שתף קטע נבחר

המשטרה ממליצה להאשים את אשכנזי במסירת מידע סודי והפרת אמונים

הדיבורים על "פוטש" ו"קשירת קשר" בלשכת הרמטכ"ל הבשילו להמלצת המשטרה לכתבי אישום בסעיפים קלים יותר נגד גבי אשכנזי ועוזריו. את אשכנזי ממליצים להעמיד לדין על מסירת מידע סודי והפרת אמונים. עוד ממליצים להעמיד לדין את הדובר אבי בניהו, העוזר ארז וינר ואביחי מנדלבליט, המכהן כמזכיר הממשלה

אחרי חודשים ארוכים של חקירה ודיבורים על "פוטש" לכאורה וקשירת קשר במטכ"ל, מגיעה חקירת פרשת מסמך הרפז לסיומה עם המלצה להעמיד לדין את המעורבים בסעיפים חמורים פחות. את הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ממליצה המשטרה להעמיד לדין על גילוי בהפרת חובה, כלומר גילוי ידיעה לאדם שאינו מוסמך לכך, וגם באשמת הפרת אמונים כי לא העביר בזמן את מסמך הרפז שהיה בידיו. יש להדגיש כי ההמלצות הללו עדיין כפופות להכרעת הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה.  

 (צילום: גיל יוחנן, עידו ארז, נועם מושקוביץ ומוטי קמחי) (צילום: גיל יוחנן, עידו ארז, נועם מושקוביץ ומוטי קמחי)
(צילום: גיל יוחנן, עידו ארז, נועם מושקוביץ ומוטי קמחי)
 

אשכנזי, כך חושדת המשטרה, מסר מידע ברמת סיווג "סודי ביותר" ולמעלה מסיווג זה במסגרת תדרוכי עיתונאים ושיחות רקע, זאת בניגוד להנחיות ראש הממשלה ולפקודות הצבא ומבלי שיימצא שיקול ענייני מהותי המצדיק את מסירת חלק מהמידע. כאמור, בנוגע לאשכנזי חושדת המשטרה שהשתהה בדיווח על הימצאות מסמך הרפז בידיו לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה שעמדו עמו בקשר בעניין, למרות שידע כי נפתחה חקירת משטרה בנושא.

 

את הפרקליט הצבאי לשעבר אביחי מנדלבליט, המכהן כיום כמזכיר הממשלה, ממליצה המשטרה להעמיד לדין על הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט משום שלא דיווח על מסמך הרפז ולא הורה לרמטכ"ל לדווח עליו במשך כיממה אף שעודכן על-ידו שהוא מחזיק בידיו את המסמך והיה מודע לחקירת המשטרה בנושא. גם את אל"מ במיל' גבי סיבוני ועוזר הרמטכ"ל ארז וינר ממליצים להעמיד לדין בעניין זה בעבירה של שיבוש הליכי משפט.

ההמלצה: אשכנזי ובניהו לדין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההמלצה: אשכנזי ובניהו לדין(צילום: מוטי קמחי)
 

מזכיר הממשלה בבואו לחקירה במשטרה  (צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות") (צילום: צביקה טישלר,
מזכיר הממשלה בבואו לחקירה במשטרה (צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות")

מהחקירה עלה כי ארז וינר וגבי סיבוני תיאמו ביניהם גרסאות בסמוך למועד חקירתם בפרשה. ארז וינר, כך לפי המשטרה, גם הורה למחוק בדיעבד פגישות מלו"ז הרמטכ"ל לקראת בדיקת מבקר המדינה. בעניין זה הוא חשוד בהפרת אמונים.   

 

את דובר צה"ל אבי בניהו ממליצים במשטרה להעמיד לדין על שיבוש חקירה והפרת אמונים. בנוסף לכך, את אבי בניהו ואת עוזר הרמטכ"ל ארז וינר ממליצה המשטרה להעמיד לדין על התרשלות בשמירת ידיעות שהגיעו לידיהם אגב תפקידם וסיכון ביטחון הידיעה.

 

בתחילת מרס 2010 הנחה ראש הממשלה את ראש השב"כ דאז יובל דיסקין ואת ראש המלמ"ב (הממונה על הביטחון במערכת הביטחון) אמיר קין, לחקור חשד להדלפת מידע מסווג לעיתונאי. ממצאי החקירה העלו כי קין עדכן את הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי על הנחיית ראש הממשלה האמורה וזה עדכן בנושא את וינר. וינר ובניהו סיכמו לכאורה להשמיד ראיה ולתאם עמדות הנוגעות לעניין זה. בנוסף עלה כי המידע על אודות הנחיית ראש הממשלה האמורה הועבר על-ידי בניהו לעיתונאי שלא כדין. הראיה שהושמדה היא כנראה פרטים רכילותיים על פוליטיקאי מסטנוגרמות של שיחות בלשכת הרמטכ"ל.

 

בעניין זה אומרים במשטרה שלא התגבשה תשתית ראייתית מספקת נגד אשכנזי, ואילו בעניין ראש המלמ"ב ממליצה המשטרה לנקוט הליכים משמעתיים. 

ארז וינר בכניסתו לחקירה במשטרה  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארז וינר בכניסתו לחקירה במשטרה (צילום: ירון ברנר)
 

במהלך חיפוש שנערך במסגרת החקירה בבתיהם ובמשרדיהם של עוזר הרמטכ"ל לשעבר ושל דובר צה"ל לשעבר נתפסו חומרים המסווגים ברמת סיווג "סודי" ולמעלה מסיווג זה שהוחזקו ללא אישור וללא סמכות ולאחר שסיימו את שירותם בצה"ל. חוות דעת הגורמים המקצועיים בצה"ל בנוגע לחומרים שנתפסו קבעה כי חשיפת המידע המצוי בהם יש בה כדי להוות פגיעה ממשית בביטחון המדינה. בניהו טען כי המחשב לא היה בשימוש.

 

הרפז חשוד בזיוף בנסיבות מחמירות

המשטרה ניהלה לפני כארבע שנים את החקירה שנגעה לזיוף מסמך הרפז. במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית נגד בועז הרפז לביצוע עבירות זיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי חקירה. במסגרת החקירה הנוכחית נבחנו חומרי חקירה רבים ונבדק החשד למעורבותם של שותפים נוספים בזיוף המסמך.

 

ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לפיה עבירות הזיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי משפט בוצעו על ידי בועז הרפז לבדו. כמו כן נשללה מעורבותם של הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו בזיוף המסמך, ואף התחזקה הסברה כי הללו חשבו כי מדובר במסמך אותנטי.

 

המשטרה גם חקרה את החשד שאנשי לשכת אשכנזי אספו חומר המטיל דופי בשר הביטחון דאז אהוד ברק ובאנשי לשכתו, במסגרת היחסים המתוחים בין הלשכות, אולם לא התגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות פליליות.

 

מנדלבליט מסר בתגובה באמצעות פרקליטיו אשר הלפרין, ז'ק חן ואיל כהן שכל פעולותיו במסגרת הפרשה כפרקליט הצבאי הראשי היו ראויות ונכונות. "עו"ד מנדלבליט מצר על ההמלצה חסרת הבסיס של גורמי החקירה, כמו גם על הדלפות חמורות ומגמתיות של גורמי החקירה, אשר פגיעתן בהליך המשפטי קשה וחמורה".

 

עוד אמר שהטענות לפיהן בהשהיית מסירת המסמך בכמה שעות ביצע עבירה כלשהי, או כי דבק רבב בהתנהלותו, מופרכות. "נראה כי גורמי החקירה לא הביאו בחשבון, או בחרו להתעלם במופגן, ממורכבות תפקידו של הפצ"ר כיועצו המשפטי של הרמטכ"ל החב כלפיו חובת סודיות וחיסיון, ומכך שעו"ד מנדלבליט הורה לרמטכ"ל להעביר את המידע כעבור שעות מספר ליועץ המשפטי לממשלה. אף מבקר המדינה, אשר בחן את הסוגיה, לא מצא רבב בהעברת המסמך לאחר מספר שעות לידיעת היועץ המשפטי לממשלה".

 

כפי שפורסם ב-ynet לפני כשבועיים, המשטרה סיימה את חקירת פרשת הרפז עם המלצה להעמיד לדין את המעורבים. ההחלטה בדבר העמדה לדין מצויה בסמכות פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה. חומר החקירה, ממצאיה ועמדת ראש אגף החקירות יועברו בימים הקרובים לפרקליטות מחוז תל אביב לשם

עיון וגיבוש המלצות, ואלה יועברו להחלטת פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה.

 

מטעם אשכנזי נמסר בתגובה כי "לאחר מסע הכפשות נרחב שנמשך 4 שנים וחקירה חסרת תקדים בהיקפה, שוב נקבע כי אין ולא היה כל ממש בטענות שהועלו נגדו ביחס לביצוע 'פוטש', למעורבות שלו בזיוף או בהדלפת מסמך הרפז, או ביחס ליתר הטענות שהעלה נגדו שר הביטחון לשעבר ברק. כל שנותר הוא טענה על שיחות רקע עם עיתונאים, שהן חלק מתפקידו של הרמטכ"ל, וטענה על עיכוב של 48 שעות במסירת מסמך הרפז.

 

"אשכנזי סבור כי טענות אלה משקפות חוסר הבנה של תפקיד הרמטכ"ל. הרמטכ"ל מתדרך כתבים צבאיים בנושאי ביטחון, לרבות בעניינים מסווגים, והדבר משרת מטרות ביטחוניות חשובות. כך נהגו ונוהגים גם כל ראשי מערכת הביטחון האחרים מאז קום המדינה וזהו חלק חשוב בתפקידו של ראש המטה הכללי. הטענה כי מדובר בעבירה היא פשוט מופרכת".

 

אבי בניהו מסר בתגובה: "כאזרח וכקצין במילואים, אני שמח שחקירת המשטרה הוכיחה באופן ברור שאין כל בסיס לטענות החמורות שעלו בראשיתה בדבר חתירה של הרמטכ"ל נגד הדרג המדיני, חתירה תחת שר הביטחון ברק וכיוצא בזה. הסרת חשדות חמורים מעין אלה, מעל ראשו של רמטכ"ל בישראל, הינה חשובה מאוד לצה"ל ולחברה הישראלית.

 

"כל בר דעת במדינת ישראל, יכול להתרשם היום בעצמו מין הפער הבלתי נתפס בין עוצמת החשדות, ההאשמות והפרסומים טרם חקירת המשטרה ובשלביה הראשונים לבין המלצות המשטרה המועברות כעת לעיון הפרקליטות. אני משוכנע ומאמין כי לאחר שגורמי הפרקליטות יבחנו ביסודיות את חומרי החקירה ואת ההסברים והגרסאות שניתנו על ידי במהלכה ולאחר שיופעל שיקול הדעת, יוחלט כי אין מקום להגשת כתבי אישום בפרשה אומללה ומתמשכת זו והתיק ייסגר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
גבי אשכנזי ואבי בניהו
צילום: עידו ארז
מומלצים