שתף קטע נבחר

"להמאיס את חייהם". ישראל נגד מבקשי מקלט

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מפרסם דו"ח נרחב ובו ביקורת קשה על היחס של ממשלות ישראל לאלפי מבקשי מקלט שאולצו לכאורה לצאת לארצותיהם תוך חשיפתם לסכנה. משרד הפנים: פועלים על פי חוק באופן ראוי

ישראל גירשה כמעט 7,000 זרים לאריתריאה ולסודן וחשפה אותם לסכנת התעללות קשה. כך עולה מדו"ח חמור שמפרסם היום (ג') ארגון זכויות האדם Human Rights Watch תחת הכותרת "להמאיס עליהם את חייהם - אילוצם של מבקשי מקלט אריתראים וסודנים לעזוב את שטח ישראל בידי המדינה". הדו"ח מותח ביקורת קשה על היחס של ממשלת ישראל לאלפי מבקשי מקלט שאולצו לכאורה לצאת לארצותיהם. .

 

להורדת הדו"ח המלא - לחצו כאן  

 

בשנים האחרונות, כך לפי הדו"ח, נכנסו לישראל כ-50 אלף אריתריאים וסודנים דרך סיני והשתכנו בשכונות עוני בישראל. בדו"ח גם מציינים שישראל מחזיקה אלפי אזרחים אריתריאים וסודנים בתנאים קשים במרכזים בנגב, ולדעת מחברי הדו"ח - הדבר נועד לגרום לאותם זרים לעזוב מרצונם.

 

"מדיניות הכפייה הבלתי חוקית של הרשויות משיגה בהדרגה את מטרתו של שר הפנים, 'לעודד את הלא חוקיים לעזוב'", נכתב בדו"ח, "עד סוף יוני 2014, לפחות 6,400 אזרחים סודנים ולפחות 367 אזרחים אריתראים עזבו את ישראל באופן רשמי לארצות מוצאם. ישראל הכירה בשני אזרחי אריתריאה בלבד, ואף לא באזרח סודאני אחד, כפליטים".

כריכת הדו"ח של ארגון זכויות האדם (צילום: human rights watch) (צילום: human rights watch)
כריכת הדו"ח של ארגון זכויות האדם(צילום: human rights watch)

 

מבקשי מקלט בתל אביב, לפני שליחתם למתקן חולות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מבקשי מקלט בתל אביב, לפני שליחתם למתקן חולות(צילום: ירון ברנר)
 

עוד נכתב כי "גורלם של אזרחי אריתריאה השבים מישראל לא נודע, אף שארגון Human Rights Watch תיעד כיצד מתעללות הרשויות האריתראיות באריתראים ששבו ממדינות אחרות. שבעה אזרחים סודנים שחזרו מישראל אמרו לארגון Human Rights Watch כי נעצרו ונחקרו בחרטום, בירת סודאן, בהם שלושה שהוחזקו במעצר לפרקי זמן ממושכים, שבמהלכם עונה אחד מהם, שני נכלא בבידוד ושלישי הואשם בבגידה בגין ביקורו בישראל. האחרים שוחררו לאחר פרקי זמן קצרים.

 

"דו"ח זה מתעד כיצד ישראל קבעה כללים משפטיים נפתלים על מנת לסכל את ניסיונותיהם של פליטים מאריתריאה ומסודן להבטיח לעצמם את ההגנה שלה הם זכאים מתוקף המשפט הבינלאומי והישראלי. כן מראה הדו"ח כיצד השתמשה ישראל במעמד המשפטי הלא בטוח שיצרה כאמתלה לעצור אנשים אלה, או לאיים עליהם במעצר ללא הגבלת זמן, ובכך כפתה על אלפים לעזוב את שטחה. המדיניות שנוקטת ישראל כלפי פליטים אלה מתומצתת היטב בדבריו של שר הפנים הישראלי לשעבר, אלי ישי, שאמר כי כל עוד ישראל אינה יכולה לגרשם לארצות מוצאם, עליה 'לכלוא אותם כדי להמאיס עליהם את חייהם'.

 

"דו"ח זה ממחיש כי יש לראות באריתריאים וסודאנים המסכימים לעזוב את ישראל ולחזור לארצות מוצאם בשל איום במעצר לא מוגבל בזמן קורבנות של החזרה בכפייה (refoulement), כלומר קורבנות של הפרת האיסור להחזיר בכפייה "באיזו צורה שהיא" פליט או מבקש מקלט למקום בו נשקפת לו סכנת רדיפה, או כל אדם שהוא למקום בו סביר שצפויים לו עינויים או יחס לא אנושי ומשפיל".

מתקן חולות (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מתקן חולות(צילום: בראל אפרים)

מעצר מבקש מקלט ליד חולות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מעצר מבקש מקלט ליד חולות(צילום: רועי עידן)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
 

בסיכום תקציר הדו"ח נכתב כי "בכדי לשים קץ לעשור של מדיניות מקלט ישראלית מאולתרת ובלתי חוקית, המאיימת כעת לגרום להחזרה המונית בכפייה של אלפי אריתראים וסודאנים, ארגון Human Rights Watch קורא לבעלות בריתה של ישראל להפעיל על הרשויות הישראליות לחצים פומביים לאמץ גישה כזו".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "מדובר המהלך מתוכנן שמטרתו להשפיע על הכרעת בית המשפט העליון בעתירות נגד חוק המסתננים החדש שעתידה להנתן תוך זמן קצר. ישראל פועלת על פי חוק ובאופן ראוי ומידתי כדי להתמודד עם תופעת המסתננים הבלתי חוקיים. הגידול ביציאה מרצון של מסתננים מישראל שעומד על פי שלושה בשנת 2014 לעומת שנת 2013 מוכיח שהמדיניות הזו גם נושאת תוצאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
זרים בתל אביב. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים