שתף קטע נבחר

אנחנו שודדי קרקעות?

הגיע הזמן שמי שמגלה רגישות חברתית יבין שחייבים לגלות רגישות כזו גם לחברי הקיבוצים וגם לנקלטים. תגובה למאמרו של ד"ר הני זובידה

מאיש אקדמיה הנטוע בלב עמק יזרעאל המוקף קיבוצים שהוקמו הרבה שנים לפני קום המדינה אתה מצפה שידייק בעובדות ויסתמך על נתונים לא פופוליסטיים ובעיקר ישווה בין אוכלוסיות, צורות התיישבות, אורח חיים, חשיבות ההתיישבות והמקום ולא יתייחס בגסות לקיבוצים כשודדים.

 

איתרע המזל שהחלטות מנהל מקרקעי ישראל האחרונות (שאינן ברורות דיין) נפלו בתקופת מבצע "צוק איתן". עייפנו כבר מלתאר את תרומתנו לחברה הישראלית אך מעניין שבכל משבר מתגלה התנועה הזו מחדש ונמצאת במרכז כל עשייה והיא הרי רק 1% מכלל האוכלוסייה. נכדי אותם "שודדים" ממשיכים להיקבר בבתי הקברות הצבאיים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

ניצחון בע"מ / שאול אריאלי

אנחנו הפליטים בעוטף תחנה מרכזית / שפי פז

 

ואשר לנתונים:

א. הקיבוצים לא קיבלו את האדמות מהמדינה. הקיבוצים היו כאן הרבה שנים לפני המדינה וכשקמה המדינה הם מסרו את האדמות למדינה כחלק מהשקפת עולם שהתנגדה לחזקה של רכוש פרטי כך שעד היום הקיבוץ אינו שייך לחבריו (בטוח שאתה לא מכיר את העובדה הזו) אלא למעין ארגון ערטילאי שנקרא "ניר שיתופי", את זה המציא ברל כצנלסון, שבימים אלו אנו מציינים 70 שנה למותו. החקלאים מזכרון, בנימינה, יסוד המעלה, ראש פינה והמושבים לא מסרו את הקרקעות למדינה אלא כל "בעל נחלה" רשם את נחלתו בטאבו לו ולבנו הממשיך.

 

ב. התנועה הקיבוצית עברה טלטלה ומשבר קיומי שקצרה כאן היריעה מלנתחה. טלטלה זו יצרה חובות ענק, חלקם בגלל התנהלות לא אחראית וחלקה בגלל מדיניות הדברת האינפלציה של שנות ה-80. התנועה הזו התעשתה החזירה ומחזירה את מרבית חובותיה כששום ארגון בעל חוב דומה החזיר עד היום. היא ביצעה שינוי מבני, אידיאולוגי ותודעתי ורוצה לשייך את דירת החבר הקטנה 80-60 מ"ר על שם חבריה.

 

אנחנו מופלים לרעה

דייר בעיר הסמוכה וגם בדיור הציבורי נדרש לשלם 3.75% מהערכת השמאי של הקרקע למנהל כדמי היוון ובכך לקנות זכויות חכירה ל-99 שנים, אבל אתה הרי דוגל בשוויון - אז אולי תסביר למה חבר קיבוץ שחי חיים צנועים, כמעט נזיריים, נדרש לשלם 33% מהערך של הקרקע? מדוע הוא מופלה לרעה?

 

התנועה הקיבוצית מזדקנת. הגיל הממוצע של רוב חברי הקיבוצים הוא 60. בעוד 10 שנים, אם לא תהיה צמיחה דמוגרפית בכל קיבוץ, התנועה הקיבוצית תקטן בחצי.

אז עכשיו הני זובידה ידידי, אולי תשיב לי מי יגור באותם קיבוצים? כאן בא המנהל ואומר: תהיו ברוכים, תיישבו את הנגב והגליל (שם מצויים רוב הקיבוצים) אבל תשלמו 91% דמי היוון (תיקון - ביישובי קו עימות 0% וביישוב באזור פיתוח ב' 51% שזה הרבה מאוד כסף).

 

הגיע הזמן שמי שמגלה רגישות חברתית יבין שחייבים לגלות רגישות כזו גם לחברי הקיבוצים וגם לנקלטים. הגיע הזמן שתפסיקו ליידות אבנים ללא הבחנה וללא אחריות כי אם לא נגיע להסדר לא תוכלו יותר לעלות בשבתות לגלבוע ולהשקיף על הנוף והצבעים המשתנים שמישהו קם השכם בבוקר כדי שהמרבד הצבעוני הזה יתקיים.

 

הגיע הזמן שתבינו שהתנועה הקיבוצית מסרה עשרות דונמים למדינה במסגרת הסדר החוב אך המדינה לא עשתה עמן מאומה. הגיע הזמן שתסבירו לעצמכם איך המדיניות הלא אוהדת של המנהל כלפי התנועה הקיבוצית - שלדבריך מאוד מפלה לטובה - תפתור את בעיות הדיור הציבורי. הגיע הזמן שתבינו שהתנועה הקיבוצית אינה ארבעת קיבוצי כביש החוף ואם אנחנו לא נהיה, נהיה חייבים להעיר את יהושע חנקין מקברו כדי שיגאל את אדמות העמק.

 

יורם רז, מנכ"ל המכללה האקדמית עמק יזרעאל, חבר קיבוץ מרחביה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
האם זה בחינם? המרכז המסחרי של קיבוצי געש ושפיים
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים