות הברית, במיוחד בהקשר לתחושה שלהם שהממשל האמריקני החליט לסגת מהאזור. גם מדינות ערב מודאגות ממה שהן רואות כנסיגה אמריקנית, והתחושה בקרבן היא שהן זקוקות לשיתוף פעולה גדול יותר עם ישראל מתחת לשולחן כדי לעזור להתמודד עם הכאוס והאיומים סביבם".

 

"בלי תאריך לסיום הכיבוש אין טעם לתהליך"

הוא טוען שמבצע "צוק איתן" הביא לתקיעת מסמר נוסף בארון של השגת פתרון שתי המדינות ושהאפשרות לקדם תהליך שלום הפכה לקשה בהרבה. "המבצע העמיק את הסלידה בין הצדדים", אמר אינדיק, ששימש כשגריר ארצות הברית בישראל בעבר.

 

"הישראלים מסתכלים על מה שקרה בעזה ואומרים בצורה מובנת: אנחנו לא יכולים לאפשר לדבר כזה לקרות ביהודה ושומרון. זה מחזק את הטיעון שצה"ל צריך להישאר בגדה, אחרת ישראל חוששת שיהיו מנהרות לתל אביב ורקטות לנמל התעופה בן גוריון ואז חמאס ישתלט על הבטן הרכה של ישראל", הסביר אינדיק.

 

מנקודת המבט של הפלסטינים, לטענת אינדיק, היחס חזק יותר משום שהם רוצים לראות סוף לכיבוש שפירושו נסיגה צבאית מוחלטת מהגדה. "לתהליך השלום לא תהיה שום אמינות אלא אם יהיה תאריך לסיום הכיבוש והוא לא יהיה שלם בלי נסיגה מוחלטת של צה"ל", הבהיר השליח המיוחד לשעבר.

 

אינדיק מאמין שראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן צבר אמינות בחלקים מסוימים בקרב הציבור בישראל בדמות שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל במהלך המבצע בעזה, דבר שהביא למניעת פריצת אינתיפאדה שלישית ביהודה ושומרון.

 

לדברי אינדיק, כל מה שאבו מאזן הרוויח בצד הישראלי, הוא הפסיד בצד הפלסטיני. "הפלסטינים ראו את חמאס מתנגד לישראל כמו שדאעש פועלים בעיראק. כל מה שיש לאבו מאזן להציע זה מו"מ למדינה פלסטינית, אבל זה כבר לא אמין. 20 שנה אחרי הסכמי אוסלו, כשיותר מ-300 אלף מתנחלים בגדה והמאמץ האחרון קרס, עבאס מאיים למהלך חד-צדדי אצל גופים בינלאומיים להכרה במדינה הפלסטינית שיגרום לתגובה ישראלית. לאחר שיירד האבק, ייתכן שנתניהו יהיה מוחלש. יש חוסר אמון בין העמים למנהיגים, ואני חושש שזה רק יגבר בגלל מה שקרה בעזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים