שתף קטע נבחר

קרי בעיראק: להיאבק ברשעות של דאעש

לפני נאומו הלילה של נשיא ארצות-הברית אובמה, אמר מזכיר המדינה קרי כי הקהילה הבינלאומית לא תשב בחיבוק ידיים ותצפה בארגון דאעש הולך וגדל. "הקואליציה המתנגדת לארגון מצויה בלבה של המדיניות האסטרטגית שלנו", הוא אמר. צרפת הודיעה כי תשתתף בפעולה בעיראק, אך לא בסוריה, ואילו בישראל נערך דיון מיוחד בנושא האיום

מתכוננים לנאום אובמה הלילה: מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, המבקר בבגדד אמר הערב (יום ד') כי הקהילה הבינלאומית לא תשב בחיבוק ידיים ותצפה בארגון דאעש "המדינה האיסלאמית" אותו הגדיר מרושע, הולך וגדל. קרי סימן בדבריו את עיראק כשותפה מרכזית במאבק נגד הארגון. אובמה עצמו שוחח לפני הנאום בטלפון עם מלך סעודיה. כך נמסר מהבית הלבן.

 

דאעש על הכוונת - כתבות נוספות

אובמה ירחיב המבצע: דאעש יותקף גם בסוריה

משטרת השריעה של דאעש - בניהול בריטיות

"ישראל העבירה לארה"ב מודיעין על דאעש"

ארגון טרור מציל מדאעש: "הכורדים גיבורים"

ערבים ישראלים תומכי דאעש: "הם הפתרון"

אובמה: הבעיה האזורית היא דאעש, לא איראן

מטוסי צבא סוריה תקפו מעוז דאעש, 53 נהרגו

 

"לכולנו יש אינטרס לתמוך בממשלה העיראקית החדשה בצומת הדרכים הזה", אמר קרי. "הקואליציה המתנגדת לארגון מצויה בלבה של המדיניות האסטרטגית שלנו ואני מבטיח שהיא תוסיף לצמוח ולהכות שורש בימים הצפויים לנו".

 

במקביל, הודיעה צרפת כי תשתתף בפעולה צבאית בעיראק, אם יהיה צורך בכך, אך כרגע לא בסוריה. "המצב בסוריה שונה", אמר שר החוץ הצרפתי לורן פביוס. "בתקשורת אומרים שצרפת מוכנה לפעול בעיראק, אבל לא בסוריה. לא. עלינו לפעול בשני המקרים, אך לא באותו אופן". הוא הוסיף כי נשיא סוריה, בשאר אסד, אינו יכול להיות שותף במאבק נגד דאעש.

מזכיר המדינה האמריקני ועמיתו העיראקי, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכיר המדינה האמריקני ועמיתו העיראקי, היום(צילום: AFP)
 

אובמה, נערך להכריז על הרחבת התקיפות (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה, נערך להכריז על הרחבת התקיפות(צילום: AP)

גם בישראל נערכים לאיום. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס דיון בנושא האיום שמטיל ארגון "המדינה האיסלאמית". לדיון הוזמנו ראשי מערכת הביטחון, השב"כ, המועצה לביטחון לאומי, נציגי משרד החוץ, שרת המשפטים ציפי לבני והשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ'. בשבוע שעבר הוכרז דאעש כבלתי חוקית.

 

בתוך כך, סוכנות הידיעות AP ערכה ניתוח של התרומה האפשרית של כל מדינה באזור במאבק בדאעש. לפי הניתוח, סעודיה ואיחוד האמירויות עם הצבאות המצוידים שלהן יכולות לספק מהאוויר לכוחות הקואליציה. בסוכנות הידיעות הזכירו שאיחוד האמירויות וקטאר שלחו מטוסי קרב שלקחו חלק במתקפה של נאט"ו בלוב ב-2011.

מלך סעודיה עבדאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלך סעודיה עבדאללה(צילום: רויטרס)
 

בנוסף, מדינות המפרץ יכולות לספק גישה לבסיסים ורשות לפעול מהם כשכבר עכשיו חלק מהפעולות האמריקניות בשמי עיראק מבוצעות על ידי מטוסים שממריאים מקטאר. לפי הניתוח, מדינות המפרץ יכולות לשמש גם מקור מרכזי למימון סיוע הומניטרי אם משבר הפליטים יתפשט כתוצאה מהקרבות.

 

ירדן, כך לפי ניתוח AP, חוששת לתפוס תפקיד מרכזי מדי במאבק. גנרל לשעבר בצבא ירדן אמר כי הממלכה לא תסכים לגלם תפקיד צבאי פעיל בקואליציה, אך תציע שיתוף פעולה מודיעיני ותאפשר לכוחות הקואליציה להשתמש בבסיסיה.

עבדאללה מלך ירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עבדאללה מלך ירדן(צילום: רויטרס)
 

טורקיה, החברה היחידה בנאט"ו מבין מדינות האזור, חולקת גבול של 810 ק"מ עם סוריה ו-350 ק"מ עם עיראק. היא חשובה מבחינה גיאוגרפית מפני הגישה שהיא עשויה לאפשר לשטחים שנשלטים כיום על ידי דאעש. באופן תיאורטי אנקרה יכולה להשתמש בצבא המודרני שלה ויכולה גם להדק את הפיקוח על הגבולות ולמנוע מעבר של לוחמים זרים לסוריה והברחה של נפט על ידי "המדינה האיסלאמית" מחוץ לסוריה.

נשיא טורקיה ארדואן, לא נלהב לצעוד בראש (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא טורקיה ארדואן, לא נלהב לצעוד בראש(צילום: AP)
 

עד כה טורקיה לא נראתה נלהבת לתפוס תפקיד מרכזי במאבק משתי סיבות: דאעש מחזיקה עשרות בני ערובה טורקים, כולל דיפלומטים. בנוסף, טורקיה, שמתמודדת עם מיעוט כורדי, מודאגת מההתקדמות של כוחות כורדים שלוחמים במדינה האיסלאמית בסוריה ובעיראק.

 

מצרים. התפקיד של קהיר יהיה יותר במישור האידיאולוגי והלוגיסטי. כמה מהמוסדות הסוניים היוקרתיים ביותר בעולם נמצאים במצרים וקולות שייצאו מהם נגד ארגון הטרור הסוני עשויים לפגוע ב"גב" הדתי שלו הוא זוכה. קהיר יכולה לאפשר גם למטוסי הקואליציה לתדלק מעל שטחה ולשמש כמקור חשוב של מודיעין.

 

עיראק. הצבא העיראקי כמעט התמוטט מתקיפות דאעש ברחבי המדינה בחודש יוני. בגדד מסתמכת על מליציות שיעיות שיילחמו בדאעש, אך אלה אותם ארגונים שנלחמו בארה"ב במשך שנים ולכן לא יוכלו לשמש בנות ברית לוושינגטון כמו שמשמשים הכורדים בצפון עיראק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:AP
תומכי דאעש בסוריה
צילום:AP
מומלצים